Arkadaşlar merhaba,
Ben Türkiye'ye geldi gelecek diye beklerken artık dayanamayıp telefonu Amerika'dan getirtmiş bir iPhone 3G (16GB) kullanıcısıyım. Yaklaşık 15 gündür aktif olarak kullandığım cihaza dağir düşüncelerimin satın almayı düşünen arkadaşlara rehber olmasını umuyorum.
İlk olarak görüntüsünden bahsedeyim, biliyorsunuz bizler için telefonun işlevlerinden sonra en önemli olan havasıdır. Bilin ki iPhone dizayn olarak mükemmel bir telefon. İnanılmaz kaliteli ekranı, parmakla kullanırken hiç zorlanmayacağınız hassas dounmatik özelliği, iPod ile müzik dinleme ve film seyretme deneyimi bu telefonu eşsiz kılan özellikler. Öyle ki, herhangi başka bir telefonda yapacağınız rehberdeki kişiye resim atama ve arama sırasında resimin görünmesi bile bu telefonda farklı. Daha bi güzel, daha bi heyecanlı.
Telefonu alır almaz arkadaşlarınıza iştahla göstereceğiniz ilk şey albümlerin ekranı yan çevirince alacağı şekil olacaktır. Bu iPhone'un içerisinde yer alan sensörler aracılığı ile gerçekleşen bir özellik. Bir video açtınız diyelim, cihazı hangi tarafa tutarsanız görüntüde ona uygun olarak değişiyor. iPhone bu sensörleri sadece video izlerken değil, safaride (web tarayıcısı) ve daha birçok ek yazılımda kullanabiliyor tabiki. Hareket sensörünü en iyi örnekleyen ise iTunes'dan ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz Labirent oyunu. Telefonu sırtı yere bakacak şekilde dengede tuttuktan sonra oyun başlıyor. Daha sonra ise telefonu hareket ettirmenize bağlı olarak ekrandaki bir topu labirentin içinde ilerleterek labirentten çıkmaya çalışıyorsunuz. Cihazi alıcak olursanız denemenizi tavsiye ederim. Hareket sensörünün bir güzel örneğini daha çakmak uygulamasında görebilirsiniz. Bunu size anlatmam yerine kendiniz görmeniz en doğrusu. Youtube'da search kısmına "iPhone Lighter" yazmanız yeterli. Sensörlerden bahsetmişken ışık seviyesi sensörü ve yüzünüzü yakınlaştırdığınızı algılayan sensörler olduğunuda belirtmeliyim. Işık sensörü ekran parlaklığını gün içinde ortamdaki ışığa bağlı olarak ayarlanmasını sağlayan sensör. Diğeri ise telefonla konuştuğunuzda telefonun yanağınıza yaklaştığını anlayan ve ekranı kapatıp yanlışlıkla bir dokunmatik kazasına kurban gitmenizi sağlayan bir sensör.
Telefonda yüklü olan programlara geçmeden önce biraz daha donanımsal özelliklerine değinmek istiyorum;
-İlk olarak telefonda 600Mhz Samsung işlemci yer alıyor. Bu veriyi google'da yaptığım araştırmalar sonucunda buldum. İşlemci normal kapasitesinden daha düşük bir frekansta çalıştırılıyor ki merak etmeyin, çok yeterli...
-iPhone 3G de selefinden farklı olarak 3.5mm kulaklık girişi daha iyi konumlandırılmış. Kulaklığınızın ucunu jiletle traş etmeden de direk kullanabilmeniz sağlanmış.
-External hoparlör ortalama düzeyde bir ses seviyesi sunuyor. Fakat ses kalitesi iyi.
-Oldu da sim kartı çıkartmanız gerekti, evde de değilsiniz, fellek fellek bir ataç aramanız gerekiyor çünkü sim kart yuvası aparatsız çıkmıyor.
-2Mpixel kamerası oldukça kaliteli fotoğraflar çekiyor. Tabiki kaliteden kastım diğer 2Mpixel kameralı diğer telefonlarla karşılaştırılması. Fotoğraf çekerkende hareket sensöründen faydalanıp fotoğrafın yönünü ayarlayabiliyor, hatta GPS özelliği açık ise fotoğrafa coğrafik konumu ekleyebiliyor.
-Pili için 3G kapalı olduğunda 10 Saat konuşma, uzun bir sürede bekleme yazmışlar, demedi demeyin, GPRS sık kullanıldığında, orta düzeyde arama yapılıp elde sık sık karıştırıldığında 1 gün gidiyor. Tabi bide pili değiştirme şansınız yok, onu servis yapıyor.
Şimdi birazda ilk aldığınızda karşınıza çıkacak olan yazılımlardan bahsedeyim,
-Text: Sms alıp göndermek için. MMS desteklemiyor. MMS için 3. parti yazılım yüklemeniz gerekiyor. Her bir kişiden gelen SMS ler tek başlık altında toplanıyor, ya o kişiye ait mesajların hepsini silersiniz yada hepsi kalır.
-Contacts: Rehber programı. Kullanımı çok rahat, istediğiniz kadar ayrıntı girebiliyorsunuz. Outlook ile senkronize olabiliyor. Parmağınızı ekrana aşağıya doğru hızlıca sürtmenizle rehber kayıyor. Söylemeliyim ki çok zevkli..
-Calendar: Takvim. Diğer marka telefonlardakinden pek farklı değil.
-Clock: Dünya saati, geri sayım aracı, alarm ve sayaç ozelliği bulunan bir saat programı.
-Photos: Kendi çektiğiniz veya bilgisayardan senkronize ettiğiniz resimleri görmenizi sağlayan araç. Yine hareket sensörü yardımı ile resimleri çevirebiliyorsunuz, parmağınızla resimleri yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyorsunuz, slide show yapabiliyorsunuz.
-Youtube: Youtube'dan video izlemenizi sağlıyor, oldukça kullanışlı. Fakat videonun başlaması 15 saniye kadar alabiliyor. Sebebi henüz ülkemizde 3G teklonojisinin olmaması ve YouTube'un videoları iPhone için özel bir formata çevirip cihaza göndermesi.
-Stocks: IMKB'yi takip edebileceğiniz, hatta nerdeyse her türlü borsa takibini yapabileceğiniz güzel bir program.
-Maps: Google Earth programındaki gibi tüm dünyayı görebileceğiniz program. Entegre GPS sayesinde yerinizi tespit edebiliyor. Desteklenen ülkelerde Yol haritası çizebiliyor.
-Weather: Aynı anda birden fazla şehiri tanımlayıp, anlık ve 7 günlük hava raporu tahminlerini görebildiğiniz program.
-Calculator: Hesap makinesi. Ekranı yan çevirdiğinizde scientific moduna geçiyor.
-iTunes: Internetten müzik satın almanızı sağlıyor. Bulunduğum yer nedeni ile deneme şansım olmadı, ülkeniz desteklenmiyor diyor. (Libya)
-AppStore: Program satın almanızı ve yüklemenizi sağlıyor. Onlarcası var.
-Mail: E-postalarınızı düzenlemeniz için tek kelime ile şahane bir program. Yahoo, Gmail, Hotmail, MobileMe ve Pop3 destekli maillerle uyumlu.
-Safari: Cep telefonundan internete girmeyi zevkli hale getiren program. Mükemmek bir web tarayıcı. Ayrıntısından bahsetmeme gerek yok, download yapamama dışında eksiği olmayan program.
Sanırım bukadar. Yazımı bitirmeden önce kötü özelliklerinden de bahsetmek isterim:
-Bluetooth ile dosya göndermek yok, olur öyle şey demeyin, yok...
-GPS hassasiyeti vasat. Hassasiyet 3250 metre yazıyor (uydu bağlantısı tamamlansın diye beş dakika beklemiş olmama rağmen.)
-Kopyala yapıştır yok, zaten yoktu, hala yok...
-Telefona bir resim, bir mp3 yüklemek istiyorsunuz, iTunes'dan başka çareniz yok. (Tabiki bunun içinde 3. parti yazılımlar olduğunu söylemeliyim). Diyelim yaptınız, ofisteki bilgisayara bağlayıp iTunes'u açarsanız herşey gidiyor. Tek iPhone tek iTunes, kuma getirmek yok.
-Mp3`ü melodi yapma yok, yine 3. Parti yazılım devreye giriyor.
Aklıma gelenler bunlar, umarım yardımcı olabilmişimdir. Sorularınız için CHIP Forum'dan ulaşabilirsiniz.
Adnan Can N.