Merhaba Arkadaşlar,
Kısaca kendimi tanıtmak isterim: Konuda bahsi geçen Antikor Uygulama Güvenliği Sistemi yazılımının geliştirme grubu üyelerinden biriyim.
Öncelikle uygulamamıza göstermiş olduğunuz ilgi bizleri memnun etmiştir.
Bu mesajı, uygulamamız hakkındaki yanlış anlaşılmaları gidermek için grubum adına yazmaktayım.
Gördüğüm kadarıyla yanlış anlaşılmalar genel olarak "şekil itibarlı" başlıklar altında toplanmış. Eleştirlerinizin "çalışma odaklı" olmasını temenni ederiz. Lütfen uygulamamızı deneyiniz, deneyimlerinizi bizler ile paylaşınız..
Örneğin domain ismimiz.. Neden ".web.tr" diye eleştirilmiş. Bu eleştiriyi yapan arkadaşlarımın internet ile fazlasıyla haşır neşir olduğunu düşünmekteyim. Hepimiz biliyoruz ki günümüzde, güzel bir alan adı bulmak neredeyse imkansız.. www.antikor.com.tr yi ziyaret edeniniz oldu mu hiç? Ya da www.antikor.com 'u? Farkettiğiniz üzere tüm alan adları alınmış durumda. Bizler Antikor isminde ısrarcı olduğumuz için, boş bulduğumuz ilk alan adını almak mecburiyetinde kaldık. Çünkü Antikor ismi uygulamamızı tanımlayan en güzel isimdir. Gerek çalışma mekanizması, gerekse diğer özellikleri bakımından Antikor kelimesi dışında bir kelime düşünmemiz mümkün değildi.
Diğer bir yandan, web sitemiz: internet 8 (sanırım IE 8.x) ile açıldığında herhangi bir tehdit içermediği rapor edilmiş. Bana göre, bu da güvenilir bir ölçme/değerlendirme şekli değildir. Her ne kadar IE açısından baktığımızda mevcut durum lehimize gözükse de, bizleri bu tür test mekanizmalarıyla değil, yaptığımız iş ile değerlendirmenizi tercih ederiz. Lütfen uygulamamızı kullanarak beğenilerinizi ve mutlaka eleştirilerinizi paylaşınız.
Sitemizde de belirttiğimiz gibi, bu tarz bir sistemi dünyada ilk kez biz uygulamaktayız. Doğaldır ki; daha önce benzer bir sistem bu tarz özellikler barındırmadı. Gün geçtikçe artan virüs tehditine karşı, güncelleme yapmadan (bizim söylemimiz ile: herhangi bir virus veritabanına ihtiyaç duymadan) koruma sağlaması gayet kolaydır. Hani derler ya yaparsan olur.. :) İşin şakası bir yana, bunun tek açıklaması vardır, o da alışıla gelmiş "virüs ortaya çıksın-antivirüsü yazılsın-temizlik başlasın" mantığından uzaklaşmamız gerektiğidir. Kısaca bizler, bir virüsün kim olduğu ya da ne olduğu, ismini cismini önemsemeden, davranış şeklinde bakarak tespit ediyoruz. Virüs her zaman virüstür ve benzer davranışlar sergiler.. Bunu yakalayabildiğiniz an problemi çözmüşsünüz demektir. Virüsün dün yazılmış olması, bugün yazılıyor olması ya da gelecekte yazılacak olması, onun "virüs" olduğu/olacağı gerçeğini değiştirmeyecektir.
Bilinmeyen yayımcı konusunda ise: aslında söylenebilecek pek bir söz yok. Ne yazık ki, aşırı (nasıl tam ifade edilir bilemedim, ingilizce şekli ile: extreme) programlar geliştiren gruplar, nedense, sınıflandırılmaktan, kategorize edilmekten, fişlenmekten, tekel konusu olmaktan hoşlanmazlar.
Bizler .NET platformunu kullanmadık. Biz uygulamamızı WinXP ya da Win Vista altında geliştirmedik. Kaynak kodlarımızın büyük bir bölümünü makine dili oluşturmakta. Ve hiç bir microsoft tekeline boyun eğmedik. Microsoft'un bizleri bilinmeyen olarak tanıtmasından da gurur duyduk açıkcası..
Daha önce de belirttiğim gibi, internetteki sayfaları, uygulamaları, kullanıcıları v.b. öğeleri fişlemeye yönelik çalışmaların tümüne karşıyız. Bu, standart bir uygulama olmadığı gibi şahsım adına söylemem gerekirse, herhangi bir fonksiyonelliği de yoktur.
Bir programın güvenli olup olmadığını microsofta değil, güvenlik yazılımlarına sorunuz lütfen. (ör: antivirüs yazılımlarına)
Konusu açılmışken, bu başlık altında uygulamamızı deneyen arkadaşlarımızın da yorumlarını görmek isterim.
Teşekkürler,
Sertaç ÇELİK