Linux gittikçe Windows'a mı benziyor?

Selçuk İslamoğlu
25-09-2009, 09:38   |  #51  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003
Alıntı: Kal-El  
Pardon da, Linus Torvalds çekirdeğin gelişmeler karşısında yetersiz kaldığını söylemiyor. Windows'un da yaşadığı giderek büyüme yani şişme sorununu dile getirmiş. İşletim sistemlerinin yaygınlaştıkça kullanıcıların kullanım ihtiyaçlarına paralel olarka çekirdeğin genişlediğini söylemiş. Bunu nasıl "Linux yetersiz kalıyor" şeklinde yorumluyorsunuz. Aynı sorun Windows'ta çok daha ileri bir seviyede var. Yazılanları neden at gözlüğüyle yorumluyoruz hep şaşıyorum. Ayrıca konuyu şu güya "Linux'a bulaşan virüs"e getiriyorsunuz. O başlıktaki yazımı okursanız olayın ne olduğunu anlarsınız.
 
Açıkçası yazıyı dikkatli okursanız, Torvalds, Windows'tan bahsetmiyor. Windows kısmı sadece bizim başlığımız...

T-MacGrady
25-09-2009, 09:54   |  #52  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009
Alıntı: PcMaKeR  
Apple ın simgesinin elma olması doğal. Apple = Elma ismi.
O Dock olayı MacOS ta.

Exe sadece windows ta çalışıyor(bir tane daha vardı ismi tam bilinmiyen bir os onda da çalışıyordu ama Exenin asıl çalıştığı platform windows.

Linux deneyeceksen Ubuntu dene live cd versiyonu yani direkt cd den çalışan ı dene. Yanlız hemen yorum yapma kurcala sonra yorum yap. Yoksa biryerde ben linuxu beğenmedim dersen ve sana ne kadar kullandın sorusu sorulupta sen 1 - 2 saat kullandım dersen taşa tutarlar.

Hiçbir os bir iki saat kullanılıpta değeri anlaşılmaz. Çoğu kişi yapıyor bunu. Windows Vistada çok oldu 2 gün kullanıp amannn bu xp nin giydirilmiş hali dediler buna şahit oldum.

Counter Strike ı winehq denilen emulatör ile çalıştırıyorsun. verim çok iyi olmaz. DirectX i adam gibi çalıştıramıyorsun. Yavaş çalışıyor.

MacOSx te bile Linuxtan kaliteli oyunlar var...

Merak iyidir ama Linuxta değil.

Hea ozmn kalsın Cs siz bir bilgisayar olmaz bnm icin saul abi :)
Peki ubuntu live dedinya O cd yi takıp kullancam demı Windows uma hiç bişi olmıcak demi hiç bi dosyaya bişi olmıcak ?
Birde ocdyi nerden bulabilirim
ve ocdyi takıcn a driver oyun vs kurmam gerekmi ?

Birde ocdyi çıkarınca Geri Windows a dönülcek demi hanı format falan atcazmı ?

T-MacGrady
25-09-2009, 09:56   |  #53  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

birde bu ubuntu denilen arkadaş türkçe mi ?

Detaylı bir bilgi lütfen

Birde pcye macos kurabiliyozmu yoska ozel bi pcle alıp mı kurluyor ?

Son Düzenleme: T-MacGrady ~ 25 Eylül 2009 09:58
PcMaKeR
25-09-2009, 10:01   |  #54  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Yok yok direkt cd den çalışır. windows a yada hdd ne bir zararı olmaz.
Ubuntu Live Türkçe mi tam bilmiyorum. Yalan söylemeyeyim. En son denediğimde geçen seneydi İngilizceydi. Kurduğunda sana soruyor dil paketini yükleyeyim mi diye.

Bunu bilen bir arkadaş söylesin.

PC ye macos kurmak sakat iştir. yanlış bir hareketinde hdd deki bilgiler gidebilir. Zaten MacOS her türlü pc ye kurulmuyor. PC Ye kurulması için belirli şartlar yerine gelmeli. işlemci sse2 destekli olmalı en az. chipsetler uygun olmalı. dvd uyumlu olmalı vs vs. hiç bulaşma. Keşke deme sonra ;)

Kal-El
25-09-2009, 11:08   |  #55  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  
 
Açıkçası yazıyı dikkatli okursanız, Torvalds, Windows'tan bahsetmiyor. Windows kısmı sadece bizim başlığımız...
Evet ben de zaten bahsediyor demedim, bu başlıkta kullanıcıların karşılaştırmalarına atfen söylemiştim.

Linux Ubuntu Live CD'si İngilizce'dir. Dil paketlerini indirip Türkçe'ye çevirebilirsiniz ama gereksiz olur. Çünkü zaten bilgisayarı yeniden başlattığında tüm yaptıkların gidecek.

Linux'a "Counter Strike" bile çalıştıramıyor, işe yaramaz demek çok abes kaçar. Ms-Dos'ta kaç tane oyun çalıştırabiliyorduk Allah aşkına? Linux için ayrı oyunlar zaten mevcut, birçok oyun da Linux'a uyumlu geliştiriliyor artık. Oyunların ve programların Linux altında çalıştırılamaması onların geliştiricilerinin bir tercihidir. Linux uyumlu yazılımlar olsalar gayet rahat çalıştırılırlar. Bir oyun veya başka bir yazılım XP'de çalışıp Windows 7'de çalışmayınca "Win7 çok dandik" mi diyoruz? Hayır.

Exe bir dos yapısıdır zaten. Linux altında veya Windows dışı sistemlerde çalışmaz. Kaldı ki birçok uyumluluk programıyla .exe'ler bu sistemlerde de çalıştırılabiliyor.

Linux sistemlerinin birçoğunda sürücü kurman gerekmez. Bu yönü Windows'a en baskın özelliği bence. Donanım değişikliği yaptığım bir zamanda Windows XP'ye giremezken Ubuntu altında çalışmıştım sabit diskimi yeniden biçimlendirene kadar. Değişiklik hiçbir sıkıntı yaratmamıştı.

Linux denemek isteyenlere benim tavsiyem Ubuntu'dur. Arkasında devasa bir kitle var. En çok yardımcı belge Ubuntu için var diyebilirm. Herhangi bir sorun yaşadığında Ubuntu Türkiye forumları olmak üzere birçok kaynaktan anında çözebilirsin sorununu. Ubuntu'nun yeni sürümü Ekim sonunda çıkacak. 9.10 Karmic Koala'yı Ekim ayı ortalarında resmi sitesinden ShipIt ile isteyerek ücretsiz olarak elde edebilir veya site üzerinden 700MB'lık kurulumu indirebilirsiniz.

Linux sistemleri ücretsiz, ne kadar iyi olabilir zaten iyi olsa paralı olur demek çok mantıksız. Kaldı ki paralı olan Linux dağıtımları var ki bunlar diğer Linuxcüler tarafından dışlananlar. Linux dağıtımları kendi kendilerini döndürecek geliri zaten elde ediyorlar. Linux dünyası çok dallı olduğu için bu sistem hakkında yapılan yorumlar genelleyici olmaktan öteye geçemiyor. Linux kullanan profesyonellerin bile çoğunun birkaç dağıtımdan ötesini kullandıklarını düşünmüyorum. Hal böyleyken bir dağıtıma veya çekirdeğe bakara tüm Linuxleri kötülemek saçma geliyor.

T-MacGrady
25-09-2009, 11:15   |  #56  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

olsun Ben kurcam indirince

Acaba nerden indirrim
Driver falan kurmasam az cık kurcalayıp
cd yi çıkarı pres atsam
Gine windows olsa olurmu ?

Birde nası kurcam ne etcem bılen varsa yazabılırmı

Abiler ben okual gitcem Lütfne bi cvp akşam 6:50 de çıkıozgelınce ılkişim buna bakmak olcak lütfen

PcMaKeR
25-09-2009, 11:18   |  #57  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

"Bir oyun veya başka bir yazılım XP'de çalışıp Windows 7'de çalışmayınca "Win7 çok dandik" mi diyoruz? Hayır."

XP Kullananlar diyor çoğunlukla!

ben kendi adıma konuşuyorsam sende kendi adına konuşuyorsun ama "mi diyoruz" dediğin anda çoğullaştırıyorsun ve çoğu windows xp sever kişi windows vista ve windows 7 yi dandiklikle suçluyor. Halbuki bir iki küçük ayarda xp den daha iyi çalıştı aşikardır oyunların.

Hani vardır ya bir iki gün kullanıp amannn bunu sevmedim diyenler. Sadece linux ta yok o yada macos ta yok. Windows ta da var. Her zaman olacaktır. Ben windows xp yi çok yerden yere vurdum vista çıktığında kimse tınlamadı. Ama uzun süre tadını çıkarta çıkarta kullananlar benimle aynı düşündü.

Boşuna savunma ben artık xp kullanmayın windows 7 kullanın demeyi bıraktım. Çünkü anlamıyorlar. Ne yapalım.

Kal-El
25-09-2009, 11:32   |  #58  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: Venom Sanchez  
olsun Ben kurcam indirince

Acaba nerden indirrim
Driver falan kurmasam az cık kurcalayıp
cd yi çıkarı pres atsam
Gine windows olsa olurmu ?

Birde nası kurcam ne etcem bılen varsa yazabılırmı

Abiler ben okual gitcem Lütfne bi cvp akşam 6:50 de çıkıozgelınce ılkişim buna bakmak olcak lü

Live CD'yi kurmana gerek yok. Bios'tan boot önceliğini CD'ye atarsan açılışta Linux gelir. CD'yi çıkartıp girdiğinde Windows'a girmeye devam edersin. Sitesinden indiriğin kurulumu .iso formatında bootable disk olarka yazdırman lazım CD'ye bunları yapabilmen için.


Benim bildiğim kadarıyla Vista'ya çok yüklenilmesinin nedeni sistem gereksinimlerinin çok yüksek olması, kaynakları çok kullanması ve sürücülerde çıkardığı sorunlar. XP ilk çıktığında da bu sorunlar mevcuttu. XP çıktıktan sonra SP2 çıkana kadar yüklemedim mesela ben. Ama en kararlı kullandığım Windows sistemi oldu diyebilirim. Vista'ya yapılan bu eleştirilerin de haklı olduğunu düşünüyorum şahsen. Başlıkta bahsi geçen çekirdek şişmesi bence Vista'da fazlasıyla mevcut. Microsoft 3-4 tane SP daha çıkarmak yerine Windows 7'ye optimize ederek bu şişmeyi düşürdü. Herkes Win7'den çok daha memnun.

Son Düzenleme: Kal-El ~ 25 Eylül 2009 11:35
PcMaKeR
25-09-2009, 11:43   |  #59  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Vista sadece ram e yükleniyordu.
ama çekirdek optimize edildi çekirdek şişmesi diye birşey yok. dosya boyutu artmasının sebebi: .net, mediacenter, vb herşeyi tutup içine yüklediler sebebi ise birden fazla vista sürümünü tek dvd de toplamaktan kaynaklanıyordu.

XP de olmayan bir çok özellik var bunları xp ye geçirdiğinde vistadan daha fazla kasılıyordu. Windows 7 vistanın orjinal çekirdeğine sahip sadece iyileştirme yapıldı. Vistayı tam anlamıyla kullanan windows 7 de hiç zorlanmadan aradaki farkları sıralardı...

Windows 7 sadece sp çıkartmakla alakalı değil. Windows Vistanın çekirdeği iki işletim sisteminde kullanıldı: Windows 7 ve Windows Server 2008 R2.

Vista sadece ram ile kullanıcıları korkuttu... Diğer herşey sıfırdan yazıldı optimize edildi. Hadi windows 7 ile vistayı kıyaslarsında windows xp ile karşılaştıranlar oldu ya ona şaşırdım ben.

Edit:::
Aklıma gelmişken; Windows Vista DVD sini vlite ile oynayıp tek CD ye sığdırabiliyoruz. Sadece AERO ve windows defender ile windows firewall kalıyordu... Çekirdek hala yerinde. Yani çekirdek neymiş 1 CD ye sığacak kadar küçükmüş.

XP de bile Media Center girdiğinde çift cd ile kuruluyordu. Kendi notebookumla gelen orjinal media center çift cd ile geliyordu...

İkinci Edit:
Hatta Symantec Norton Ghost 14 ile Vistanın sadece çekirdeği korunmuş özel oynanmış bir CD hazırlamış 180 MB yer kaplıyor ve Vista CD den çalışıyordu... Çoğu kişi Vistanın CD den çalıştığına inanmaz.

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 25 Eylül 2009 11:47
Kal-El
25-09-2009, 11:54   |  #60  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Dediğim bu zaten. Vista, 6.0 çekirdeği, Win 7 ise 6.1. Temel olarak Vista üzerine kurulu sonuçta. O yüzden dedim Vista'nın iyileştirilmiş hali diye. Xp zaten farklı bir çekirdek (5.1), karşılaştırma yapmak pek doğru olmaz.

Ek: XP'nin Ghost'u da 170 MB falan yer kaplıyor ona bakarsanız :D

Son Düzenleme: Kal-El ~ 25 Eylül 2009 11:55
PcMaKeR
25-09-2009, 12:05   |  #61  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Ben sıkıştırılmış GHOST demiyorum...

Boot edilebilen, çalışan, hani linuxun cd den çalışan versiyonu varya o gibi.

vistanın cd den çalışabilenini symantec 180 mb çekirdekle çalıştırdı. Şimdi bu şişmiş çekirdek mi oluyor.

yedek almıyoruz çalışabilen sürümü diyoruz... Anlatabildim mi. örnek link te vereyim mi. symantec ten indirir denersiniz.

Ben neyden bahsettim konu nere geldi...Ghost yedeğinin boyutunu söylüyor bana. Yok bilmemek erdemlikmiş dedikleri doğruymuş. Ne kullanırsanız kullanın ya bana mı kullanıyorsun.

Kal-El
25-09-2009, 12:15   |  #62  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

TBCMagic, orada bahsi geçen, çekirdeklerin kıyaslanması konusunda forumda "Windows'un çekirdeğinin Linux'tan iyi olduğunun" geçmesi üzerineydi.

shibby
25-09-2009, 19:24   |  #63  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Windows 7 nin masaüstü tasarımının KDE 4 ten esinlenilmesi çok ezici bi durum bence :)

T-MacGrady
25-09-2009, 19:45   |  #64  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

E hacı ona bakarsan Çoğu şeyden windows dan esinlieniyor

Ayrıca KDE 4 demi bir işletim sistemi ?

Yuh bea Önüne gelen sistem cıkarıo :)

Hea bu arada linuxu denemicem :) Luzmu yok

PcMaKeR
25-09-2009, 19:47   |  #65  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

KDE Linuxun masaüstü uygulaması. Windows un Explorer ı gibi.
 
İlginç. KDE yi ben windows tan özeniyor sanıyordum.
Adamlar başlat menüsüne kadar herşeyi çarpmışlar. O nasıl kasılmadır öyle. hızlı linux.

shibby
26-09-2009, 00:06   |  #66  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Şu şekilde bir örnek verebilirim. Windows 7'de çalışan programlar başlat butonunun yanında sadece simge olarak gösteriliyor. Oysa bu özellik kde de uzun zamandır vardı.

Bu özellik linuxunda açık olmayanlar için;
KDE4 Panelinde ortada bulunan boşlukta sağ tuşa basın, menüden GörevYöneticisi Ayarları 'nı seçin. Genel > Görünüm > Sadece simgelerigösteri işaretleyin.

Kaldıki kde3 te bile başlat menüsü tasarımı hemen hemen bu şekildeydi. Bu konuda benim yazdıklarımı gerçekçi bulmayanlar veya bulmak istemeyenler kde3 ve kde4ün resimlerini inceleyip windows7 ile kıyaslasınlar. eğer objektif bakış açısına sahiplerse kimin kimden esinlendiğini göreceklerdir.
Not: Windows düşmanı değilim, şu anda xp işletim sistemi ile sizlere yazıyorum. Buna da inanmayanlar veya inanmak istemeyenler, sistem yöneticisinden hangi tarayıcıyla girdiğim bilgisini talep edin :D