Hızlıca çıkışa geçmeye çalışan bir oyun sektörümüz var. Peki bu sektörde acaba son durum nedir bir bakalım. !
Bildiğiniz gibi ülkemizde tam olarak bir oyun sektörü var diyemiyoruz. Keşke diyebilseydik ancak diyemiyoruz. Yinede çıkışa geçmeye çalışan ve oyun sektörü oluşturulmasına katkı sağlayan projelerde üretiliyor.
Öne Çıkan İki Firma
Türkiye’de oyun geliştirilen firmalar dendiğinde ilk akıllara gelen firmalar Sobee ve Céidot diyebiliriz. Bununla birlikte tabiki bazı firmalar ve amatör,profesyonel oyun ekipleride mevcut.
Dünyaca ünlü yazar Mevlüt Dinç tarafından kurulan Sobee’de son gelişmeler oldukça güzel. Sobee önemli bir anlaşma yapılarak Türk Telekom tarafından satın alındı. Peki bunun sektöre getirisi nasıl olacak? Aslında kimileri bu duruma olumsuz bakarken, kimileride çok olumlu bakıyor. Açıkçası bende olumlu bakıyorum. Bana göre ülkemizde oyun geliştirme konusundaki en büyük sıkıntı bildiğiniz gibi kaynak sıkıntısı. Büyük küçük her projede mutlaka bir şekilde kaynak gerekebiliyor. Özellikle yaptığınız projelere iddialı olacak diyorsanız işte o zaman dahada büyük kaynaklar gerekiyor ve ekonomik sıkıntı olunca ya proje ortada kalıyor yada bir şekilde devam ettirecek sponsorlar aranıyor. Bence Sobee önemli bir adım atarak Türk Telekom sayesinde kaynak sıkıntısı çekmeden çok önemli ve bir o kadar başarılı projelere imza atacaklardır.
Açıkçası benim bundan sonra Sobee’den beklentilerim daha büyük. Bildiğiniz gibi ülkemizde profesyonel anlamda TPS oyun olarak tek Pusu: Uyanış vardı. Mouse desteği olan,iyi bir hedef sistemi bulunan ve hatta yer yer TPS olmasından ötürü Max Payne gibi bir oyun diyelerde oluyordu.
Artık diğer firmalardan olduğu gibi benim Sobee’den beklentim TPS oyunlarda görmek, hatta gönül ister FPS oyunlarda görmek. Tabiki hepimizin bildiği gibi bunlar öyle hemen gerçekleşmesi kesin olan projeler değildir. Ancak hepsinin zamanla olacağını düşünüyorum. Sonuçta Sobee önemli ilkleri başaran firmalardan birisidir. Devasa online bir oyun şuan ülkemizde kolay yapılacak bir oyun değildir ve tabiki yine Dünyada ilk olan I Can Football oyununuda unutmamak gerekiyor.
Peki bir diğer başarılı firma olan Céidot neler yapıyor?
Céidot’un kurucusu ve sahibi Erkan Bayol yönetimindeki Céidot firmasındada çalışmalar son sürat devam ediyor. Ancak bir ara GGC ile yaşanan bazı sıkıntılar vardı ki umarız bu sorunlar kısa sürede çözüme ulaşır ve iki taraf içinde en iyi karar alınır. Céidot bildiğiniz gibi Hükümran Senfoni gibi başarılı bir projeyle adını duyurmuştu. Oyuncular haber alamayınca acaba iptal mi? oldu gibi soruları haklı olarak sormaya başladı. Ancak iptali konusunda resmi bir açıklama gelmemekle beraber şu sıralar projenin bekletilmesi gerektiği yönünde bazı küçük bilgilerde duyulmuştu. Céidot tabiki bu süreyi asla boş geçirmedi ve çok başarılı projelere imza attı. İlk olarak Hükümran Senfoni Online(Web Tabanlı) oyununu Mynet’in yayıncılığı sayesinde tüm oyunculara sundular. Acaba başka projeler gelecek mi? yoksa Céidot bir süre oyunun gidişatına mı bakıcak derken gelen haberler bizleri sevindirdiği gibi sektörümüz içinde önemli bir haberdi. Céidot Uluhan ve Futbol Arena projeleri ile geliyordu. Hatta GameX oyun festivalinde de oyunlar hakkında önemli tanıtımlar olmuştu. Bunlarla birlikte Céidot firmasıda önemli adımlar atarak büyük projeleri bizlere tanıtmış oldu. Uluhan belli bir zaman sonra beta testlerede başlamıştı. Diğer Futbol Arena projesi içinde Erkan Bey bizlere çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.
Ülkemizde çalışmalar sürüyor.
Bildiğiniz gibi ülkemizde çeşitli projelerde geliştirilmeye devam ediyor. Şu sıralar en yeni olan yerli proje Civilization of Ottoman Microsoft’un web tabanlı sistemi Azure için geliştirilen bir oyun ve COO: Project Team ile yaptığımız röportajda gerçekten çok önemli ve güzel bilgiler var. Tabiki böyle projeler olması bizlerin yüzünü güldürürken, sektör içinde çok önemli katkılar sağlıyor.
Modlar
Bildiğiniz gibi birde ülkemizde önemli şekilde modlar yapılıyor. Özellikle GTA,PES,FIFA serileri en başta akıllara gelen oyunlar. Bizimde üzerinde çalıştığımız GTA İstanbul City 2 modunu sizlerde biliyorsunuz. Ülkemizde mod yapımıda çok önemli bir yerde. Oyunların üzerine yapılsa dahi en ufak bir modda bile emek var ve çoğu zaman küçük emekler önemli güzellikler sunabiliyor oyunculara. Onun için her modda emek olduğunu asla unutmamak lazım.
Sonuç olarak GameTurks bildiğiniz gibi Türkiye’de Türk yapımcılarına çok büyük bir destekçidir ve bu konuda da iddialıyız. Sizlere Dünyadaki sektörden haberler sunarken, aslında her zaman aklımız ülkemizde ve buradaki çalışmalarda. Ve bu çalışmalarıda hemen sizlere duyuruyoruz. Bununla birlikte röportajlarda yaparak en taze bilgileri ve yapımcıların ağzından %100 gerçek bilgileri sizlere aktarıyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye’deki yapımcılara destekleri sürdürmeliyiz ki hem bizler,hem onlar mutlu olsun ve ülkemizde artık yavaş yavaş bir oyun sektörü oluşsun.