SP1 paketini iki aydır kullanmaktayım. Eğer daha önceki yazılarımı takip ettiyseniz az çok bilgi sahibisinizidir, ancak tekrar etmekte fayda var diye düşünüyorum.
Sanırım herkes Xp işletim sistemi boyutundaki SP1 paketini ya kurmuştur yada kuracaklardır. Paketin bu denli büyük olması sistemde ne kadar kapsamlı değişiklikler yapıldığının göstergesidir.Bu büyük paket bizlere her ne kadar performans, güvenlik ve hız vaadetsede dosyanın büyüklüğü kayıt defteri parçalanmalarına, geride gereksiz kayıt grişleri kalmasına, kendi kurulum dosyası atıklarının kalmasına en önemliside dosyaların HDD de dağılmasına sebeb olmaktadır. Bunlarda vaattiği performans ve hız beklentilerinin suya düşmesi için yeterlidir.
Sp1 kurduk gelin hep beraber sistemi hızlandıralım, düzenleyelim.
1.) Öncelikle sp1 kurulumundan geriye kalan 700-800 mb lık atık dosyadan kurtulmak için ;Başlat-Çalıştır'a girin ve aşağıdaki komutu yazın.
vsp1cln.exe
Karşınıza çıkacak olan pencerede E tuşuna basın ve onay verin.Bu işlemin ardından sabitdiskinizde yer kaplayan yaklaşık 700-800 mb lık gereksiz SP1 kurulum sonrası atık dosyaları sisteminizden kalkacaktır.
2.) Bu aşamada kayıt defterne bakım gerekmektedir. Bunun için güvendiğiniz kayıt defteri temizleme progamlarından bir tanesini kullanarak kayıt defterinden gereksiz girişlerin kaldırılmasını sağlayın yelpaze geniş olduğundan program tavsiye etmiyorum.
3.)Bir sonraki aşamada parçalanmış olan kayıt defterini birleştirmelisiniz.Bunun içinde birçok yazılım var fakat bende yok diyenler aşağıdaki linkten NT yazılımını indirip, yönetici olarak çalıştırarak birleştirmeyi yapabilirler.
4.) Bir sonraki aşama SP1 kurulumundan sonra paramparça olmuş HDD mizi birleştirmek. Bu işlem için ister saatelerce beklemeyi göze alıp vistanın kendi disk birleştirme aracını kullanarak ikinci sınıf bir birleştirme yapabilir, istersenizde Diskepeer 2008 veya perfectdisk gibi işinin ehli programlardan bir tanesi ile kısa zamanda tam bir birleştirme yapabilirsiniz.
Artık çok daha hızlı ve kararlı bir sisteme sahip oldunuz.Geriye tam performans için Sp1 tarafından silinmiş olan hazırda bekleme dosyalarımızın yeniden oluşturulana kadar sabretmeniz kalıyor.Bir haftalık bir kullanımdan sonra sisteminizin ne kadar performanslı çalıştığına sizde şaşıracaksınız.