Uzmanından şok yorum: Evrende yalnız değiliz!

CHIP Online
24-04-2009, 13:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Bu sözleri söyleyen herhangi bir kişi değil: İşte işin içinde olan önemli bir isimden şok sözler...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Uzma ... -degiliz_12316.html

Resimlerle: 1968 basın kiti: Apollo 8'in uzay görevlerinin tanıtımı

Geçtiğimiz günlerde ABD'deki ünlü Area 51'de görev almış bir grup emekli asker, uzaylılara inanları hayal kırıklığına uğratacak [url=""]açıklamalar yapmışlardı[/url]. Konuyla ilgili olarak bu kez farklı biri, 1971'de ay üzerinde yürüme ayrıcalığına erişmiş eski astronot Edgar Mitchell görüşlerini paylaştı. Ve onun görüşleri eski Area 51 çalışanlarından biraz daha farklı...

Mitchell, uzaylıların varlığına inanıyor. Doğup büyüdüğü New Mexico çöllerine 1947 düşen aracın, ABD hükümetinin açıkladığı gibi bir balon değil, bir uzay gemisi olduğundan da emin. Bu konuyla ilgili o yıllarda yerel halka getirilen konuşma yasağına rağmen, bölgenin yerlileri, kendilerinden biri ve ayda yürümüş olan Mitchell'e gördüklerini anlatmışlar. Mitchell 1947 kazasının uzaylılarla ilgili olduğundan emin ve CNN'e verdiği röportajında açıkça hükümeti bu konuda açıklama yapmaya davet etti. Ayrıca halka da seslenen Mitchell sözlerini: "Gezegenler arası bir topluluğun parçası olmak kaderimiz ve buna hazır olmalıyız" diye sürdürdü.

Tüm konu: Uzmanından şok yorum: Evrende yalnız değiliz!

Resimlerle: 1968 basın kiti: Apollo 8'in uzay görevlerinin tanıtımı

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Uzaylılar var mı? Varsa neredeler?

H@ckerCesur
24-04-2009, 13:43   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj
CHIP Online
Tartışıyoruz: Uzaylılar var mı? Varsa neredeler?
Var. Uzaydalar. Beğendim

Süleyman.
24-04-2009, 13:54   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Var ya da yok ayrı konu. Ama yukarıdaki habere konu sözleri söyleyen kişi, ayda yürümüş bile olsa, bunun öyle olduğu anlamına gelmez. Şu an için neti bir delil vesaire olmadığından, inanç konusu olan birşey bu. Başka da birşey değil.

uGuR.uK
24-04-2009, 15:28   |  #4  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
H@ckerCesur
Var. Uzaydalar. Beğendim
Bak senGülüş
varsalar gelsinler kardeşim bu arada, sanki geldilerde biz kovduk. ha ötekileri bilmem ama bizim memlekete inerlerse güzel karşılarız bak;)

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 16:00   |  #5  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj

Geçen sefer taşlamıştık amaAğzı kulaklarına varıyor

uGuR.uK
24-04-2009, 17:25   |  #6  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
ahmeyt05
Geçen sefer taşlamıştık amaAğzı kulaklarına varıyor
bilmiodukki, korkmuş yurdum insanı ama şimdikiler olayı biliyor artık;) insanlık görsünler bi gelsinlerde:) hep o hollywood yüzünden, kendilerini kahraman göstercekler diye geleni gideni malup ediolar ya, adamlar gelmez tabi...Ağzı kulaklarına varıyor

HaaNKs
24-04-2009, 17:32   |  #7  
Yıllanmış Üye
315 mesaj
eltahir
Var ya da yok ayrı konu. Ama yukarıdaki habere konu sözleri söyleyen kişi, ayda yürümüş bile olsa, bunun öyle olduğu anlamına gelmez. Şu an için net bir delil vesaire olmadığından, inanç konusu olan birşey bu. Başka da birşey değil.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
Koca evrenin sadece insanlar için mi yaratıldığını düşünüyorsunuz? Uzaylılar birçok kez dünyaya gelmişlerdir ve bunuda başta AMERİKA olmak üzere bütün büyük ülkeler biliyor ve kamoyundan saklıyor. Ama genel olarak alınmış bir karar gereği sivil halka bilgilendirme yapılmıyor. Bu kadar senedir o kadar çok kanıt ve delil meydana çıkmıştır ki, kimi zaman hükümetler bu kanıtları gizlemek için büyük çaba sarf etmişlerdir.
Bunların gerçek olduğunu illa kendi gözünüzle görünce mi inanacaksınız ?

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 19:51   |  #8  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
HaaNKs
EvetGülüşAğzı kulaklarına varıyorKahkaha

Süleyman.
24-04-2009, 20:20   |  #9  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
HaaNKs
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
Koca evrenin sadece insanlar için mi yaratıldığını düşünüyorsunuz? Uzaylılar birçok kez dünyaya gelmişlerdir ve bunuda başta AMERİKA olmak üzere bütün büyük ülkeler biliyor ve kamoyundan saklıyor. Ama genel olarak alınmış bir karar gereği sivil halka bilgilendirme yapılmıyor. Bu kadar senedir o kadar çok kanıt ve delil meydana çıkmıştır ki, kimi zaman hükümetler bu kanıtları gizlemek için büyük çaba sarf etmişlerdir.
Masal bunlar. Kainatta başka yerlerde hayat yoktur demiyorum. Ama ateş olsaydı duman da çıkardı, merak etmeyin. Çoktan bilirdik biz de bunları. Bir örnek vereyim: Erich von Daniken vardı, kitapları çok satan bir yazar. Tanrıların Arabaları'nda uzaylıların varlığını, tarihteki birçok mimari olayında onların  parmağı olduğunu filan anlatıyor; Mısır Piramitleri gibi. İstanbul'da Sultanahmet meydanındaki dikilitaş'ı o dönem tekniğiyle taşıyamayacaklarını, taşısalar da o şekilde dikemeyeceklerini filan anlatıyor. Halbuki orada dikilitaşın altında resimlerle anlatmışlar nasıl diktiklerini :)
Gizliyorlar filan diyorsunuz. İllüzyonun sırrı da burda; olmayan şeyi gizlemekten kolay ne var. Birileri var diye spekülasyonda bulununca, hükümetlere filan gerek yok, olmayan şeyi ben bile gizlerim :)

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 24 Nisan 2009 20:22
emrah33
24-04-2009, 20:31   |  #10  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj

evet bunları varlığına inanmak gerek. Bir düşünün,Mısır piramitlerini insanlar mı inşaa etti acaba? Teknolojileri bizden 1milyon yıl ilerde bunların.

Süleyman.
24-04-2009, 21:13   |  #11  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
emrah33
evet bunları varlığına inanmak gerek. Bir düşünün,Mısır piramitlerini insanlar mı inşaa etti acaba? Teknolojileri bizden 1milyon yıl ilerde bunların.
Eğer benim yazdığımdan bağımsız kendi düşüncenizi ifade ediyorsanız birşey demiyorum. Ama benim yazdığıma dayanarak söylüyorsanız; ben orada tam tersini, uzaylılara dair delil olmadığını ifade etmeye çalıştım. Mesela yazar dikilitaşı örnek vermiş ama onu oraya dikenler nasıl bir teknikle diktiklerini hemen altında mermer resimlerle anlatmışlar. Ve evet, Mısır piramitlerini de insanlar inşa etti.

emrah33
24-04-2009, 21:16   |  #12  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj
eltahir
Eğer benim yazdığımdan bağımsız kendi düşüncenizi ifade ediyorsanız birşey demiyorum. Ama benim yazdığıma dayanarak söylüyorsanız; ben orada tam tersini, uzaylılara dair delil olmadığını ifade etmeye çalıştım. Mesela yazar dikilitaşı örnek vermiş ama onu oraya dikenler nasıl bir teknikle diktiklerini hemen altında mermer resimlerle anlatmışlar. Ve evet, Mısır piramitlerini de insanlar inşa etti.
hayır kendi düşüncelerimi yazdım sadece

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 21:23   |  #13  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Evet boş konuşmuyoruz biz burada. Zamanında ben de konuyla ilgili kitaplar okumuştum, araştırmalar yapmıştım. Andromeda'dan Gelen Ziyaretçi, Amerika'nın Uzay Sırları, siriusufo.org. Ama inanmama yeterli olmadı.

nonpasaran
24-04-2009, 21:27   |  #14  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

Varsa da kesin Türkler!
Baksana 1947 de düşen uzay araçlarının hala yerini tespit edemediler ki almaya gelmiyorlarAğzı kulaklarına varıyor

samsamsa
24-04-2009, 23:12   |  #15  
Yıllanmış Üye
677 mesaj
eltahir
Masal bunlar. Kainatta başka yerlerde hayat yoktur demiyorum. Ama ateş olsaydı duman da çıkardı, merak etmeyin. Çoktan bilirdik biz de bunları. Bir örnek vereyim: Erich von Daniken vardı, kitapları çok satan bir yazar. Tanrıların Arabaları'nda uzaylıların varlığını, tarihteki birçok mimari olayında onların  parmağı olduğunu filan anlatıyor; Mısır Piramitleri gibi. İstanbul'da Sultanahmet meydanındaki dikilitaş'ı o dönem tekniğiyle taşıyamayacaklarını, taşısalar da o şekilde dikemeyeceklerini filan anlatıyor. Halbuki orada dikilitaşın altında resimlerle anlatmışlar nasıl diktiklerini :)
Gizliyorlar filan diyorsunuz. İllüzyonun sırrı da burda; olmayan şeyi gizlemekten kolay ne var. Birileri var diye spekülasyonda bulununca, hükümetlere filan gerek yok, olmayan şeyi ben bile gizlerim :)
1.Göz (Görme duyusu)
2.Kulak(İşitme duyusu)
3.Burun(Koklama duyusu)
4.Dil (Tad alma duyusu)
5.Doku (Hissetme duyusu)

İşte kafir felesoflar bu duyuların mantığıyla yaradıcısını bulmaya, varlığını tesbit etmeye çalışmışlardır.
Kafir felesof olan bir öğretmen öğrencilerine sorar;
_Çocuklar masayı görüyurmusunuz?
Öğrenciler cevap verir;
_Evet öğretmenim görüyoruz.
_Peki tahtayı görüyormusunuz?
Öğrenciler;
_Sesimi duyuyormusunuz?
Öğrenciler;
_ Evet duyuyoruz.
_Allah'ı görüyormusunuz?
Öğrenciler;
_Hayır. diyerek soruları cevaplar.
Öğretmen bu sorulara aldığı cevaplardan sonra öğrencilerine;
_ Masayı görüyorsunuz çünkü vardır, tahatayı görüyorsunuz çünkü vardır, sesimi duyuyorsunuz çünkü ben varım, Allahı görmüyorsunuz çünkü yoktur der.
Öğrencilerden sekiz yaşında bir kız çocuğu aya kalkarak;
_ Öğretmenim bir örnekte ben verebilirmiyim der ve arkadaşlarına dönerek ;
_ Arkadaşlar öğretmenimizin aklını görüyormusunuz? diye sorar
arkadaşları hayır deyince öğrenci ;
_Tabi göremezsiniz çünkü aklı yoktur, deyince öğretmen neye uğradığını şaşırmıştır.

bu açıklayıcı olmuştur :))

Süleyman.
24-04-2009, 23:26   |  #16  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
samet713
1.Göz (Görme duyusu)
2.Kulak(İşitme duyusu)
3.Burun(Koklama duyusu)
4.Dil (Tad alma duyusu)
5.Doku (Hissetme duyusu)

İşte kafir felesoflar bu duyuların mantığıyla yaradıcısını bulmaya, varlığını tesbit etmeye çalışmışlardır.
_Çocuklar masayı görüyurmusunuz?
Öğrenciler cevap verir;
_Peki tahtayı görüyormusunuz?
Öğrenciler;
_Sesimi duyuyormusunuz?
Öğrenciler;
_ Evet duyuyoruz.
_Allah'ı görüyormusunuz?
Öğrenciler;
_Hayır. diyerek soruları cevaplar.
Öğretmen bu sorulara aldığı cevaplardan sonra öğrencilerine;
_ Masayı görüyorsunuz çünkü vardır, tahatayı görüyorsunuz çünkü vardır, sesimi duyuyorsunuz çünkü ben varım, Allahı görmüyorsunuz çünkü yoktur der.
Öğrencilerden sekiz yaşında bir kız çocuğu aya kalkarak;
_ Öğretmenim bir örnekte ben verebilirmiyim der ve arkadaşlarına dönerek ;
_ Arkadaşlar öğretmenimizin aklını görüyormusunuz? diye sorar
arkadaşları hayır deyince öğrenci ;
_Tabi göremezsiniz çünkü aklı yoktur, deyince öğretmen neye uğradığını şaşırmıştır.

Hiç açıklayıcı olmadı maalesef. Şimdi; çok problemli bir örnek veriş şekliniz var. Ama ne demek istiyorsunuz, daha açık olur musunuz?

karacalı
24-04-2009, 23:58   |  #17  
Yıllanmış Üye
228 mesaj

o bır kız ogrencı degıl albert eınsteın degılmıydı

ziyaaa
25-04-2009, 03:52   |  #18  
Yıllanmış Üye
309 mesaj

Son zamanlarda sürekli böyle haberler cıkıyor buda benim dikkatimi cekti neden acaba diye düsünüyor insan.Mynette de sık sık haber yapıyorlar.

Son Düzenleme: ziyaaa ~ 25 Nisan 2009 03:53
ECHELON_
25-04-2009, 04:46   |  #19  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj

tanrı dünya denen gezegende insan denen varlığı yaratmış ve evrimselleşmesine izin vermiş yakınımızda bir yerde değil çok uzak galaksilerde başka canlılar vardır büyük ihtimalle .

fakat yeryüzünün ve uzayın hiç bir medeniyeti uzayda yolculuk yapacak hıza ulaşamaz uzayda yolculuk yapmanın tek bir yolu vardır o da uzayı bükmek yani şu meşhur solucan deliği hikayesi bunun teorik olarak bir alt yapısı vardır yani uzayı bükmek teorik olarak mümkündür lakin teknik henüz sorunlu bizden 200 ışık yılı uzakta bir gezegene düz bir çizgi halinde yani her ışık yılını geçmek suratiyle gidersek asırlar sürer ama o gezegenle paralel bir uzay noktasında uzayı büküp solucan deliği açarsak bu çok kısa ve güvenlidir..

Banned
25-04-2009, 05:16   |  #20  
Banlandı
41 mesaj

şimdi o değil de ayrı bir mesele daha var ki üzülsem mi sevinsem mi bilemeyeceğim şimdilik...malum biz insanlık iyi güzel gelişiyoruz anlaşılan çok sürmez uzaya çıkarız güneş sistemine yayılırız falan sonra güneş sistemi yetmez bu açlıkla galaksiye doğru yayılırız işte sorun burada başlıyor diyelim galaksiye yayılırken olmadık biryerde yaşamla dolu mütevezi bir gezegenle karşılaştı insanlık şimdi soruyorum ne olur???? şimdiye kadar izlediğiniz tüm uzaylı filmlerini, okuduğunuz uzaylı kitaplarını, uzayla ilgili hayallerinizi hatırlayın bir... diyelim o uzaylılardan neler beklediğinizi hayal edin ve şimdi de evrende zaten az sayıda bulunan yaşanabilecek gezegenlerden birinde ağzına kadar renkli, eğlenceli, öğrenebilecek çok şey barındırma potansiyeli olan, işçi niyetine çalıştırabileceğiniz   ve iyi para edebilecek calılar bulduğunuzu düşünün...ve amerikayı yeni bulmuş kaptan edasıyla yörüngeden aşağı bu küçük gezegenciğe baktığınızı hayal edin bir(nihahaha).....gezegene indiğinizi ve oradaki umutlu şeylerin sevgi barış gibi kelimeleri söyleyeceğinizi hayal etmiş küçük bir topluluk olarak sevinçle bekleştiklerini düşünün ve sizinde ağzınızdaki purodan iyi bir nefes çekip silahınızı diğer elinize alarak diğer elinizle barış işareti yaparken "buraya demokrasi getireceğiz korkmayın canlarım" dediğinizi düşünün....

sizi bilmem ama ben işlerin  bu noktaya gelmesini isteyip istemediğime emin değilim...evet günün birinde "uzaylı" insan ırkı olacak ama insan hata yapınca kim buna dur diyecek...evet bazı insanlar "iyidir" sirklerde gösterip para kazanabileceği canlılar varken bırakın yaşasınlar gitsinler diyebilir, yeni yeni oluşan bir canlılığı inceleyip bilimsel çıkarımlar yapmayı karışmamayı daha doğru bulabilir onları işçi olarak çalıştırmak varken kendi hallerine bırakabilir ama hepsi bunu yapmaz insan ne kadar iyi olsa bile narsist bir türdür ve açken şefkati bir kenara bırakıp saldırır...işte bunun için ben uzaylıların(bizden çok daha gelişmiş) olmasını ve de bizden çok daha iyi(ahlak veya her neyse artık işte ondan) olmalarını isterim öyle ki hırsından başka birşeyi kalmamış ırkları yeri geldiğinde durdursunlar...yani diyeceğim o ki evrende tarafsız hakemler olmalı...elbette bu nasıl olacak bilmiyorum ama bir yolu vardır mutlaka...

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 13:35   |  #21  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
samet713
1.Göz (Görme duyusu)
2.Kulak(İşitme duyusu)
3.Burun(Koklama duyusu)
4.Dil (Tad alma duyusu)
5.Doku (Hissetme duyusu)

Kafir felesof olan bir öğ...

Tanrıyı soyut bir kavram olarak kabul ederiz, yani onu ancak zihnimizde algılayabilir, varlığını kabul ederiz. Ancak uzaylılar, siz varolduklarına inandığınıza göre ve onlar tanrı da olmadıklarına göre(Erich Von Daniken'in iddialarının aksine)(size göre)somut olmaları gerekir. Somut olan bir şeyi duyularımla algılayabiliyor olmam gerekir. Algılayamıyorsam yoktur. Ayrıca verdiğiniz örnek de hoş değil. Burada uzaylılar yok diyenler akılsız kafir filozof oluyor. Bir şeye körü körüne inanmayın. Tamam gizemler hoştur, insanı çeker ama bu hemen inanacağım anlamına da gelmez.

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 13:37   |  #22  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
ziyaaa
Son zamanlarda sürekli böyle haberler cıkıyor buda benim dikkatimi cekti neden acaba diye düsünüyor insan.Mynette de sık sık haber yapıyorlar.
Gündemi saptırma çabaları olarak zaman zaman böyle haberler yapılıyor olabilir.Emin değil

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 13:43   |  #23  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
SCARFACE_
...fakat yeryüzünün ve uzayın hiç bir medeniyeti uzayda yolculuk yapacak hıza ulaşamaz uzayda yolculuk yapmanın tek bir yolu vardır o da uzayı bükmek yani şu meşhur solucan deliği hikayesi bunun teorik olarak bir alt yapısı vardır yani uzayı bükmek teorik olarak mümkündür lakin teknik henüz sorunlu bizden 200 ışık yılı uzakta bir gezegene düz bir çizgi halinde yani her ışık yılını geçmek suratiyle gidersek asırlar sürer ama o gezegenle paralel bir uzay noktasında uzayı büküp solucan deliği açarsak bu çok kısa ve güvenlidir..
Güvenli olduğunu nerden biliyorsun ya?Ağzı kulaklarına varıyorYa kaybolursan, ya çıkamazsan o solucan deliğinden?Kahkaha

"Bir Varmış Bir Yokmuş"tu galiba adı. Bir çizgi film vardı fransız yapımı. Onda "Işık hızıyla yolculuk edecek olursak çok hızlı yaşlanırız ve bu nedenle hiçbir canlı böyle bir yolculuğu sağ tamamlayamaz, o yüzden bu yolculuklar gelecekte robotlarla yapılacaktır" diyordu. Ama tabi bu seneler öncesinin bilgisi şimdi ne kadar doğruluğu var bilmiyorum.

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 13:51   |  #24  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
cruzer16
şimdi o değil de ayrı bir mesele daha var ki üzülsem mi sevinsem mi bilemeyeceğim şimdilik...malum biz insanlık iyi güzel gelişiyoruz anlaşılan çok sürmez uzaya çıkarız güneş sistemine yayılırız falan sonra güneş sistemi yetmez bu açlıkla galaksiye doğru yayılırız işte sorun burada başlıyor diyelim galaksiye yayılırken olmadık biryerde yaşamla dolu mütevezi bir gezegenle karşı...
Tabi böyle düşününce çok mantıklı gibi görünüyor söylediğin ama, o zamanlar geldiğinde insanlar belki böyle hayat dolu gezegenlere ilgi bile duymayabilirler. Sonuçta, artık insanoğlu kendi kaynaklarını üretme, kendi gezegenini inşa etme seviyesine gelmiş olabilir ya da artık geçmişteki ilkel dünyalarında ihtiyaç duydukları ve ziyaret ettikleri kendilerine göre ilkel, gelişmekte olan uygarlıklarca ihtiyaç duyulan kaynakların hiçbiri işine yaramayabilir insanoğlunun. İhtiyaçları tamamen değişmiş hatta kendi de tamamen farklı bir canlıya dönüşmüş olabilir evrim sürecinde.

Süleyman.
25-04-2009, 14:54   |  #25  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj
samet713
1.Göz (Görme duyusu)
2.Kulak(İşitme duyusu)
3.Burun(Koklama duyusu)
4.Dil (Tad alma duyusu)
5.Doku (Hissetme duyusu)

...

Şimdi; ortaya birşey atıyorsunuz ve ya arkasında durmuyorsunuz ya da daha görmediniz konuya yazılanları. hayır ne söylediğiniz hiç açıklayıcı olmadı. Bir kere örneğini verdiğiniz şeyde, bir Büchner'in "Madde ve Kuvvet"indeki kadar bile materyalizm yok, ancak görmediğime inanmam sığlığındaki bir öğretmenin zırvalaması bu. Bununla neyi kıyaslamamızı istiyorsunuz? Kafir filozof demişsiniz, filozofların hepsi kafir değildir, hatta inançsız olanı çok azdır. Ayrıca bütün felsefe tarihindeki temel sorunun "Tanrı Sorunu" olduğunu söylersek abartmış olmayız; siz bununla uzaylıları mı kıyaslıyorsunuz. Bu uzaylılar meselesi, hakkında kesin olan birşeyler ortaya çıkana kadar sadece bir inanç mevzuu olabilecek bir meseledir de, imanın bir şartı mıdır ben onu anlayamadım, sizin açıklayıcı olmuştur dediğiniz yazıya dayanarak. Ayrıca siz kendiniz uzaylıları bir inanç (yani inanıp inanmama) meselesi haline getiriyorsunuz verdiğiniz örnekle. Biz ise somut, elle tutulur bir veri olmadığını söylüyoruz. Ne demek istiyorsunuz acaba?