Yeniden merhaba arkadaşlar, yeni bilgiler edindim veya paylaşmak istiyorum. Bilmenizi isterim ki elde ettiğim bilgilerin çoğu tarafsızdır. Sizin seçiminizden yardımcı olmanız için araştırılmıştır. Ama söylemeden edemeyeceğim, çoğu bilgileri XBOX 360 kullanıcılarından edindim ve onlarda aynı cevapları veriyorlar neredeyse. Bende kararımı vermiş bulunmaktayım onuda yazının sonunda görebilirsiniz. :)
1. Sony Playstation 3, Microsoft XBOX 360 konsolundan daha ucuzdur. Önceki bilgilere ters düşüyor biliyorum ama bu bilgi gerçekten doğru. Hemen nedenini belirtiyorum. Sony Playstation 3 satın aldığınızda neredeyse tüm ekstraları ile birlikte geliyor. Her şey hazır halde yani. Ancak Microsoft XBOX 360 için bu söz konusu değil, ekstra bir şeyler satın almanız gerekiyor ve hesaplamaları düzgünce yaparsanız gerçekten Playstation 3 daha ucuza temin ediliyor.
2. Sony Playstation 3 bataryalı daha uzun ömürlü ve şarj edilebilir. Microsoft XBOX 360 için ise pili bittiği zaman ekstra pil almanız gerekiyor. Geri dönüşüm söz konusu değil. (Ekstra masraf 1)
2. İkisinde de kontroller dilediğiniz gibi güzel ancak kalite olarak bakılacak olursa Playstation 3 bir adım daha önde bulunuyor. Bunun sebebide imalat ve pazarlama konusunda ki kalite.
3. Sony, Playstation Network ile online oyun oynamaya izin veriyor ve internet bağlantınız varsa bu sizin için bedava oluyor. Ancak Microsoft XBOX Live özelliği için aylık ücret talep ediyor. Bununla beraber Live özelliğide önemini yitiriyor. (Ekstra masraf 2)
4. Tabi ki de mevcut disk boyutları. Sony Playstation 3, 250 GB disk alanını kullanıcıya sunarken; Microsoft XBOX 360 120 GB gibi bir disk alanını kullanıcıya sunuyor. Yani Playstation yine bir adım önde.
5. Sony Playstation 3 için arızalanma/çalışmama gibi durumların oranı %2-%10 arasında değişiklik gösteriyor. Microsoft XBOX 360 için ise bu rakam %20 civarlarında.
6. Merak edilen en can alıcı konu; oyun sayısı. Microsoft XBOX 360 daha çok oyuna sahip ancak kalite bakımından oyunların çoğu vasatı aşamıyorlar. Bunun yanında Playstation 3 için yapılan oyunlar ise kalite bakımından üst seviyelerde oluyor. Yani dediğim gibi az ama öz oyun yorumu gerçek oluyor.
7. Microsoft XBOX 360 için özel üretilen oyunların başında yer alan Halo, XBOX 360 alınmasını en çok sağlayan etken diyebilirim. Ama Sony Playstation 3 cephesinde ise çetin cevizler yerinde saymıyorlar. Metal Gear Solid serisi, God of War serisi, KillZone 2 gibi oyunlar burada büyük etkenler.
8. Kullanıcı sayısı bakımında Microsoft XBOX 360 daha önde ancak bu önde olma sizi yanıltmasın. Microsoft'un konsolunda oyunlar kırılabiliyor. Bu çok yüksek bir etken. Ancak Sony cephesinde bu durum böyle değil. Yani sandığınız gibi oyuncu fazlalığı Live'den kaynaklanmıyor. Çünkü Live için aylık ücret alınıyor.
9. Yurt dışında çoğu kişinin şikayetçi olduğu durum Microsoft XBOX 360 konsolunun aşırı derecede ısınması, yani uzun süreli kullanım birazcık tehlikeli. Sony Playstation 3 için ise böyle bir dert söz konusu değil. Tabi ki aşırıya kaçmamak şartıyla.
10. Sony Playstation 3, Blu-Ray disklerini kullanıyor, Microsoft XBOX 360 ise HD-DVD ile yola devam diyor. Bu durumda hangi disk formatının daha iyi olduğuna siz karar verin. Tabi ki Blu-Ray.
11. Sony Playstation 3 tam tamına 7 adet işlemci çekirdeğine sahip, Microsoft XBOX 360 ise 3 adet işlemci çekirdeğine sahip. Buradad 9. maddeye bakarak bir ters dönüşüm olduğunu görebilirsiniz.
12. İlginizi çeker mi çekmez mi? Bunu bilmiyorum ancak Sony Playstation 3 içerisinde bir Internet Tarayıcısı barındırıyor.
Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Çoğu özellikleri, artıları ve eksileri kullanıcılardan edindim. Benim vermiş olduğum karar ise Sony Playstation 3 konsolundan yana. Eğer bir bilgiye ihtiyacınız varsa her türlü paylaşmaya hazırım. Ancak konuya ihanet etmemek açısından şunlarıda eklemem gerekiyor:
Bilgisayar kullanıcılarına sözüm yok. Oyunlarını orada oynayabilirler, makineleri el verdiği kadarıyla. İstedikleri zaman istedikleri değişiklikleri, masrafları yapabilirler. Bunlar onlara kalmış bir şey. Oyun konusunda durum bu elbette çok fazla oyun var ve kaliteli oyun sayısıda fazla nitekim her yeni oyun sizlerden yeni bir şey istiyor olacaktır. Konsollar için ise sadece televizyon ve kendisi yetiyor. Ekstra masrafa girmeye gerek kalmıyor anlayacağınız. Çökme sıkıntısı, sistem arızalanma sıkıntısı çok az oranlarda gözüküyor. Ofis işleri için, günlük kullanım için elbette konsolları bilgisayara rakip olarak göremeyiz. Oyun konusunda bilgisayar her zaman bir adım öndedir diyordum ama artık demiyorum malesef. Konsol ile keyfinizi çıkartın. Sağlığınız içinde bir etken tabikide. Özellikle gözleriniz ve beliniz için.
Yine de keyfiniz bilir tabikide. Ben bilgileri edindim. Edindikçe paylaşmaya da devam edeceğim. Tartışmaya açığım. Tabi ki kurallar ve belirli bir seviye içerisinde. Yorum yapan herkese teşekkürler. Umarım yararlı bir konu olur.