PcMaKeR
Dosyanın konumunu belirle tarayıcıdan.
Örnek c:\windows\virus.exe
Bilgisayarı yeniden başlat.
güvenli kipte aç f8 ile
Git o dosyayı sil.
Başlat çalıştıra msconfig yaz Başlangıç sekmesinden büyük bir ihtimal virus kendini oraya atmıştır, kaldır ve pc ni yeniden başlat.
uğraşma paralı program indirip kuracam falan diye
o zamana kadar pc elden gidebilir :
çok uzun yazı yazdım ama lütfen vakit ayırıp okuyun.sistem temizliği için önemli şeylerden bahsettim.emeğe saygı
arkadaşım sen elle silmeye devam et. bir kaç hafta sonra format attığında hatırlarsın bu söylediklerini..
bir kere pc inde antivirüs programı olmadan yada online tarama yaptırmadan pc ye bulaşmış virüs olup olmadığını anlayamazsın. ha belki anlarsın(sistem yavaşladı,görev yöneticisinde services.exe karşısında SYSTEM değil başka bişey yazıyor vs.) yüklü virüs olduğunu anlasan bile virüsün nerede olduğunu antivirüs programı olmadan anlayamazsın.
virüsün yerini bulmak için online tarama yapmakta gereksiz yere kota harcamaktır. zira mevcut antivirüs programları(güncel ise) hemen hemen her virüsü buluyor ve siliyor. silemediği de olabilir ama sana virüsün yerini ve adını söyler.
!!!!virüsün adını biliyorsa yanına "tool" yazıp nette aratırsın ve onu silen programı bulabilirsin.(ör win32.xx virüsü için google a gidip "win32.xx tool" die ararsın çıkar) ve sorunun hallolur.!!!!
bana dieceksin ki "elle silsem ne olacak." olduki bir şekilde virüsün yerini öğrendin ve elle sildin. senin bu yaptığın sadece basit virüsler için geçerlidir. bu tür virüsler sadece bir .exe halindedir ve başka parçası yoktur. ancak onu silmekte riskli çünkü çalıştığı sırada sildiğin için (ki tabiki bu virüste windows un önemli bir parçası ilşe birlite çalışıyordur.deyim yerinde ise ona yapışmıştır) sen virüsü elle sildiğinde windowsun bir o parçasınada zarar verirsin ve windows(bir müddetten sonra) hata verip sorunlar çıkarmaya başlar.bunun en uç noktasında artık pc in açılamaz hale gelir.(bunu engellmek için virüsü process explorer gibi bir rogramla önce kill process diyip durdurmalısın. yada wholockme isimli programla hangi program ile çalıştığını bulabilir ve onu durdurabilirsin. ancak buradada program kullanıp önemli bir uğraşa giriştiğin için buna pekte elle silmek denemez. daha çok işkenci gibi. böyle bir işlem yapılacak bir şey kalmadığında enson yapılacak işlemdir)
basit olan virüste bile bu kadar büyük sorunlara yol açtı. şimde öteki akıllı virüsleri ele alalım(ki bunlar yaygın bulunmaktadır)
akıllı virüslerin .dll dosyaları sistemin farklı yerlerinde bulunmaktadır. ve sen .exe virüsü silersin, pcni yeniden başlatırsın ve bir bakarsın yine orada. yani bunlardan elle silmekle kurtulamazsın.(tabi bunları yapabilmen için önce virüsün yerini bilmelisin.onuda sana windows söylemiyor)
eğer virüslerden elle silerek kurtulmak kolay ve yararlı olsa idi bugün herkes bunu yapardı emin ol! antivirüs firmaları enayimi ki o kadar yeni virüsleri tanımlamak için uğraşıyor. eğer senin dediğin yöntem sorunsuz olsa idi antivirüsler virüsün yerini ve adını söyler "sağ tıklayıp sil'e basın" derdi.
gelelim arkadaşın virüs sorununa. nod32(deneme sürümüde olsa) yükle ve sistemini güvenli modda tarat(ve evet güvenli modda tarama yapılabiliyor.güvenli modda sadece windows için gerekli programlar çalıştırılıyor.böylece virüsün çalışarak kendini gizlemesi engelleniyor[bazı virüsler kendini antivirüslerin ulaşımına engelli hale getiriyor]. sonuçta başlangıçta çalışan antivirüs programın başlangıçta çalışmıyor ama onu elle çalıştırabilirsin.)
ayrıca ad-aware ilede sistemini tarat derim.
bu şekilde kurtulamazsan "!!!-!!!" satırını uygulamalısın
ve sisteminden antiviri kaldırma.hem sistemini yormaz hemde başka bir antivirüs ile sorun oluşturmaz. ayrıca nod32 ve antiviri birlikte kullanırken, nod32 nin bulamadığı virüsü antivirin bulduğuna şahit oldum.
sistemin de standart olarak şu programlar olsun derim: antivir(virüsler ve bir takım trojanları anında tespit edip siler), spybot1.5(kayıt defteri koruması sağlar), ad-aware(trojan ve benzeri zararlılar için etkili) ve comodo (güvenlik duvarı önemlidir). bu programlar ücretsizdir. ve sistemini nod32 veya norton ile temizledikten sonra onların deneme süreleri bittiğinde bu programları kullanarak sistemini temiz tutmaya ve temizlemeye devam edebilirsin.
umarım yazdıklarım sorunların çözülmesine yardımcı olmuştur.
yazdıklarımda kırıcı birşey söylediysem affola. yanlış birşey söylediysem doğrusu söylensin. ben böyle öğrendim yıllarca pc dergisi okuyup, uzun bir deneyimden sonra.