Arkadaşlar konuyu Windows 7 yerine açtım ama konu Windows 7 ile ilgili değil tüm Windowslar yada işletim sistemleri ile ilgili. İnternetten işletim sistemi indirirken çok dikkat etmeniz gereken bir unsur var. Orjinallik, oynanmamış olması !
Her yazılımın, dosyanın ve sizin indirdiğiniz ISO'ların belli hash değerleri bulunur. Microsoft yada yazılım hangi firmaya ait ise ki konumuz genellikle Windows olduğuna göre Microsoft diyelim bu hash değerlerini yayınlar ki indirilmiş ISO'lara kontrol yapılabilsin[kabaca] Genelde de SHA-1 yada çoğunlukla MD5 değerleri bellidir. Dosyanın şifresi gibi düşünün.
(MD5::)
Bir dosyanın MD5 değerine bakmak için çeşitli programlar var benim kullandığım :
Bunu yükledikten sonra, ISO'nun hash değerlerini görmek için sağ tıklayıp / özellikler'e tıklayın artık tüm hash değerleri penceredeki Checksum sekmesinde.
Windows orjinal hash değerleri genellikle MSDN'ın Windows ile ilgili bölümlerinde yada çeşitli internet sitelerinde bulunur. İndirdiğiniz sürümün hash değerini az önce bahsettiğim Checksum sekmesinde ki hash değer ile tutuyor ise oynanmamış doğru ISO'yu indirdiniz demektir.
Windows 7 için orjinal hash değerleri MSDN'in sayfasından:
[Sürüm ve 64/32 bit özelliklerine göre bakın details'a tıklayın SHA-1 değerini veriyor.]
Arkadaşlar buralarda yazdığınız sorunların %50-60'ı oynanmış ISO'lardan kaynaklı, istediğiniz güvenlik yazılımını kursanızda kernele yapışmış zararlı yazılımı tespit edemez, çook zor. Güvenlikten ziyade beraberinde stabilite sorunlarıda ortaya çıkaracaktır. Eğer oynanmamış ISO indirip kurar ve doğru sürücüleri yüklerseniz, iyi bir güvenlik yazılımı ile beraber sorunlar yaşamanız çok olağan dışı olur...