Vista ve xp karşılaştırmasını süper, mükemmel tarzı sıfatlardan ziyade uzun cümlelerle yapmak istiyorum..Ne tecrübelerle bu hissiyatı elde ettiğinizi bilmiyorum ama kendi testlerim, genel testler, microsoftun os yayımlama tarzı v.s. şeklinde birkaç koldan yararlanarak bu duruma ben de yorum getirirsem;
Xp ve Vistadan herhangi birinin diğerine şu an için bariz üstünlüğü olmadığını ve de ikisinin + ve - lerinin farklı olduğunu düşünüyorum.Öncelikle Vistayı sonuna kadar, kendi mvplerinin bile savunamadığını biliyorum, bu vistanın kötülüğünden ziyade eksikleri olduğunun göstergesidir..600 mb bir sp yayınlamak zaten ne demek, bunlar çok normal karşılanıyor ama 2006'da kendi içinde hazır hale gelen ve 2007deki lansmanına kadar mvplerinin msplerinin kullandığı bir işletim sisteminden bahsediyoruz.Laptop firmaları tarafından downgrade seçeneği ile vista yerine xpli satışların yaşandığı günlerdeyiz. Bütün bunların microsoftun veya ona haksızlık yapmayalım ticari firmaların politikasından kaynaklandığına inanıyorum.Eksiğiyle gediğiyle ürünü piyasaya sürüp feedback'lerle onu düzgün hale getirmek.Üstelik vistanın da me gibi bir geçiş sürümü olabileceğine inanıyorum.
Bazı durumlara değinmek gerekirse; vistanın bazı yerlerde abartılı gözüken güvenlik uygulamaları sebebiyle eski olmayan oyunların çoğunda soruna yola açması oyun meraklılarının sinirini bozan durum.Vista bilgisayarın arkaplanını paşalar gibi kullandığı için kaynağın çoğunu da kendine çekiyor bu da donanımı zorluyor.Sadece oyun olarak düşünmezsek, programların bazılarıyla uyuşmazlık yaparak kullanıcıyı zor durumda bırakabiliyor..Vakit gecenin 3ü olunca aklıma gelenler bunlar oluyor -lerden..
Xp olarak düşündüğümüzde ise normal bir kullanıcının belki farketmediği bir sürü güvenlik açığını barındıran bir os olduğu su götürmez gerçek. ie browser'ında var olan bir güvenlik açığının xp tarafından da engellenmemesinden ie'de açılan siteler arka planınızda çok rahat exeleri çalıştırabiliyordu.Bundan mağdur insanlar da az değildi..Vista da ise oyun meraklılarının herşeye zırt pırt uyarı veriyor diye tanımladığı güvenlik tedbirleriyle exelerin çalışma isteklerini admin izni olmadan onaylamama durumu var ki çok kayda değer birşey aslında..Yani düşünün ki " abi s.a. ben virüs abi bilgisayarına bulaşmaya geldim ekmek parası izin verir misin abi; devam ete bas uygun gördüysen " cık diyince çekip gidebiliyor..
Yüksek ram isteği var mı vistada var, superfetch özelliği sayesinde vista aslında sizle bütünleşiyor. Sizin bilgisayarınız artık siz oluyorsunuz ve de hangi programları sürekli kullandığınızı bilgisayarınız biliyor ve de atıyorum messenger'a takılmıyor bu adam diyip belleğini başka yerlere yönlendirebiliyor ve de messenger 5 sn'de değil de açmak istediğinizde 6.2 snde açılıyor ama expression studio çok çok hızlı geliyor ve de siz bilgisayarınızı web tasarım üzerine yoğunlaştırıyorsunuz..Bu da rami seçici kullanmaya itiyor ama 2gblık bir ramle uygun performans veriyor..Bunu da bir yerlerde gördüğüm sözle açıklamam gerekirse hiçbir windows sürümü bir öncekinden hızlı olmuyor.. Olmayacaktır da istekler artacaktır, biz gerçekliğe gelsinler artık derken bunu celeronla elbette yapmayacaklardır.
Vista 4çekirdek bir işlemciyle yüksek ram'le çok kayda değer bir işletim sistemi olacaktır, şu an çift çekirdek 2.53'le bunu kullanıp yüksek performans aldığını düşünenlerin bile bu performansının yalan olduğuna inanıyorum.
Canımız sıkılıyor olabilir isteklerini cevaplayamayınca ama vista sağlam özellikleri bulduğunda XP'den daha iyi performans ve gerçeklik vermek üzere dizayn edilmiştir.Şu an birçok kullanıcının donanım özellikleri, kendini iyi zannedenlerin de, xp sp3le çok iyi performans verebilir ve vistayla yarışabilir ama yeni oyunlar ve donanımlar gerçek yaşama vista sayesinde kaymaya başlayacak.Vista da kullanıldıkça kendini sevdiren bir işletim sistemi diye düşünüyorum home pre, business ve ultimate'i lansmanlarından beri kullanarak bu eksiklerinin zamanla kapandığı kanısına vardım.Yani zamanla xp ve vista arasındaki fark açılacaktır, vista şu an xpnin ilk çıktığı günlerdeki hali gibi biraz toy sadece..
Web 3.0 mantığıyla da oslar ve dolayısıyla bilgisayarlar ram'e kayacaklardır ve de vista bu yolun da bir adımıdır.Online işletime doğru gidebiliriz.. Neticede vista-xp karşılaştırmamı, vistayı seçerek sonlandırıyorum, zamanla güzelleşecektir..Gecenin 3ünde yazdığım bu yazının eksiklerini görmemeniz dileğimle..