KORSAN VS ORJİNAL

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
oblivion
29-05-2006, 19:26   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
122 mesaj

Arkadaşlar bu konuyu sizlerle doğrudan veya dolaylı yollardan hep tartıştık ama mantıklı bir karara  maalesef varamadık.Geçen bir tv programında yine korsanla alakalı bitakım şeyler söylendi. Neyse sizlerle birşeyleri paylaşmak istiyorum geçen bir tekno markete gittim ve orjinal oyun fiyatlarına şöyle bir baktım
Oblivion 80 ytl
tomb raider 100 ytl
fifa word cup 90 ytl
arkadaşlar şimdi size soruyorum askari ücreti 300-400 ytl olan bir ülkede sizce oyuna bu kadar para verilir mi?
biz elbette yapılan ve gösterilen emeğe saygı duyacağız
ve ben şunu belirtmek isterim ki elbette bu oyunlar bu fiyata alınabilir ve oynanabilr ve gerçektende bu parayı hakedebilir fakat siz ona hakettiğini veremeyebilir ve korsana yönelebilirsiniz.
arkadaşlarım bence iki tip korsana yönelen veya yönelmek zorunda olan insan vardır.Bunlardan birincisi parası olsa dahi asla orjinal ürün kullanmayan ve bunu enayilk diye tanımlayan hatta orjinal oyunun fiyatının çok yüksek olduğundan bunu kendisine atılmış bir kazık olarak her yerde bas bas bağıran ve asla iflah olmayan insan tipi.
bunlardan ikincisi ise gerçekten biliçli olan ve bu oyunların ne kadar güçlükle yapıldığını bilen fakat yeterli ekonomik koşulları oluşmadığı için korsana yönelen insan tipi.
evet arkadaşlar şimdi elinizi vijdannıza koyun ve cevap verin.Acaba gerçektende nerde yanlış yapıyoruz

(arkadaşlar lütfen birbirimize saygılı olmaya çalışalım ve tabiki görüşlerimizede)

TT06
29-05-2006, 19:39   |  #2  
TT06 avatarı
Yıllanmış Üye
726 mesaj

Bende orjinal oyun sayısı 10 u geçmez Grand tourismo 4(pS2),god of war(ps2),half life 2,Footbal manager 2006,generals,comandos,nhl 2005,need for speed underground 1...eğer farkettiyseniz hepsinde online ve lan olarak oynamak çok zevkli ve oyunlar hiç bitmiyor...god of war haric...öbürleride bitse bile sürekli oynayabiliyoruz..ben genelde online oynayabileceğim ve online geleceği parlak oyunlar alırım,ve asla öyle teknoloji firmalarından diilde oyun satan yerler olur hani oralardan pazarlıkla alırım...

DVD flimlere gelince çok çok sevdiğim izlemekten bıkmayacağım sinema tarihinin 1 no lu flimlerini orjinal olarak alırım...Şu an kaba bir hesap yaptım orjinal oyunlarım ve dvd lerim toplamada 1-1,500 ytl arası tutuyor ve bunu 3-4 yıl gibi bir sürede aldım şöle düşünürsek 4*12=48 1500/48=31,25 ytl yani günlük 1 ytl ile gerçekten orjinal alınabiliyor.

Tabii bunun yanında kullandığım crackli,serial i bulunmuş program ve oyunlar var ama..

Mecburum arkadaşlar tabi orjinalin kutusu,cd-dvd si-kitapçığı herşeyi çok güzel oluyo rafta ayrı bir duruşu var..benim ailemde 2 kişi çalışıyor ve ortanın üzerinde bir gelirimiz var.Ben ailemden birine gidip baba-anne bana para verirmisiniz oyun alacağım dediğimde ne kadar oyun diye sorduklarında 100 ytl diyince renkleri değişiyo,100 ytl onlar için=elektrik-doğalgaz demek 100 ytl onlar için cep faturası-mutfakta kahvaltılık demek..

Şuan çalışmıyorum ama çalışırkende dediğim gibi online yönü ağır basan başından kalkamayacağım ürünleri orjinal almaya çalışacağım..

Lütfen herşeyi orjinal arkadaşlar güzel bir üslupla cevap verirlerse sevinirim...Sonuçta ben gerçeğimi söyledim,onlarda gerçeklerini onlara yakışacak bir üslupla söylesinler.

Son Düzenleme: TT06 ~ 29 Mayıs 2006 21:31
samet1986
29-05-2006, 21:04   |  #3  
Yıllanmış Üye
944 mesaj

Bu hayat şartlarında bu ülkede orjinal oyun almak,  çok zor. Şöyle bir araştırma yaptım:

Almanya'da asgari ücret: 1000-1250 euro civarı.
Oyun fiyatları         : 70-140 euro civarı.

Türkiye'de asgari ücret(net) : 325-350 ytl civarı.
Oyun fiyatları               : 80-150 ytl civarı.

Yani; almanya'da maaşın neredeyse 10/1 i iken;
      türkiye'de 4/1 civarı.

Benim hiç orjinal oyunum yok, hep korsan aldım...

nukanta
29-05-2006, 21:10   |  #4  
Yıllanmış Üye
256 mesaj

param olsaydı oyun değil şirket kurardım )))))))))))....

ferrarili adam
29-05-2006, 22:24   |  #5  
Yıllanmış Üye
457 mesaj
samet1986
Bu hayat şartlarında bu ülkede orjinal oyun almak,  çok zor. Şöyle bir araştırma yaptım:

Almanya'da asgari ücret: 1000-1250 euro civarı.
Oyun fiyatları         : 70-140 euro civarı.

Türkiye'de asgari ücret(net) : 325-350 ytl civarı.
Oyun fiyatları               : 80-150 ytl civarı.

Yani; almanya'da maaşın neredeyse 10/1 i iken;
      türkiye'de 4/1 civarı.

Benim hiç orjinal oyunum yok, hep korsan aldım...

bu söylediklerine rağmen o ülkelerde bile korsan kullanımı çok yaygın.
yüzde olarak söylediğinde örneğin bir abd de korsan kullanımı düşük olabilir ama nüfusları fazla olduğundan adet bazında bizden aşağı kalır tarafları yok.

Banned
29-05-2006, 22:38   |  #6  
Banlandı
1,148 mesaj

arkadaşlar
ben şahsen bugune kadar hiç bir orjinal oyun program film...vb.
almadım ...alamadım...
ama Allah teala bir gün nasip ederde maddi durumum düzelirse kesinlikle orjinal
ürün kullanıcam...
hatta Windows Wista yı kafaya koydum...onu orjinal alıcam...
bunun yanında yukarıda arkadaşların yazdığı gerçekleride unutmamak lazım...
saygılar...

ferrarili adam
29-05-2006, 22:45   |  #7  
Yıllanmış Üye
457 mesaj

aslında burada en mağdur kesim sanat camiası yani adam bir albüm yapıyor ona emek veriyor 1 sene  2 sene  ve bunu 5 liraya satıyor ama millet yine korsan alıyor.

o nedenle artık sanatçılarda pek albüm yapmıyorlar yapanlara bakacak olursakda eski verimlilik yok.

yani olan yine vatandaşa oluyor güzel eserlerden mahrum kalıyorlar.
yani korsan nedeniyle hapis cezası alan birini görmedikten sonrada bu iş bitmez.

samet1986
29-05-2006, 22:46   |  #8  
Yıllanmış Üye
944 mesaj

Haklısın onlarda korsan cd alıyorlardır ama en azından bizim kadar yaygın değildir. 1-2 sene önce  neredeyse her sokak başında korsan cd satan seyyar cd'ciler vardı, şimdide var ama nispeten azaldılar. Korsanı yok etmek istiyorlarsa orjinal cd fiyatları düşmeli. (müzikte dahil). Bizi ülke olarak bu ekonomik duruma getirenler utasın , ne diyim ?

TT06
29-05-2006, 22:51   |  #9  
TT06 avatarı
Yıllanmış Üye
726 mesaj

Bence sanatçılar artık cd-kaset satışlarından para kazanmayı bırakıp Konser ve Ekstralardan kazanmaya bakıyorlar,kaset ve cd 2. planda...byzihh bende vista alacağım kesin bakalım farkı ne olacak:)

ferrarili adam
29-05-2006, 22:52   |  #10  
Yıllanmış Üye
457 mesaj

benim çocukluğumda bir orhan gencebay albüm çıkarttığında 1,5 milyon satardı o zamanki nüfusda azdı yani

şimdi en kralı 300 bin satıyor.

ufuks
29-05-2006, 22:57   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
ferrarili adam
benim çocukluğumda bir orhan gencebay albüm çıkarttığında 1,5 milyon satardı o zamanki nüfusda azdı yani

şimdi en kralı 300 bin satıyor.
[/alıntI]

İnanmazsınız ama rekor Mustafa Topaloglundaymış

Banned
29-05-2006, 23:03   |  #12  
Banlandı
1,148 mesaj

az satmalarının nedeni...
gerçek sanatçıları gölgeleyen taklitçiler var...
onlar piyasayı bulandırıyor...
birde eski eserler daha emek vererek yapılmış... ve bence bunun yanında
o zamanki sanatçılar kendilerini tamamen işe veriyorlardı...söylerken yaşamak gibi bir şey...
ve tabii bunların da insanların üzerinde etkisi büyük oluyor....
bu yüzdende satışlar çok az....
konu biraz saptı ama hakkınızı helal edin...
saygılar...

ferrarili adam
29-05-2006, 23:12   |  #13  
Yıllanmış Üye
457 mesaj

emek konusunda byzihh e katılmamak mümkün değil bazen öyle albümler oluyorki içinde dinlemek için bir şarkı bile yok hepsi sıradan şeyler

böyle albümleri alanda insan verdiği paraya acıyor doğrusu.

cursed
30-05-2006, 01:26   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,123 mesaj

Ben bir programlama öğrencisiiym ve insanların o programları yazarken oyunları yaparken en azınıdna çektiklerinni bir kısmınıda olsa anlıyabildiğim düşünüyorum, sürekli korsan kullanmama rağmen genede " maddi durum " bahanesnin arkasına sığınmak durumundayım, bu nimetlerden sırf maddi durum yok diye faydalanamıyacaksam hiç bir şey yapamam...

lazrailefsanesi
30-05-2006, 13:55   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj

Bazende sırf sinirimden gidip korsan aldıgımı itiraf etmeliyim.Şöyle düşünün sadece bir fonksiyonunu kullandıgım bir notepad tarzi bir editör var elimde.Gnu lisanslı ve orjinalini aliyim dedim 150 dolar dediler.Eh bre insaf.Gittim pacth ile hallettim.Birde tamam çok güzel oyunlar orjinal alınır ama mesala sizde hayal kırıklığı yaratan oyunları düşünün.Yarım saat oynadıkdan sonra öff bu ne diyip bilgisayardan kaldırıdıgınız o oyuna 100 ytl vermiş olsanız bu kadar sıkıcı diyebilir miydiniz? Korsan müzik konusunda kimseye katılmıyorum.Alan gene alıyor.Benim bilgisayarımda özlem tekin nin son kasedinin mp3 leri var.Bunlar tesadüf elime gecti cok sevdim ve 4 tane orjinal kasedini aldım sonradan.İkisini hediye ettim biri arabada duruyor.Ben o mp3 leri dinlemesem o kasetleri almazdım.Bazı şeylerin bilinci de olduktan sonra sanatçı güzel şeyler yaparsa mutlaka ona döner diye düşünüyorum.Sanatçıların sorunu mp3 gibi dijital ortamlara kayan kitleleri görmeyip hala kaset vs şeylerde diretirken mp3 ü görmezden gelmeleri.Özlem tekin gibi gençliğe hitap eden kimseler parçalarını netten de satarsa ( kendi sitesi üzerinden Bonuslarla ) daha çok satış yapabilirler bence.Şahsen ne biliyim çok itinalı olmasada aldıgım mp3 lerin arasında özlem tekinin kendi sesinden çıplak olarak okudugu ekstra bir parça,konser kayıtları,poster vs.Yapılabilcek şeyler bunlar.

oblivion
30-05-2006, 18:41   |  #16  
OP Yıllanmış Üye
122 mesaj

arkadaşlar laf aramızda bende vistayı orjinal almayı düşünüyorum
çünkü xp çıktığında ben 15 yaşındaydım ve mecburen korsanını kullanıyordum(ama şimdiki orjinal) vista çıkarsa ben tam 20 yaşında olacam eee artık korsada alınmaz para kazanıp orjinalini almak istiyorum laf aramızda sizce fiyatı ne kadar olur

TuncaBozkurt
30-05-2006, 19:03   |  #17  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

xp ye yazkın olacak.home (neyse işte) , professional(ismi değişik olacak) ve ikisinin birleşimi var, media center var, starter edition var başka da olması lazım.galiba 7 sürümdü.bunların fiyatları xp ye yakın olacak galiba.ama belki ilk çıkışta birazcık pahalı olabilir.ama sonra ucuzlar.yoksa zaten mac os ve linux os a kaptıracak tahtını:)

bar
31-05-2006, 17:48   |  #18  
Taze Üye
8 mesaj

Oblivion ve TT06 bahsettikleri özellikle oyun piyasası için durumun ekonomik ve sosyal yönden saptamasıdır ve gayet isabetlidir.Durum bu haldeyken (oyun piyasası için)hala orjinal oyun satılmıyor diyerek serzenişte bulunan arkadaşlara tavsiyem bir şekilde oyun üreticilerine ya da pazarlamacılarına durumun boyutlarından bahsederek getirilecek asıl çözümün üretici tarafından bulunması gerektiğini söylemek sanırım yerinde olur. Öte yandan, oblivion un yaptığı karakter tahlilinin ikinci maddesindeki durumu kendi açımdan şöyle özetliyim, ben şahsen orjinal oyun CD si taraftarı olmamla beraber şu an a kadar almış olduğum bir orjinal oyun CD si yoktur. Ve bunun tek sebebi olarak ise işletme, ekonomi konuları üzerine azıcık mürekkep yalamış bir kardeşiniz olarak ben, sadece oyun üreten firmaların pazarlama departmanlarının, stratejilerini bölgesel den ziyade küresel bir anlayışla oluşturmalarına bağlıyorum ve gerçekten de ana strateji küresel ölçek üzerine kurulunca öncelik gelişmiş ülkelerin ekonomik durumlarına verildiğinden, fiyat açısından gelişmekte ve gelişmemiş ülkelerde bu tür absürd durumlar meydana çıkıyor.(kişi gelir - fiyat ilişkisi). Neyse daralmış dimağları birde ben bunaltmayayım görüşmek üzere.

Selçuk İslamoğlu
31-05-2006, 18:25   |  #19  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Açıkçası oyunların fiyatı 10 milyona da inse, halkımın 6 milyon'luk kopya oyunu tercih edeceğinden eminim ne yazık ki.

Yine bir bahanesi bulunur almamak için: "2 tane orjinal alacağıma 3 tane kopya alırım daha iyi" denir.

Durumun değişeceğini hiç de sanmıyorum.

Banned
31-05-2006, 18:32   |  #20  
Banlandı
1,204 mesaj

degişmez orjinalinin korsan fiyatina satilması lazim

tolga2207
31-05-2006, 18:53   |  #21  
Yıllanmış Üye
793 mesaj
Selçuk İslamoğlu
Açıkçası oyunların fiyatı 10 milyona da inse, halkımın 6 milyon'luk kopya oyunu tercih edeceğinden eminim ne yazık ki.

Yine bir bahanesi bulunur almamak için: "2 tane orjinal alacağıma 3 tane kopya alırım daha iyi" denir.

Durumun değişeceğini hiç de sanmıyorum.

Birden çok büyük bir değişim ve orjinale yönelme durumu söz konusu olamaz tabi ama zamanla orjinal oyun/program satışlarında artış olacaktır.

samet1986
31-05-2006, 18:56   |  #22  
Yıllanmış Üye
944 mesaj
oyunlarslideşov
degişmez orjinalinin korsan fiyatina satilması
Genelde 1 tane korsan cd fiyatı 2 ytl. Orjinal müzik, film ve oyun cd'lerinin tanesinin 2 ytl'ye satılması imkansız. Şahsen ben ; orjinal oyun fiyatarını düşürseler, sürekli orjinal alırdım. Online oyunlarda gerekli oluyor çünkü. Ama müzik cd'leri orjinal alırım. (eğer alacaksam)

CU_GS7
31-05-2006, 19:44   |  #23  
Yıllanmış Üye
6,371 mesaj
bar
Ve bunun tek sebebi olarak ise işletme, ekonomi konuları üzerine azıcık mürekkep yalamış bir kardeşiniz olarak ben, sadece oyun üreten firmaların pazarlama departmanlarının, stratejilerini bölgesel den ziyade küresel bir anlayışla oluşturmalarına bağlıyorum ve gerçekten de ana strateji küresel ölçek üzerine kurulunca öncelik gelişmiş ülkelerin ekonomik durumlarına verildiğinden, fiyat açısından gelişmekte ve gelişmemiş ülkelerde bu tür absürd durumlar meydana çıkıyor.(kişi gelir - fiyat ilişkisi).
Eyvallah..İktisadi olarak doğru bir tespit..Ama ceteris-paribus yani..:))

Ancak "yurdumun homo-economicus"`u kendi sanatçı vatandaşının 7,5 YTL`ye düşürdüğü orjinal CD fiyatına rağmen, 2,5 YTL`ye kopyasını alıyorsa ya da internetten MP3`ünü indiriyorsa KÜRESELLİK işlememiş oluyor..

İnsanların ikamesi daha ucuz olanı alması asıl mantıklı olan mesele..
Peki korsan nasıl engellenir??
Çok basit, çok ağır yasalar çıkması lazım, ama tabi ki bu YASALARIN UYGULANMASI LAZIM..

[homo-economicus yanlış anlaşılmasın..:))İktisadi olarak akla uygun ve mantıklı davranan kişiyi ifade eder..)

ferrarili adam
31-05-2006, 20:07   |  #24  
Yıllanmış Üye
457 mesaj
CU_GS7
bar
Ve bunun tek sebebi olarak ise işletme, ekonomi konuları üzerine azıcık mürekkep yalamış bir kardeşiniz olarak ben, sadece oyun üreten firmaların pazarlama departmanlarının, stratejilerini bölgesel den ziyade küresel bir anlayışla oluşturmalarına bağlıyorum ve gerçekten de ana strateji küresel ölçek üzerine kurulunca öncelik gelişmiş ülkelerin ekonomik durumlarına verildiğinden, fiyat açısından gelişmekte ve gelişmemiş ülkelerde bu tür absürd durumlar meydana çıkıyor.(kişi gelir - fiyat ilişkisi).
Eyvallah..İktisadi olarak doğru bir tespit..Ama ceteris-paribus yani..:))

Ancak "yurdumun homo-economicus"`u kendi sanatçı vatandaşının 7,5 YTL`ye düşürdüğü orjinal CD fiyatına rağmen, 2,5 YTL`ye kopyasını alıyorsa ya da internetten MP3`ünü indiriyorsa KÜRESELLİK işlememiş oluyor..

İnsanların ikamesi daha ucuz olanı alması asıl mantıklı olan mesele..
Peki korsan nasıl engellenir??
Çok basit, çok ağır yasalar çıkması lazım, ama tabi ki bu YASALARIN UYGULANMASI LAZIM..

[homo-economicus yanlış anlaşılmasın..:))İktisadi olarak akla uygun ve mantıklı davranan kişiyi ifade eder..)

yasalar çıktı zaten ama uygulanmıyor.
bir önceki mesajımdada söyledim bu korsan işinden hapse girenleri görmedikten sonra bu iş bitmez.

işi milletin insafına bırakırsanız yani gitsin orjinal cd alsın milletimin insanı bu duyarlılığı göstersin diyorsan olmaz.

çünkü biz kural tanımaz bir milletiz herşeyi zorlama ile yaparız bu işte ancak yasa ve polis zoruyla düzelir başka düzelmez.

cursed
31-05-2006, 23:51   |  #25  
Yıllanmış Üye
1,123 mesaj

yaw arkadaşlar ben toplanılar korsan cd lerin durduğu zabıta deposundan korsan cd lerin sahibinin gidip hatırla geri alıp raflarına dizdiğini gördüm daha ne olsun...