İstişare..

Süleyman.
09-05-2009, 09:52   |  #26  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Ben de zaten imla, noktalama ile ilgili alıntılar yapmayacağım. Mesela büyük harf/küçük harf duyarlılığım olmayacak :) Daha çok kelime yanlışlarını dile getirmek istiyorum, gerek anlam gerekse yazım yanlışı olarak. Yani bu meselede dikkate alacağım şey, güzel yazım kuralları değil, doğrudan kelime haznesine ilişkin olacak. Zaten diğer türlü çok suyu çıkar. Vay, virgül koymamışsın, "a"nın şapkası nerde gibi absürd şeyleri ifade etmeyeceğim. Bakalım başlığı da açtım. Zaman içerisinde iyi mi olacak, lüzumsuz bir hal mi alacak, cıvıyıp gidecek mi göreceğiz.

nonpasaran
09-05-2009, 09:56   |  #27  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

Ağzı kulaklarına varıyor

H@ckerCesur
09-05-2009, 10:19   |  #28  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
eltahir
Ben de zaten imla, noktalama ile ilgili alıntılar yapmayacağım. Mesela büyük harf/küçük harf duyarlılığım olmayacak :) Daha çok kelime yanlışlarını dile getirmek istiyorum, gerek anlam gerekse yazım yanlışı olarak. Yani bu meselede dikkate alacağım şey, güzel yazım kuralları değil, doğrudan kelime haznesine ilişkin olacak. Zaten diğer türlü çok suyu çıkar. Vay, virgül koymamışsın, "a"nın şapkası nerde gibi absürd şeyleri ifade etmeyeceğim. Bakalım başlığı da açtım. Zaman içerisinde iyi mi olacak, lüzumsuz bir hal mi alacak, cıvıyıp gidecek mi göreceğiz.
Bu konuda destekliyorum. Ben de eğer bir konuda yazım hataları filan görürsem, kibar bir dille uyarıp sonra da konuya cevap vermeyi düşünüyorum. Yalnız bir konu altından devam etmeyi düşünürsen konu gerçek anlamda cıvıyacaktır.
Benim de türkçem çok iyi olmasa dahi en azından bildiğim konularda müdahale ederim. Yalnız düşünceni bir konudan devam ettirme hatasına düşmemeni öneririm. Forumda gördüğün yerde, gördüğümüz yerde uyaralım. Böylelikle daha hızlı sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.
Ne dersiniz ?

OnlyMann
09-05-2009, 10:25   |  #29  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj

Bir önerim var. Eğer uygun görülürse, alt bilgi niteliğinde güzel bir slogan gelişitirip buraya katılan arkadaşların kullanımına sunulabilir. Örneğin "Türkçemizi daha dikkatli ve daha verimli kullanınız." gibi benzer bir sloganı forum üyesi arkadaşların dipnot olarak kullanılması ile sağlanabilir. Örnekler veya sloganlar geliştirilebilir.

Süleyman.
09-05-2009, 10:26   |  #30  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
H@ckerCesur
Bu konuda destekliyorum. Ben de eğer bir konuda yazım hataları filan görürsem, kibar bir dille uyarıp sonra da konuya cevap vermeyi düşünüyorum. Yalnız bir konu altından devam etmeyi düşünürsen konu gerçek anlamda cıvıyacaktır.
Benim de türkçem çok iyi olmasa dahi en azından bildiğim konularda müdahale ederim. Yalnız düşünceni bir konudan devam ettirme hatasına düşmemeni öneririm. Forumda gördüğün yerde, gördüğümüz yerde uyaralım. Böylelikle daha hızlı sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.
Ne dersiniz ?
Onu da düşündüm. Fakat daha sorunlu olur bence. Foruma yeni kaydolanlar, meseleden haberdar olmayanlar vesaire için ayrıca izahlara ihtiyaç olur. Üstelik konunun akışını ve bütünlüğünü de bozacaktır. Mesela yazılımla ilgili bir konuda araya, şu yanlış/burası hatalı gibi girmek dağıtır konuyu.

yas
09-05-2009, 13:51   |  #31  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
592 mesaj

Çoğu site, yazacağınız mesajı lütfen dilbilgisi kontrolü yapan bir kelime işlemcide hazırlayın, sonra iletin diye tavsiyede bulunuyorlar. Tabiki pratik bir şey değil.

Kısa mesaj, chat vs. mecralarda hızlı yazmak uğruna anlamsızca kısalaştırılan, değiştirilen iletilerle başladı bu furya. Sorunumuzun asıl kaynağı, bu şekilde yazılmaları değil, bu durumun kanıksanmış olması. Daha da derine inersek, İnternet kendi kuralları olan yeni bir dünya olarak lanse edildi, haliyle yeni bir dili de oldu.

Önemli bir başlık açmışsın Eltahir. Tebrikler. Başlık görevini yerine getirdiğinde, İnternet dilinin, Türkçe'yi de (kelime bazında) epey bir yozlaştırdığına da değinelim.

Bir de her nickini gördüğümde düşünmeden edemiyorum. Filistinli bir arkadaş Altair'ın Türkçe karşılığı "El Tahir" değil, "El Tayyar"dır diye yazmıştı. Arapça yazılışını da yazmıştı. Konu başlığına da uydu bu son paragraf :D

Süleyman.
09-05-2009, 14:10   |  #32  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
yas
Çoğu site, yazacağınız mesajı lütfen dilbilgisi kontrolü yapan bir kelime işlemcide hazırlayın, sonra iletin diye tavsiyede bulunuyorlar. Tabiki pratik bir şey değil.

Kısa mesaj, chat vs. mecralarda hızlı yazmak uğruna anlamsızca kısalaştırılan, değiştirilen iletilerle başladı bu furya. Sorunumuzun asıl kaynağı, bu şekilde yazılmaları değil, bu durumun kanıksanmış olması. Daha da derine inersek, İnternet kendi kuralları olan yeni bir dünya olarak lanse edildi, haliyle yeni bir dili de oldu.

Önemli bir başlık açmışsın Eltahir. Tebrikler. Başlık görevini yerine getirdiğinde, İnternet dilinin, Türkçe'yi de (kelime bazında) epey bir yozlaştırdığına da değinelim.

Bir de her nickini gördüğümde düşünmeden edemiyorum. Filistinli bir arkadaş Altair'ın Türkçe karşılığı "El Tahir" değil, "El Tayyar"dır diye yazmıştı. Arapça yazılışını da yazmıştı. Konu başlığına da uydu bu son paragraf :

Evet, dediğiniz gibiymiş. Ben araştırmamıştım. Sadece oyunda duyduğuma dayanarak, eltahir şeklinde algılamıştım. Yanılmışım:

Bu arada konuya buradan devam ediyorum:

Düşünmüyordum ama galiba ismi değiştireceğiz :)

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 09 Mayıs 2009 14:12
man on the moon
09-05-2009, 14:15   |  #33  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,151 mesaj

ne olursa olsun burası bir forum, yazılanlar silinmeyeceğinden dolayı dikkat gerekse de özen göstermeye de gerek yok. dikkatten kastım gidiyor yerine gidiooo dememek özen ise büyük harfle başlamak gibi.
bir mesaj yazarken de konuyu hiç bilmeyen birisine göre yazmaya gerek olmadığını soruyu soranın bilgi seviyesinin ölçüt olması gerekliliği kanaatindeyim.

tolter
09-05-2009, 15:02   |  #34  
Yıllanmış Üye
1,603 mesaj

Razorback
09-05-2009, 15:34   |  #35  
Yıllanmış Üye
712 mesaj
JADEX
Ben yazılanları okumaya üşeniyorum siz hala bunları yazmaya üşenmiyorsunuz Gülümseme
forumda bazı arkadaşlar bazen öyle çok uzun yazıyorlar ki, bir bilseler bu kadar uzun yazmanın marifet olmadığını kimsenin bunları doğru düzgün okumadığını bir bilseler bir daha uzun yazmazlar heralde...Beğenmedim kelimeleri yazarken dikkat ettiğiniz kadar, derdinizi de kısaca ifade etmeyi öğrenin...

cbilgen13
09-05-2009, 15:48   |  #36  
cbilgen13 avatarı
Yıllanmış Üye
1,441 mesaj
Razorback
forumda bazı arkadaşlar bazen öyle çok uzun yazıyorlar ki, bir bilseler bu kadar uzun yazmanın marifet olmadığını kimsenin bunları doğru düzgün okumadığını bir bilseler bir daha uzun yazmazlar heralde...Beğenmedim kelimeleri yazarken dikkat ettiğiniz kadar, derdinizi de kısaca ifade etmeyi öğrenin...
bazı konuları ayrıntılarıyla anlatmak gerektiğini seninde bilmem gerekiyor..bende bazı mesajlarımın 3-4 paragrafı bulduğunu biliyorum ama senin dediğin gibi mesajları kısa tutabilmemiz için bütün kullanıcıların aynı seviyede bilgiye sahip olması gerekir...zaten herkes aynı seviyede bilgiye sahip olsaydı forum ortamına gerek kalmazdı....

Banned
09-05-2009, 15:56   |  #37  
Banlandı
5,024 mesaj

Sana katılmıyorum cbilgen13 Razorback ve JADEX haklı bu konuda özellikle forumda uzun uzun yazılan mesajlar banada çok sıkıcı geliyor ve itiraf etmek gerekirse bu tür mesajları okumuyorum bile.Ayrıca herkes aynı seviyede değil diyorsan yazını kısa ve herkesin anlayabileceği şekilde yazmalısın demektir.

Turkish Developer
09-05-2009, 16:36   |  #38  
Turkish Developer avatarı
Yıllanmış Üye
671 mesaj

Yeri gelince zaman zaman bunu belirtme ihtiyacı duyuyorum, veya bir sorumluluk, her neyse :)

Biz Türkler internette ne kadar faydalı bilgiler olursa olsun, uzun yazıları makaleleri veya her ne konuda  araştırma başlatıp, karşımıza çıkan uzun yazıları okumayı tercih etmeyiz...

İnternet , Bilgisayar ve Teknolojide, özellikle; Kullanıcı olarak sorun yaşamadan konulara pek ilgi göstermeyiz. Ne zaman başımız dara girerse ve sorunla karşılaşırsak ne kadar uzun olursa olsun çözüm bulmak için ,zaman kısıtlı olmuş olsa bile, Okuma mecburiyetini o zaman duyarız.

Bu bizim büyüyen eksikliklerimizden biri..

Neyse bu biraz fazla uzun yazı olmadı, belki okunur :)

Herkese iyi hafta sonları.

Banned
09-05-2009, 16:39   |  #39  
Banlandı
5,024 mesaj

O yazıyı yazanın bilgiyi aktarmak konusundaki marifetide burada ortaya çıkıyor işte herkesin anlayabileceği şekilde kısa ve öz yazmak.

Banned
09-05-2009, 17:18   |  #40  
Banlandı
303 mesaj

ama sunuda göz önünde bulundurmak gerek dil konusunda veya yazım hatalarında temele inildiginde su an veya önceki egitimin kurumlarında ögretilen bilginin yetersizligi ve sistemin yanlıs olmasından dolayıdır ki su an bicok kisi yazıyı  şive ve lechce ile  harmanlayarak kullanmaktadır.
bu kacınılmazdır bunu asmak icin güclü bi egitim sistemi ve bilincli egitilmis egitmenlere ihtiyac duyulmaktadır.
ve ayrı bir sorunda
avrupa kültürünün veya sömürgeci toplumların  akımlarından ister istemez
bizim kültürümüz de acıkcası gerekenden fazla etkileniyor.
en büyük sorunumuz ise türkcede
genclik olarak  olarak biz herseyin kolayına kacıyoruz gibime geliyor
en basit örnek, okuyup yazmaya bile üsenmek
yazı veya kullandıgımız kelimeler icin bile böyle malesef
son olarak söyle bitirmek istiyorum
deme kalbura kallabur lugat-i fasihadan yegdir galat-i meshur
bu sözüm (demiyeyim) :=)  bu deyim eltahir sana.

Süleyman.
09-05-2009, 17:28   |  #41  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
merve_merve
deme kalbura kallabur lugat-i fasihadan yegdir galat-i meshur
Güzel söz. Fakat galat-ı meşhur için geçerli o. Galat-ı sakil için değil :)

ilginch
09-05-2009, 17:41   |  #42  
Yıllanmış Üye
1,635 mesaj

düşünce güzel; destekliyorum..
fakat her insanın hatasını teşhir etmek, her insan için iyi bir şey olamayabilir.
(şahsen ben, hata yapmamaya çalışıyorum, fakat hata yaparsam ve bu herhangi bir şekilde teşhir edirse hiç de hoşuma gitmez)
tamam, dil bilincine sahip olmak gereklidir,
önemli olan bunu insanı iğneleyerek yapmamaktır değil mi?

son olarak;
kişilerin hatalarını göstermek yerine, Phantom26'nın verdiği örnek gibi, sık yapılan hataları göstermek daha iyi olur düşüncesindeyim Mutlu

Razorback
09-05-2009, 17:41   |  #43  
Yıllanmış Üye
712 mesaj

arkadaşlar siz benim ne demek istediğimi anladınız. uyarıda bulunduğum için tukaka etmeye çalışmayın. mesaj bilgilendiriciyse okumaktan çekinilmez. uzat uzatabildiğin kadar referans olur yarınlara. ama önemli birşey anlatmayan, istediğini bir cümlede anlatabilecekken uzattıkça uzatan sırf geyik yada düşünce fırtınası yazıların kime faydası vardır. lütfen bir miktar empati.

Süleyman.
09-05-2009, 18:02   |  #44  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj

Yorumların tamamına teşekkür ediyorum arkadaşlar. Zaten konunun başlığı da, adı üstünde, istişare. Ben sizin de fikirlerinizi almak, danışmak istemiştim. Hepsini dikkate alacağım. Bu arada belki görmediyseniz, konuyu da açtım bununla ilgili, bilginize:

cbilgen13
09-05-2009, 18:13   |  #45  
cbilgen13 avatarı
Yıllanmış Üye
1,441 mesaj
Kylie
O yazıyı yazanın bilgiyi aktarmak konusundaki marifetide burada ortaya çıkıyor işte herkesin anlayabileceği şekilde kısa ve öz yazmak.
kendi düşüncenizde haklı olabilirsiniz...benim herkes aynı seviyede değil diye kullandığım cümlede anlatmak istediğim senin bir kelimeyle anlayacağın bir işlemi bir başkası yapması gerekenleri tek tek anlattığımızda anlaması...

örnek : sana register altında HKEY_CLASSES_ROOT altında şu şu işlemi yaparsan dediğimde anlayabilirsin...ama başka bir kullanıcı için register'a nasıl gireceğini...HKEY_CLASSES_ROOT'un ne olduğunu...hatalı yapacağı bir adımda oluşabilecek sorunlarıda anlatmak zorunda kalabiliyoruz...haliyle bu da cevabı uzatıyor...

Banned
09-05-2009, 20:07   |  #46  
Banlandı
5,024 mesaj
Razorback
Herkesin kendileri gibi boş,vakti bol kişiler olduğunu sanıyor galiba bazı arkadaşlar yazdıklarının okunmadan geçtiğinin farkında değiller.

Süleyman.
09-05-2009, 20:17   |  #47  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Kylie
Herkesin kendileri gibi boş,vakti bol kişiler olduğunu sanıyor galiba bazı arkadaşlar yazdıklarının okunmadan geçtiğinin farkında değiller.
Okumayın, ne olacak yani? Zorla mı okutuyorlar? Kimseye zorla yazdırtmıyorlar da. Bazıları okumuyor diye yazmaktan vazgeçilmesi mi gerekiyor? Birinin okumadığını öbürü okur. Ne alakası var yani boş zamanla, uzun ya da kısa olmasıyla... Forum burası, kurallar çerçevesinde isteyen istediğini yazar, isteyen okur, istemeyen okumaz. Keyfinize göre mi ne yazacağına karar verecek insanlar? Size mi soracaklar ne yazacaklarını?

Banned
09-05-2009, 20:28   |  #48  
Banlandı
5,024 mesaj

Eltahir,konun madem İstişare.. o zaman yazılan hiç bir mesaja bozulmayacan herkes fikrini burada belirtemeyecekse de ya konunun başlığını değiştireceksin ya da yazılan mesajlara daha hoşgörülü olacaksın..!

Süleyman.
09-05-2009, 20:32   |  #49  
OP Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
Kylie
Eltahir,konun madem İstişare.. o zaman yazılan hiç bir mesaja bozulmayacan herkes fikrini burada belirtemeyecekse de ya konunun başlığını değiştireceksin ya da yazılan mesajlara daha hoşgörülü olacaksın..!
Ben bozulmadım ki. Üstüme de alınmadım. Tahmin ediyorum şimdiye kadar yazdığım uzun mesaj sayısı 15-20'yi geçmez. Sadece, ille de uzun yazılmasın diyorsunuz gibi algıladım. Diğer arkadaşların söylediği mantıksız birşey değil ki? Siz işi boş vakte vesaireye vardırmışsınız... Ona takıldım sadece. Başka birşey değil.

Ekleme: Uzun mesaj eleştirilerine hiçbir şey demedim dikkat ederseniz. Ve tabi ki belirtebilirsiniz istediğinizi. Ben de itirazımı belirtirim tabi ki. Yanlış anlaşılma varsa özür dilemekten de gocunmam.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 09 Mayıs 2009 20:40
PcMaKeR
09-05-2009, 21:15   |  #50  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Konu ve düşünce güzel.

Yanlız birşeye dikkat etmemişsin yada ettin ve burada belirtmedin!

Şimdi herkez kendi bildiğinin doğru ve üstün olduğunu varsayar!

Düşünmez ki bu cevap buraya yazılır mı, bu buraya olur mu gibisinden. Daha konuya uygun düşünceyi yazmayan kişiler var Eltahir. Hataları düzeltmek güzeldir başkalarıda etkilenmesin diye. Mesela birşey anlatılırken tekniki anlatılıyorsa Mecburen Terim hangi dilse o kullanılacak. Örnek vereyim.

Mesela C# ta Namespace kavramı vardır. Classları gruplamak ve daha akılda kalıcı yapmak için uydurulmuş bir isim.

Sen şimdi bir makale yazıyorsun; Efendim C# projenize System.IO ad uzayını ekleyin ve kullanacağınız kod kısmında using System.IO; olarak kullanın.

Bak Yarım yamalak Türkçe anlatım oldu. ordaki using i de şöyle anlatsaydın nasıl olurdu: "kullan System.IO";. Komik.

Yani bazı terimleri çevirmeyeceksin. C# Türkçe mi kodlanıyorda Türkçeye çeviriyorsun değilmi. Namespace dese tamam ama böyle derse karışırım ben ;)

Birde şu var:

"Moruk naber?"
"ii ii nassı olsun bea aynı işte. çullana çullana gidiyoz."
"aferim moruk öyle devam et. Bende manitanın yanına akıcam az."

Moruk naber ? hadi neyse ikisi anlaşıyor.

ii ii ne yani 3 harfli kelimeyi söyleyemiyor adam. birde eet vat yada k var ok in kısaltması. Çullana çullana ne ben çözemedim. (Liseliler kullanıyor :S) manitanın yanına akıcam. Akışkanlığı var arkadaşın böyle musluğu açıyorsun akıp gidiyor.

Bunları kullananlarda Türkçe yi öldürüyorlar işte.

Eğer güzel oturursa bu yöntem CHIP Forum hayat dolu bir forum olur.