Doğrusunu söylemek gerekirse, bir çok program ve oyun Vista ile daha iyi ve hızlı çalışıyor, "aynı donanımda". Üç sene önce bilgisayarımı aldığımda Vista'nın V'sini duymamıştık (bırak uyumluluğu), arkadaşın bilgisayarının XP ile uyumsuz olduğunu düşünmüyorum, keza bir çok 1 yaşında ve daha yaşlı donanım XP ile en uygun çalışacak şekilde hazırlandı, Vista ile değil. Vista'nın uygulama çalıştırma hızı XP'ye göre çok daha hızlı keza, "eğer sürücüleri düzgün yazılmışsa" Vista'nın donanım erişimi çok daha arındırılmış bir seviyede.
Şu andaki sistemin aynen şu (3 sene önceki hali)
Asus P4P800 Anakart
Intel P4 2.6 HT (O zamanların en iyisiydi :P)
4x512 MB Kingston 400 Mhz
MSI ATI Radeon X800PRO 256 MB (1.5 sene önce değiştirildi, daha önce ATI Radeon 9600XT sahibiydim)
120GB Seagate Barracuda IDE
Adım adım izah etmek gerekirse:
1. Vista'nın özellikle Aero birimi yüksek RAM'i tercih ediyor.
2. Eh, oyunlar da oldukça RAM canavarı...
3. Aero + Oyun eğer RAM'inizden yüksekse, ne olur? Tabii ki, takas dosyası (yani sabit diskinize RAM'iniz depolanır)
4. Sabit diskiniz RAM'e göre oldukça yavaştır ve bu yazma sırasında bilgisayarınızın kasıldığını hissedersiniz.
Peki ne yapmalı?
- Eğer RAM'iniz düşükse, AERO özelliğini kapatın.
- USB 2.0 çıkarılabilir belleğiniz ReadyBoost uyumluysa, onu kullanın.
Yukarıda özelliklerini okuduğunuz bilgisayarım, XP'ye göre çok daha iyi FPS vermekte sayısal olarak.
Daha neler yapılabilir?
Takas dosyanız "TEK" olsun. Yani sabit boyutlu. Bunu yapmak için Takas dosyanızı kaldırın, Harddiskinizi birleştirin (defrag) ve daha sonra "Sabit boyutlu" (min ve max aynı olacak şekilde RAM'inizin 1.5 katı bir tek sabit disk yaratın)
Performansınızın artacağını farkedeceksiniz. (Takas dosyası, XP ile de geçerli bir performans, ama XP'nin uygulamalardaki cold startı hiç bir zaman Vista kadar hızlı olamıyor)
Eğer bir oyun çalışmamakta ısrar ediyor ve performansından memnun değilseniz, bir de "sağ tıklayıp", Uyumluluk seçeneklerinden Windows XP SP2'yi seçebilirsiniz.