Kolay bir iş degil arkadaslar....Gercekten ilgilenecekler bence katılsınlar varım demekle olmuyor...xD
Amatör Oyun Yapma Ekibine Katılmak İsteyenler..
Ne yapıyorsunuz şu an biraz bilgi verin, bu şekilde hiç ciddi durmuyorsunuz, dikkat de çekmiyorsunuz gerektiği kadar.
[url=../kisisel/40293/]ExCeLLiuM[/url]Oyunu FPSC ile yapacakmışsınız, çoğu şey hazır yani. Size sorarım burada kullanacağınız program lisanslı mı? Kullandığınız modeller lisanslı mı? Eğer ciddi bir oyun yapıyorsanız üzgünüm ama bunun lisansını almanız gerekecek. Ama eğer biz rapidshare e koyarız silinir bi kaç kez, bi daha koyarız, olmadı torrent yaparız kendimize derseniz kimse sizi bulamaz ve lisans da isteyemez ama yine de yasal bir yöntem olmadığı gibi kimse de sizi normal bir yapımcıymış gibi ciddiye almaz.
güzel bir amaç için yola çıktınız ama aylar geçmesine rağmen ortada elle tutulur gözle görülür birşey yok.Dahabirşey piyasada yokken siteler açıyorsunuz, facebook gruplarıoluşturuyorsunuz, kimi oyunun ne olduğu belli değilken müzikleriyaptığını söylüyor kimi senaryo yaazıyor, kimi oyunun ne tür birşeyolacağı belli değilken hangi programla yapılacağını tartışıyor vs. vs.çok karışık bir iş yapıyorsunuz, koordinasyon = 0 (sıfır) bence...
Evet oyunla iligli bir senaryo bile yok ortalıkta, ancak siz sitenize bannerlar yapmakla uğraşıyorsunuz. Bence de planlama ve yönetiminiz sıfır.
Bir şirket de olsa, bir grup insan hobi olarak yapıyor olsa da; yapmanız gereken tek şey kordinasyon. Ve bir görev sadece bir kişiye verilmez. Senaryoyu anladığım kadarıyla sadece bir kişiye vermişsiniz. Böyle şey olur mu? Tek kişiyle yapılan hiç bir iş düzgün olmaz, bir takım olarak çalışmanız gerekiyor.
Bir konu daha; FPSC kullanıp mesela bir Kurtuluş Savaşı oyunu yapacaksanız lütfen karşımda ateş ettiğim asker Nazi modellerinden ya da diğer ikinci dünya savaşı hazır modellerinden olmasın.Bir FPS oyunu yapıyorsanız yapmanız gereken şey:
1) Yönetici kadrosu belirleyin. En fazla 2-3 kişilik.
2) Senaryo yapacak kadro belirleyin. Bu da 4-5 kişilik olabilir ancak çok fazla yapmamalasınız yoksa senaryo hiç bir zaman bitmez. Ve senaryoyu 5 e bölüp bu 5 kişiye paylaştırınn. Herkes kafasına göre tüm senaryoyu yapmamalı. Sonra 5 bölümü birleştirin ve önce yönetim kadrosuyla sonra da tüm kadroyla paylaşın.
3) FPSC den anlayan, script yazma kabileyeti olan en az 5 kişi bulun. Yoksa iş uzar çok.
4) FPSC'de harita yapabilecek 3 kişi size yeter. En fazla 10 bölüm olacak demişsiniz zaten. Ve model yapacak 3 kişi daha bulun. Bunun için çeşitli 3d modelleme program becerisi gerekecek.
5) Ortaya birşeyler çıkmaya başladığında, kendinze sayısı sizden başka 10'u geçmeyecek bir beta kadrosu oluşturun. Ve bunlar güvenilir kişiler olup, sistemleri arasında çok iyi olan da çok kötü olan da bulunsun.Oyunu oluşturmaya başladığınızda, ortada somut bir .exe dosyası olduğunda, en azından bir bölüm oynayabildiğinizde reklamınızı yapmaya başlarsınız, grafiklerinizi de. Bunun içinde ayrı bir gönüllü kadro oluşturursunuz. Ama hiç birşey yokken site açmak istiyorsanız da, dışarıdan üyeliklere kapalı, hiç bir tema vs. yüklenmemiş, kadronun haberleşebileceği düzgünce bölümlere ayrılmış bir forum oluşturun. Ortada somut birşey yokken yaptığınız reklam iyi reklam değil kötü reklam oluyor.
Son olarak; ortaya birşey koymaya başladığınız zaman da, tutamayacağınız sözler vermeyiniz. Yok şu gün şu saatte demo yayınlayacağız vs. Bırakın demo hazır olsun, her yere yüklenmiş olsun, öyle reklamını yapın. Öyle haber verin insanlara demo 2 gün sonra çıkacak diye. 2 gün sonra da çıkarın. Demo hazır olmadan, "abi biz o zamana kadar çoktan bitiririz, sen siteye yaz geliyor demooo!" demeyin. Bunda çok ciddiyim.Ben bunları sizi asla kötülemek için yazmıyorum bunu aklınızda tutun! Benim istediğim de sizin bir oyun yapmanız ve en kötü ihtimalle güzel bir başlangıç noktası oluşturmanız, diğer amatörlere örnek olmanızdır.
Böyle bir oyun geliştirme konusunda, daha doğrusu bir mod geliştirme konusunda işin içinde değildim tek Türk moderatördüm ancak işlerin nasıl yürüdüğünü gördüm. Bu çok popüler bir moddu. Bir Türk tek başına yapıyordu. Ancak adam o kadar çok erteledi, o kadar çok tutamayacağı söz verdi ki herkes bezdi, sitesi hacklendi, her tarafa küfürler yazıldı onun hakkında, Türklüğe hakarete kadar gitti bunlar. Sonunda beni de bezdirdi ve ben de bu işten çıktım. Adamın yaptığı tek şey, oyunu iki bölüm haline getirmekti. Ve sadece birinci partı koydu. Onda da bütün haritalar, modeller (onlar da hazırdı gerçi hepsi) vardı, ancak 40 küsür bölümden sadece 3 ü oynanabilirdi. Geri kalan bölümlerin scriptlerini yayınlamamıştı.
Kolay bir iş degil arkadaslar....Gercekten ilgilenecekler bence katılsınlar varım demekle olmuyor...xDxD <---- Baştan kaybediyorsunuz arkadaşlar. çocukça dalıyorsunuz işe.
Ciddiyet yok. Bir Mustafa Akında gördüm ciddeyet... Oda size yardım etmeye çalışıyor.
Kaçınız C++ biliyor. Kaçınız DirectX yada OpenGL biliyor.
Oyun yapma programıyla süper mario tarzı oyun geliştirilir. Marionun eline verirsiniz 2 boyutlu bir silah sıka sıka ilerler artık.
İşi ciddiye bindirecekseniz ciddi kaynaklara yoğunlaşın...
Oyun yapma programıyla süper mario tarzı oyun geliştirilir. Marionun eline verirsiniz 2 boyutlu bir silah sıka sıka ilerler artık..Yok yok PcMaKeR, FPSC güzel en azından 3 boyutlu bir asker sıka sıka ilerliyor :)
Hatta DX10'lusunun grafiklerinin mükemmel olduğunu söyleyebilirim, kendi shaderların da kullanılabiliyor sanırım ancak kendin yapmadığın bir oyun motoru Unreal gibi bir motor olmadıkça hiç bir işe yaramaz.
Sen mi yönetiyorsun arkadaşım bu işleri? Eğer öyleyse, ihtiyacın olan alanları konuları yaz, kişi sınırlaması koy ve öyle al insanları işe. Biraz kordinasyon yapın.
Ben varım.
Ben de varım.
Ya abi ben de varım.
Ee varsınız da niye varsınız? Ben ne bu soruyu ne de bu sorunun cevabını görmedim bu konuda.
Aslında ben yönetmiyorum, bu konuyu olcay adında bi üye açmıştı bizde bu sözde gruba girmiştik bi kaç ay üye alım filan geçti sonra yapalım artık şu oyunu dedik ama kimseden ses seda çıkmadı sonra ilk seneryoyu yapalım dedik bi arkadaş ben yaparım dedi bi bekletti bizi, sonrada bu konu öldü ama tekrar canlanmış bende yine istek var yine kuralım bi grup diyorum bide ben ekip başkanıydım
Evet Source motoru da olur hiç olmadı :DSource motorunu kullanıp oyun yazacak adam çok zor çıkar Türkiyeden...
İçlerinde dediğin gibi ciddiyet olsa bu konuşmalarımız dönmezdi zaten Pcmaker.Çok detaylı bir motor. Örnek: Half Life 2.
Şimdi diyecekler Crytek nasıl çıktı. 3 kişi ile yazılmadı Crysis yada Farcry. 10 larca kişi yazıyor...
Cidden uğraşmak isteseler bir çok kaynak yığarım önlerine ama nerde. Millet beni al beni al diyor.
Mustafa biz yapak mı :D
En azından XNA ile C# ta Directxi çok iyi kullanabiliyorsun. Yazdığımız oyunlar aynı anda PC,XBOX ve Microsoft Zune de çalışabiliyor.
1 - 2 ay üstüne düştüm baya bi.
Ha aklıma geldi.
Hiç Okey türü bir oyun yazmayı denedi mi acaba bu oyun yazma ekibini kurmak isteyenler...
http://video.msn.com/video.aspx? ... 7-b835-90c887b235bc
Bak XNA ile ses efect i oynamak yada 3boyutlu bir(maya,3dsmax,blender) tasarımı alıp oynatmak çok rahat.
PcMaKeR ben bi üniversiteyi bitireyim, ya da bitirmeden merak sararım zaten bu işlere, daha yeni girdim, bir iki ders almam gerek :D
Evet XNA çıktığında ben de heveslenmiştim, süper gözüküyordu yapısı da lise hayatında zor oluyor baya ilgilenmek, yani öğrenmek.
OKEY i bırak, ben FPSC dedikleri programı açıp içinde ufak bir harita yapıp oynadıklarını bile sanmıyorum. Ben merakla indirmiştim o programı, grafikleri ve motoru rezil birşey, (DX9 versiyonu), ama çok kolay bir program.
...Son olarak; ortaya birşey koymayabaşladığınız zaman da, tutamayacağınız sözler vermeyiniz. Yok şu gün şusaatte demo yayınlayacağız vs. Bırakın demo hazır olsun, her yereyüklenmiş olsun, öyle reklamını yapın. Öyle haber verin insanlara demo2 gün sonra çıkacak diye. 2 gün sonra da çıkarın. Demo hazır olmadan,"abi biz o zamana kadar çoktan bitiririz, sen siteye yaz geliyordemooo!" demeyin. Bunda çok ciddiyim....Site admin i bendim çok kişi geldi ama aynen aynısı oldu http://www.mastergamegroup.tr.gg/ girin ve durumuma bakın
bende katılmak isterim fazla deneyimim yok ama 10-15 tane filan flash oyun düzenledim (son 1 yıl içerisinde)
ne güzel flash oyunları sevverim. de 3 b fps yapımı zordu. benimde deneyimim var.
arkaslar bende warım her oyunu amerikalılarmı yapacak hemde oyunları ingilizce oynamaktan çok sıkıldım oynuyorum ama yazılanların hiç birini anlamıom neden çnkü ingilizce ve benimde oyun yapma ile ilgili bilgim yok
cokk geride kaldınız yhaw! oyunu yapında bizde bi oynayak!
Bende Varım Benım Bilgi %10 Filan ama Her seyı cabuk kabarım oyun yapmaya saten hevesım var hala arastırıyorum.