Türkiye'de Lisanslı Yazılım Kullanma Oranı %-20

Turkish Developer
08-09-2009, 22:46   |  #1  
Turkish Developer avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
671 mesaj

Medyasoft Genel Müdürü Doğu Pabuçcuoğlu;

''Türkiye'de lisasnlı yazılım kullananların oranı sadece %-20.%-80'i Lisansız yazılım kullanıyor ''

Yıldız Holding Bilişim Grubu şirketlerinden Medyasoft'un Genel Müdürü Papuçcuoğlu, Kayseri Hilton Oteli'nde düzenlenen Anadolu buluşmaları toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de lisanssız yazılım kullanım oranının yüzde 80'lerin üzerinde olduğunu, lisanslı kullanımı teşvik etmek için çeşitli kampanyalar düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Pabuçcuoğlu, ''Özellikle ortaklarımızın yeni iş birlikleri için bir fırsat olduğunu, bu nedenle, özellikle Anadolu'da yeni iş ve çözüm ortaklarımızla birlikte bu yılı geçen yılki büyüme oranımızı artırarak tamamlayacağımıza inanıyoruz. Türkiye'de lisanssız yazılım kullanım oranı yüzde 80'in üzerinde. Lisanslı kullanımı teşvik etmek için kampanyalar düzenlemeyi planlıyoruz'' dedi.

Holdinglerinin Ülker grubu bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirten Pabuçcuoğlu, ''Türkiye'nin teknolojiye önem veren firma yöneticileriyle bir araya gelerek, ortaklıklarımızı güçlendirmek amacıyla, Anadolu programı kapsamında Kayseri'ye geldik'' diye konuştu.

Pabuçcuoğlu, Kayseri'den 75 kişinin kendilerine başvurduğunu kaydederek, yapılan görüşmeler sonrasında başvuru yapan firmalara her türlü teknik ve eğitsel yardımı yapacaklarını sözlerine ekledi.

Turkish Developer
Not: Basın Bülteninden Derlenmiştir

ErKaN-23
08-09-2009, 23:53   |  #2  
ErKaN-23 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
931 mesaj

bu sorunu tek bir çaresi var açık ve net hiç de tartışmaya gerek yok lisans fiyatlarının makul duruma gelmesi. Dünya kadar para veririsin bir yıl sonra atıl duruma gelir yani belyler altından çıkılacak gibi değil

sayayım size elimde olanları xp pro, office 2003, vista home premium daha eskisi win 98 bile var hiç birisini şu an kullanmıyorum vae zamanında dünya kadar para verilmiştir artı bir de üçüncü parti yazılımlar var onlarıda tek tek alacaksın

Semih Özyurt
09-09-2009, 06:06   |  #3  
Semih Özyurt avatarı
Yıllanmış Üye
2,748 mesaj

aynen lisanslı yazılım fiyatları düşürülmedikçe illegal kullanım devam edecektir

TuncaBozkurt
09-09-2009, 12:02   |  #4  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Herhalde bu %80'de işletim sistemlerinin oranı yüksektir. Eğer Microsoft yükseltme paket ücretlerini düşürürse sorun kalmaz. Çünkü kimse yüzlerce dolar verip bir işletim sistemi aldıktan sonra yeni sürümüne de yüksek bir ücret ödemek istemez.

alpagun
09-09-2009, 14:00   |  #5  
alpagun avatarı
Yıllanmış Üye
492 mesaj

İyi söylersiniz, güzel söylersiniz de; bilgisayar donanımları da bir-iki sene de güncelliğini yitirimekte. Bir çok insan XP Pro dan Vista'ya geçerken en az iki defa ya bilgisayarı toptan yenilemiş, ya da kullandığı PC nin önemli bölümünü modifiye etmiştir.

Burada bir çok üye "PC'im nasıl ?" diye başlık atmış. Bunlardan %80 i 'Canavar' tâbir edilecek kapasitede makineler. %20 si anlamadığı için sormak gayesiyle açarken, geri kalanlar hava atma maksatlı.

Donanım değiştirirken yüksek fiyatlara rağmen önemli miktarlara varan paraları harcarken, yazılım değiştirirken, (Microsft işletim sistemlerinini kasdediyorum. Zannederim ana mevzû da bu.) neden cebimizde akrep olduğunu düşünüyoruz ?

Ben de yasal lisansli 'Vista Homa Premium' var. Yeni aldığım makine ile vermişlerdi. Bunu bir ay kullandıktan sonra internetten Vista Ultimate indirip kurudum.

İllegâl tabi ki...

Kısa süre sonra da Windows 7 yi.

Bizlere gayr-ı kânuni olan işleri yapmak, daha heyecanlı ve câzip gelir. İdddiâ edildiği gibi fiyatlarla alâkalı olduğunu düşünmüyorum.

Bu bir kültür meselesi.

Son Düzenleme: alpagun ~ 09 Eylül 2009 14:08
tood
09-09-2009, 15:18   |  #6  
Yıllanmış Üye
148 mesaj

Fiyatlar %80 düşürülsün, %80 korsan oranı %100 azalsın.

Qromodynmc
09-09-2009, 15:21   |  #7  
Qromodynmc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 126
4,184 mesaj

şahsen ben işlemtim sisteminin fiyatı daha ucuz olsa gidipde korsan kullanmam,şöyle 50-100 ytl arası bi fiyatı veremeyecek durumda deilim ama ötesini vermeye değmez..

ismet35
09-09-2009, 15:56   |  #8  
ismet35 avatarı
Yıllanmış Üye
1,037 mesaj

Bu fiyatlar böyle oldukça ben her hafta internetten bir paralı oyun indiririm ve indirmeye devam ederim ve şu anda indiriryorum part part :D

Yaşasın illegal kullanım :D xD

GameRMan
09-09-2009, 16:02   |  #9  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
3,045 mesaj

fiyatlar uçuk deli manyak . Yapacak birşey yok.

Turkish Developer
09-09-2009, 16:20   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
671 mesaj

İşletim sistemi ücretleri  üzerinden kıyas yapmamış olursak , konu özünde bir işleyişe hakim olur sanıyorum.

Şayet bu mahalde'de cevap vermek gerekirse;

Tek bir DvD (oyun,film,vs) fiyatını dikkate alırsak, işletim sisteminin ciddi bir fiyat unsuru olmadığı net biçimde görülür.

Diğer bir yandan; Bilgisayarın bir işletim sistemi fiyatı ile  , İşletim sisteminde en basitinden bir parça olabilecek sıradan programların bile  sadece yıllık xx dolar ($)  olduğunu düşünürsek , bu kıyaslama konularındaki ilişkilendirmenin yanlış ve boş olduğunu anlamamız  zor olmasa gerek.

Sevgiler...

tolter
09-09-2009, 16:36   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,603 mesaj

bunlardan biri de benim

spookydream
09-09-2009, 16:37   |  #12  
Yeni Üye
31 mesaj

Bir öğretmen vatandaşı ele alalım. Maaşı ne kadardır? 1334 YTL biz ona düz 1400 tl diyelim? Ev kiraları yaklaşık 800 tl (oda ucuz evler) geriye 600 tl kalır. Elektrik su telefon zart zurt 250 tl. Geriye 350 kalır. Onunlada yiyeceğini alsa geriye para kalmıyor. Sizce bu insanın Vista Home Premium'a 184,72 TL Office Basic 2007'ye  269,45 TL oynayacağı oyunlara, izleyeceği filmlere indireceği mp3lere de bir okadar daha para vermesi imkanı var mıdır? Yoktur. Telif hakkı sahipleri korsanı önlemek istiyorlarsa ya ücretlerini düşürecekler yada milletin maaşını arttıracaklar. Maaş arttırma söz konusu olmadığından dolayı ücretleri düşürmeleri tek yol.

Turkish Developer
09-09-2009, 17:39   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
671 mesaj
Alıntı: spookydream  
Bir öğretmen vatandaşı ele alalım. Maaşı ne kadardır? 1334 YTL biz ona düz 1400 tl diyelim? Ev kiraları yaklaşık 800 tl (oda ucuz evler) geriye 600 tl kalır. Elektrik su telefon zart zurt 250 tl. Geriye 350 kalır. Onunlada yiyeceğini alsa geriye para kalmıyor. Sizce bu insanın Vista Home Premium'a 184,72 TL Office Basic 2007'ye  269,45 TL oynayacağı oyunlara, izleyeceği filmlere indireceği mp3lere de bir okadar daha para vermesi imkanı var mıdır? Yoktur. Telif hakkı sahipleri korsanı önlemek istiyorlarsa ya ücretlerini düşürecekler yada milletin maaşını arttıracaklar. Maaş arttırma söz konusu olmadığından dolayı ücretleri düşürmeleri tek yol.

İşletim sistemi geliştirme ekibinden , bir bilgisayar mühendisini çalıştırdığınızı düşünün, ve sadece birini değil tek merkezde 35.000 , Genel olarak  yüzden fazla ülkede , 110.000 çalışanınıza her ay dolgun  maaş vermek zorunda kaldığınızı.

Bir işletim sisteminin maliyetini hesaplamak isterseniz bu rakamlar arasında aylarca hesaplama mücadelesi edersiniz.
Dikkati ele almak gerekirse, istatistiki rakamlara dayalı olarak;  Pazar payındaki düşüş, ve firmaların ciddi zararlarla küçüldüklerine, yıllık orantılardan konuyu toparlayabiliriz.

Örnek verdiğiniz aylık hesaplamayı ,yıllık  olarak hesaplamak için dikkate alırsak, 17-18 19 Bin TL yi gösterir.Varın siz bir kereye mahsus Windows XP lisansına xxx dolar ücret ile ,5 yıl  kullanıyorsanız  bunda nasıl bir sebep arayabiliriz ?

Maaş artırmanın söz konusu olmadığı devletlerde, Ücretlerin düşürülmesi gibi bir mecburiyet ve zorunlulukmu var,İllegal kullanımın oranı bu denli olması yeterli bir gerekçe değilmi firmalar açısından ?

Korsan düştükçe fiyatlarda düşer, ve rekabet olur ..Bunuda aklımızdan çıkarmamamız gerek.

rest
09-09-2009, 17:53   |  #14  
Taze Üye
8 mesaj

Önce Türkiye'deki vergi fiyatları düşürülmeli geçici olarak değil kalıcı olarak. Mesela bir telefon avrupada 500 liraysa burda 800-900 lira civarında. Vergiden dolayı... Ayrıca tabi işletim sistemi fiyatları da pahalı ama buna harcanan emek değerlendirilirse normalin çook az üstünde gibi...

Kırık Çocuk
09-09-2009, 19:07   |  #15  
Yıllanmış Üye
473 mesaj

Arkadaşım herkes Avrupa'daki ABD'deki IT'ler gibi para saçmıyor. Ben yabancı forumlarda hiç görmüyorum bana x Liraya sistem toplar mısınız diye. Adam gidiyor istediğini alıyor. Geçim sıkıntımız da mı kültür meselesi?

emrinh0
09-09-2009, 20:44   |  #16  
Yeni Üye
29 mesaj
Alıntı: Turkish Developer  
İşletim sistemi ücretleri  üzerinden kıyas yapmamış olursak , konu özünde bir işleyişe hakim olur sanıyorum.

Şayet bu mahalde'de cevap vermek gerekirse;

Tek bir DvD (oyun,film,vs) fiyatını dikkate alırsak, işletim sisteminin ciddi bir fiyat unsuru olmadığı net biçimde görülür.

Diğer bir yandan; Bilgisayarın bir işletim sistemi fiyatı ile  , İşletim sisteminde en basitinden bir parça olabilecek sıradan programların bile  sadece yıllık xx dolar ($)  olduğunu düşünürsek , bu kıyaslama konularındaki ilişkilendirmenin yanlış ve boş olduğunu anlamamız  zor olmasa gerek.

Sevgiler...
anlamsız ve alakasız, xpnin veya vistanın cd yazma özelliği o kadar muhteşem kaliteliydi de neden millet nero kullanıyo o zaman? xp de zip dosyasını açıyo neden winrar kuruyoruz? wmp war elimizde neden codec winamp bsplayer gomplayer kuruyoruz?

işletim sistemleri pahalıdır. tersini iddaa eden ya bilgisayar bilmiyodur, yada piyasa

Turkish Developer
09-09-2009, 21:14   |  #17  
OP Yıllanmış Üye
671 mesaj
Alıntı: emrinh0  
anlamsız ve alakasız, xpnin veya vistanın cd yazma özelliği o kadar muhteşem kaliteliydi de neden millet nero kullanıyo o zaman? xp de zip dosyasını açıyo neden winrar kuruyoruz? wmp war elimizde neden codec winamp bsplayer gomplayer kuruyoruz?

işletim sistemleri pahalıdır. tersini iddaa eden ya bilgisayar bilmiyodur, yada

Öncelikle, Farklı tartışma konusuna çekiyorsunuz konuyu.
İşletim sisteminin özelliklerini beğenmiyorsanız almazsınız ve diğer operating system's kullanırsınız,olur biter.
Hiç ücret ödemeden illegal kullanan kullanıcıların işletim sistemlerini eleştirme gibi de bir lüx'ü dikkate almak çokda yerli yerinde olmaz.

Alternatif programların kapsamlı özelliklerine ihtiyaç duyuyorsanız , sahip olmayı  kısıtlamak gibi bir zorunluluk yada engel bulunmuyor.

Son nitelendirmeniz,  Bilgisayar yazılım konularındaki belirtinizi,bu sektörün işleyişini iyi bilen biri olarak, ne yazıkki dikkate alamıyor, ve konuyu bu yönde tartışmayacağımıda ifade etmek isterim.

Kolay gelsin.

ErKaN-23
09-09-2009, 22:32   |  #18  
ErKaN-23 avatarı
Yıllanmış Üye
931 mesaj

bakın arkadaşlar burada biz işletim sistemlerini tartışmıyoruz bunların satış politikasını ve fiyatlarının tartışıyoruz bu konularda dğzeltme yapmaları lazım burada anlamı yok şimdi xp eskidi vista hataydı demenşin anlamı yok kimsenin hakkı yok sen korsan kullanma demeye o kimsenin sorunu değil microsoftun sorunu ki çözüm onda herkes de bilir microsoft istese kimsenin korsan kullanamayacağını bunların bir bşldiği varki bu ortamı hazırlıyolar derin mevzuu

black_flood
09-09-2009, 22:48   |  #19  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

beni hiç ama hiç enteres etmez korsan kullanırsam yaşayacağım sorunlarda destekalamayacağımiçin yardıran ben olacam. lisans almaya gelince mileniumdan buyana 0 kuruş verdim lisans olayına. nedenmi çok basit me tam bir sorundu me bitti xp geldi sp1 ile mükemmeldi sp2 geldi yok işlemci yok ram yetmedi cart curt donanım sorunlarıda cabası. sp3 geldi stabiliteden eser yok sürücülerdeki sorunlar devam etmektedir ve ayrıca kablosuz network kurulumlarında yaşanan bazı sorunlar vistanın beta sürümünde bile yok.
xp beta gibi bişey network tamamen sorun ethernet uyumsuzluğufalan filan. vista çıktı lisansını tam almaya kalkacaktım win7 haberi geldi. vista zaten çok kasvetli bir yazılım. şimdi win7 geldi bunun lisansını alırmısın diye soran olursa evet alırım 2 haftalık kazancımı yatırmam yeterli olacaktır 250 ytl değilmi alt tarafı ekran kartı alacağıma yeni 1gb pahalı windows 7 alırım kafam rahat olur. zanten office 2007 lisanslı var antivirüs lisanslı bide win7 oldumu tamamdır. windowsun fiyatları pahalı değil yani sizin zihniyetiniz pahalı ne yapalım karşılayacak paramız yok zihniyetinizdeki ucuz yapıyı.

ErKaN-23
09-09-2009, 22:59   |  #20  
ErKaN-23 avatarı
Yıllanmış Üye
931 mesaj
Alıntı: black_flood  
beni hiç ama hiç enteres etmez korsan kullanırsam yaşayacağım sorunlarda destekalamayacağımiçin yardıran ben olacam. lisans almaya gelince mileniumdan buyana 0 kuruş verdim lisans olayına. nedenmi çok basit me tam bir sorundu me bitti xp geldi sp1 ile mükemmeldi sp2 geldi yok işlemci yok ram yetmedi cart curt donanım sorunlarıda cabası. sp3 geldi stabiliteden eser yok sürücülerdeki sorunlar devam etmektedir ve ayrıca kablosuz network kurulumlarında yaşanan bazı sorunlar vistanın beta sürümünde bile yok.
xp beta gibi bişey network tamamen sorun ethernet uyumsuzluğufalan filan. vista çıktı lisansını tam almaya kalkacaktım win7 haberi geldi. vista zaten çok kasvetli bir yazılım. şimdi win7 geldi bunun lisansını alırmısın diye soran olursa evet alırım 2 haftalık kazancımı yatırmam yeterli olacaktır 250 ytl değilmi alt tarafı ekran kartı alacağıma yeni 1gb pahalı windows 7 alırım kafam rahat olur. zanten office 2007 lisanslı var antivirüs lisanslı bide win7 oldumu tamamdır. windowsun fiyatları pahalı değil yani sizin zihniyetiniz pahalı ne yapalım karşılayacak paramız yok zihniyetinizdeki ucuz yapıyı.

sen bu ucuz zihniyeti xp ve vista da yıllar boyu kullanmışsın 2002 den bu yana en za iki işletim sistemine tonlarca para verip de karaq kara düşünerek acaba win 7 ye de aynı parayı versem mi diğerleri gibi olurmu diye düşünenler var

fasterdem
10-09-2009, 11:52   |  #21  
fasterdem avatarı
Yıllanmış Üye
404 mesaj

http://www.hepsiburada.com/micro ... 39&productid=by9050

Yukarıdaki linke tıklayında bir ofis sürümünüb ne kadar olduğunu görün.Kimse kusura bakmasın böyle fiyatlar olduğu sürece korsan kullanım artarak devam edecektir.Allahtan aldığım notebook da işletim sistemi lisanslı geldi de onu bari korsan kullanmıyoz:)Para veripde lisans alacağım tek yazılım güvenlik programlarıdır arkadaşlar.Onun için hepsiburda ya teşekkür ederim indirmleri olmasa onuda alamayacaz:)

eaglelove.24
10-09-2009, 13:27   |  #22  
Taze Üye
2 mesaj

insanlar korsanı zor alıyo bunlar lisanstan bahsediyo

ismet35
10-09-2009, 13:47   |  #23  
ismet35 avatarı
Yıllanmış Üye
1,037 mesaj
Alıntı: fasterdem  

Yukarıdaki linke tıklayında bir ofis sürümünüb ne kadar olduğunu görün.Kimse kusura bakmasın böyle fiyatlar olduğu sürece korsan kullanım artarak devam edecektir.Allahtan aldığım notebook da işletim sistemi lisanslı geldi de onu bari korsan kullanmıyoz:)Para veripde lisans alacağım tek yazılım güvenlik programlarıdır arkadaşlar.Onun için hepsiburda ya teşekkür ederim indirmleri olmasa onuda alamayacaz:)
Bu ne ya ??? :S :S

Aynısı teknosa'da 129 tl hemde nis 2009 1 yıl hediyeli :S

http://www.teknosa.com/Cultures/ ... Catalog=_BILGISAYAR

---

Şimdi kim gidip orjinal PES 2010 alacak soruyorum ?
Gidip 80-90 lira verecek ?
Yazık değil mi o paraya ? :@ Adamlar avrupa'da kimbilir ne kadar ucuza  alıyor :@

gidip adam internet kafeye gider 10 liraya yaptırır tanıdığından...
yada internetten indirir...

Son Düzenleme: ismet35 ~ 10 Eylül 2009 13:50
Turkish Developer
10-09-2009, 14:09   |  #24  
OP Yıllanmış Üye
671 mesaj
Alıntı: fasterdem  

Sn. @fasterdem,
Konusunu ettiğiniz ürün, zaten adi üstünde OFFİCE - OFİS ürünüdür.
Microsoft bireysel kullanımların ötesinde, kurumsal alandaki (şirketlerden) korsan işleyişten'de oldukça  şikayetçisidir.

Ayrıca ürünlere sahip olmak isterseniz, yazılımcı firmanın tercih edeceğiniz dilllerdeki tüm yazılımlarını (programlarını)  , bizzat her ülkede sağladığı Online  teknik desteğini  ve sipariş yollarını kullanabilirsiniz.

Bu yolu tercih ederseniz, kullanmak istediğiniz özelliklerin dışında ekstra fazla para ödeme gibi bir durumda meydana gelmeyecektir.

Ayriyeten; Aksi durumda ödemediğiniz ürünün derdi yakınmasından ziyade , alış veriş sitesinin reklamından başka bir şey olmaz.

Kolay gelsin...

serkanmatiz
11-09-2009, 15:02   |  #25  
Taze Üye
5 mesaj

bir vista ultimate için 450 tl vereceğim bilgisayarıma canavar gibi ekran kartı takar üstüne de harddiskimi büyütürüm ve istediğim işletim sisteminide internetten indiririm ücretsiz olarak. ki buna birde office ve virüs programı ekledin mi kullanacağın 3 programla yeni bi bilgiyar kurabilir hatta 2 tane orta sınıf notebook alabilirsin. boşuna dememişler öyle göze böyle kalem diye.