Bu soruyla çok küçükken çok uğraşmışımdır, babam anlatmıştır ama ben yine unutmuşumdur.ama artık çözümünü biliyorum.Sizce iki farklı sayı birbirine eşitlenebilir mi?Cevabınız evetse nasıl?Matematik bilgisine güvenenleri bekliyorum.
Matematik bilginize güveniyor musunuz?
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.şöyle tekrar edeyim soruyu=
2 sayısını 5 sayısına eşitleyebilir misiniz?
veya
2=5 i ispatlayınız.
Nasıl olucak o iş??
2 ayrı bi şeyi 5 ayrı bir şeyi ifade ederken matematik kullanılarak nasıl eşitlenicek??
Mantık ya da başka bi şeyler işe karışmalı sanki..
e normal olarak.
ama karıştırmadan ya yapılabiliyordu galiba.
X = Y
olsun
X² = X.Y
eşitliğin her iki tarafını 'X' ile çarptık.
X² - Y² = XY -Y²
her iki taraftan 'Y²' çıkardık.
(X + Y).(X - Y) = Y.( X-Y )
sol tarafı çarpanlara ayırdık, sağ tarafı 'Y' parantezine aldık.
( X + Y ) = Y
( X - Y )'ler sadeleşti.
X + X = X
X = Y olduğundan,
2.X = X
'X' leri topladık.
2 = 1
4 = 2
yanlız cvbı biliodm bi arkadaş sormuştu daha önce.yani bn çözmedm.bu bir paradoks.o kadar da gerekli bi şi diil.bi nevi bulmaca...
Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi bayramlar!
a-b=c
(a-b)(a-b)=c.(a-b)
her iki tarafı (a-b) ile çarptık.
a²-2ab+b²=ac-bc
parantezleri açtık.
a²-2ab+b²-ac=-bc
ac yi sol tarafa attık.
a²-2ab-ac=-bc-b²
b² yi sağ tarafa attık.
a²-ab-ac=ab-bc-b²
2ab nin birini sağ tarafa geçirdik.
a(a-b-c)=b(a-b-c)
a ve b parantezine aldık.
a=b
(a-b-c) ler sadeleşti. (2+2=5 Paradoksunun benzeri)
bütün sayılar eşittir paradoksu.....
Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi bayramlar!
Evet olmuş,gayet matematiksel..:))
Ama tuncab`ın bana özelden yazdığı cevap daha saçmaydı bence..
nası bişiydi sakıncası yoksa bakabilir miyim belki de o da bi yoldur...
turquoise_frznası bişiydi sakıncası yoksa bakabilir miyim belki de o da bi yoldur...Aslında tuncab`a bana cevabı özelden söylerse foruma yazmayacağıma söz vermiştim..Ama madem soru gayet matamatiksel ve çok daha anlamlı, ayrıca mantıklı bir şekilde sayende çözülüp açıklanınca onun bana verdiği cevabı söylememem için bir neden kalmadı demektir..
tuncab`ın bana özelden cevabı..:
"sana güvendiğim için forumda yazmayacağına söz ver fln demem.
biraz saçma olabilir ama söyle.
örneğin;
2=5
eşitliğin her iki tarafını aynı sayı ile çarparsan eşitlik değişmez.buna göre;
2.(çarpı) 0=5.(çarpı) 0 olur.
bunun sonucu da 0=0 olur
başka yöntemleri de var da hepsinde 0 kullanıyosun"
viking20korktuğumu başıma getirdin tuncab,keşke Amerikan bulmacası olsaymış.Yok X=Y (elma=armut),yok iki tarafı 0 ile çarpalım ..v.s.aynı şeyleri düşünüyorum :) Elmayla armudu toplamakla uğraşıyoruz, ne iş...
öyle meydan okunacak bi soru da değil ayrıca...ayrıca herkes biliyodur bu '0' kullanma işini...
ama yine de 0 kullanarak daha rahat yapılır.yine de benim cevabımda da doğruluk payı var hani:D
tabii ki cevap benimki kadar basit olamaz.bu konuyu açma sebebim aslında bu cevabımdan başka cevaplar da almaktı.
ayrıca saol cem abi:D
tuncabayrıca saol cem abi:Sen de saol abicim..:))
ok cvp mantıklı bence basit olabilir ama bu teorik olarak doğru
üstüne bu kadar gelmeyelim arkadaşın:))
elvis32 bencede biraz karışık görülüyo olabilir ama tamamen işlem kalabalığı mantıksal diilde %100 matematiksel...
zaten çözümde bana ait diil.tıkla google da vardr heralde paradoks.ben daha önceden arkadaşın birinden öğrenmştim.boş vakitlerinde insanlar bilmece niyetine çözüyo.arkadaşta konu dışına açmş zaten.değişiklik olmş bence..
bu tip konularla karşınızda olacağım.bizi izlemeye devam edin:D
bilgisayarınızı kapatabilirsiniz
ben başliim mi tuncap kardeş:)
ama bunun cevabı yok yalnızca ilgimi çekti paylaşiim dedm .çözmeye filan kalkmayın hep birlikte işin içinden çıkamayız;)
Mükemmel sayı kendisi haricindeki tüm çarpanlarının toplamı kendisini veren sayıdır. Örneğin 6 bir mükemmel sayıdır çünkü kendisi haricindeki çarpanları yani 1, 2 ve 3 toplanınca kendisini verir: 1 + 2 + 3 = 6. Diğer örneklerse 28, 496, 8128 şeklinde gidiyor. Şimdiye kadar hiç tek mükemmel bir sayıya rastlanmamış. Merak edilen böyle bir sayının varolup olmadığı. Eğer vardır diyorsanız bu sayıyı, saklandığı yerden bulup çıkarmalı, ya da olmadığını iddia ediyorsanız bunu ispatlamalısınız.
Madem mantık sorusu soruluyor bir soruda benden.(Kaynak İnternet)
--------------------------------------------------------
İddaya göre bu sinav Albert Einstein tarafindan hazirlanmistir. Bu testi dünyadaki insanlarin %2'sinin geçmeyi basarabilecegini söylemis.
KURALLAR :
1)bes farkli renkte bes ev var,
2)her evde bes farkli ülkeden birer kisi oturuyor,
3)bu evlerde yasayan kisiler;
-farkli marka içki içiyor
-farkli marka sigara içiyor
-farkli cins hayvan besliyor,
4)sigara içki ve hayvanlarin hiçbiri ayni cins degil.
VERILEN BILGILER :
1)ingiliz kirmizi evde yasiyor
2)isveçli köpek besliyor
3)danimarkali çay içiyor
4)beyaz evin solunda yesil ev var
5)yesil evin sahibi kahve içiyor
6)kus bakan kisi pall mall marka sigara içiyor
7)sari evin sahibi dunhill marka sigara içiyor
8)tam merkezdeki evde yasayan kisi süt içiyor
9)norveçli ilk evde oturuyor
10)kedi besleyen kisinin evinin yanindaki evde oturan kisi blend marka sigara içiyor
11)dunhill marka sigara içen kisinin evinin yanindaki evde oturan kisi at besliyor
12)blue master marka sigara içen kisi ayni zamanda bira içiyor
13)alman prince marka sigara içiyor
14)mavi evin yaninda oturan kisi norveçli
15)su içen kisinin komsusu blend marka sigara içiyor.
Baligi besleyen kim?
arkadaşım cvp alman galiba .buldum ama yarım saat kafa patlattım .soru hiç fena diil.einstein e yakışır karaladığım kağıdı görmeni isterdm.nese istersen ispatlarım.
cvp doğruysa ki ben bi yanlışlık bulamadm bildirirsen sevinirim .ama koyduğun için saol sayende çözmş oldum
seni seviyorum matematik...
Cevap alman.Nette çok dolaşan klişe bi soru zaten.Ama daha önce hiç oturup çözmemiştim.Sağol paylaşımın için.
arkdaşlar matamatikte sıra ile cözüm önde gelir arkadaşlar kafalarına göre yol izlemişler bir şey ispatlerken dikkatli olun kesin ve emin bir şey bulun arkadaşım sadeşleştirirken yanlış sadeştirmiş orada x=0 oluyor bir de x=y değin vakitte iki sayıda aynı anlama geliyoryani 2=2 misalı matematikte hata yok
kafandan sorular uydurmayın arkadaşlar lütfen