Daha hızlı,daha atak ve daha uyumlu bir Vista !

nonpasaran
19-04-2009, 02:02   |  #1  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Forumda sıkça sorulan bir soru var:
Vista'm yavaş çalışıyor nasıl hızlandırabilirim?


  • Bu konuda görüyorum ki çoğu zaman kulaktan dolma önerilerle veya programlar önererek cevap veriliyor.Fakat bir süre önce ben bu konuyu ciddi anlamda ele almaya ve gerçekten konunun uzmanı olan kişilerin görüşlerini aramaya başladım.Uzun bir araştırma ve tercüme sürecinden sonra bulduklarımı burada sizinle paylaşıyorum.Burada ki bütün öneriler ciddi vista platformlarından alınıp tercüme edildi ve tarafımdan denendi.

  • Bütün ayarların özellikle hiçbir program veya download içermemesine özen gösterdim.(Bir kaç çok bilinen ve güvenilir program dışında)

  • Listeyi inceleyince bazı ayarların sistem konfigürayonuna bağlı  olarak farklı etkiler gösterebileceğini göreceksiniz.Bu yüzden denedikten sonra verim alamadığnız ayarları geri getirebilmeniz için her ayarın varsayılan ayarlara nasıl geri getirileceğini de gösterdim.

SON OLARAK:Bu liste size Vista'nızı nasıl daha atak ve daha hızlı bir hale getirebileceğinize dair öneriler getirmektedir.
Bilgisayar kullanmaya bu gün başlayandan ileri düzey kullanıcılara kadar herkese hitap etmesi açısından en basit konular bile anlatılmıştır.Bu bir paket değildir.İstediğinizi uygulayabilir,istediğinizi deneyip geri dönebilirsiniz.






ÖNCELİKLE SİSTEMİNİZİN HIZINI ÖLÇÜN

 
Yaptığınız değişikliklerin sisteminize olan etkisini göz kararı ölçmeniz çoğu zaman sizi yanıltacaktır.Ayrıca sisteminizin şu andaki hızını bilmenizde size doğru bir karşılaştırma olanağı verecektir. Buyrun başlayalım


 
1- BİLGİSAYARLA BERABER GELEN GEREKSİZ PROGRAMLARI SİLİN.
 
Bir çok bilgisayar ilk alındığında içinde pek çok gereksiz programlar veya gerekli programların deneme sürümüyle gelir.Bunları kaldırmak hem bilgisayarınızı rahatlatacak hem  de performansını arttıracaktır.Vistada program nasıl kaldırılır? 


 
 
 
2- "BIOS" UNUZU GÜNCELLEYİN.
 
Güncel bir bios ve sürücüler her zaman daha az hata ve daha hızlı bir bilgisayar demektir.Her güncel sürücü bir hatayı düzeltir ve ilişkili olduğu aracın daha hızlı ve daha uyumlu çalışmasını sağlar.Bu yüzden sürücülerinizin güncel olup olmadığını üreticilerin sitelerinden düzenli olarak kontrol edin.

 
 
 
 
3-DAHA FAZLA "RAM" EDİNİN.
 
Yapacağınız her "ram" yükseltmesi size mutlaka bir performans artışı sağlayacaktır.Ram fiyatları bu kadar düşmüşken binlerce lira verdiğiniz bir bilgisayardan 50 dolarlık ram i esirgemeyin.Günümüz koşullarında 1.5 GB lık programlar 15 GB lık oyunlarla uğraşırken 1 GB ram in yeterli olmayacağı aşikardır.En azından 2 GB ram edinin ve bunun "Dual Kit" çalışıyor olmasına dikkat edin.

 
 
4-"SP1" VE "SP2" Yİ  MUTLAKA KURUN.
 
Zaten otomatik güncellemeleriniz açıksa ve internet bağlantınız varsa bilgisayarınıza servis paketleri  sessiz sedasız kurulmuştur.Fakat bir nedenden dolayı kurulu değilse mutlaka kurun.Çok şeyin değiştiğini farkedeceksiniz.


 
 
5-ŞEFFAFLIĞI DEVRE DIŞI BIRAKIN.
 
Vista'nın pencereleri şeffaf gösterme özelliği iyidir hoştur ama sistem kaynaklarını da çokça sömürür.Zaten sistem kaynaklarınız kısıtlıysa bu özelliği devre dışı bırakmak sisteminizi önemli ölçüde hızlandıracaktır. Şeffaflığı nasıl devre dışı bırakırım? 


 
 
 
6-GÖRSEL EFEKTLERİ OPTİMİZE EDİN.
 
Görsel efektlerin bazıları çok kullanışlı olmadıkları ve sistem kaynaklarını sömürdükleri halde Vista'da devrededir.Öylesine ki bazılarını kapatsanız dahi farketmezsiniz.Ama onlar arkada sisteminizi sömürmeye devam ederler. Görsel efektleri nasıl yönetirim? 


 
 
7-VİSTA'NIN HARDDİSK E ERİŞİM HIZINI ARTTIRIN.
 
Yapacağınız küçük bir ayarla hard diskinizin okuma ve yazma hızını arttırabilirsiniz.Uyarıları okumayı ihmal etmeyin. Harddiskimi nasıl hızlandırırım? 


 
 
8-DİZİN OLUŞTURMAYI DEVRE DIŞI BIRAKIN.
 
"Windows Vista" bilgisayarınızın içindeki her dosyayı takip eder ve yerini arşivler.Normalde bu çok yararlı bir özelliktir tabii sistem kaynaklarından çalmasaydı! 
Eğer arama özelliğini çok sık kullanmıyorsanız bu özelliği kapatın.Kapattığınızda yine arama yapabileceksiniz fakat daha yavaş olacak.
Dizin oluşturmayı nasıl devre dışı bırakırım? 

 
 
9-GEREKSİZ BAŞLANGIÇ PROGRAMLARININI KAPATIN.
 
Tamam bazı programların Vista ile başlaması güzel ama bazılarıda gereksiz.Çoğu program kurulumda kendini başlangıç programlarına eklemeye çalışır, kuran kişinin ingilizcesi yetersiz ise bunu başarır da!

Oysa başlangıç programlarına eklenen her program bilgisayarın açılış süresini biraz daha uzatır.Unutmayın başlangıçta başlamasını engellediğiniz her programı sonradan eğer ihtiyaç duyarsanız manuel olarak başlatabilirsiniz.

Bunun için Denetim Masası/Başlangıç Programlarını Değiştir yolunu kullanabilirsiniz.


 
 
10-KULLANILMAYAN SERVİSLERİ KAPATIN.
 
Vista'da varsayılan olarak etkin gelen pek çok servis aslında hiçbir zaman kullanmayacağınız servislerdir.Ama siz kullanmasanızda onlar sistem kaynaklarını tüketmeye devam ederler.Bu yüzden hangi servisin çalışacağına Vista değil siz karar verin. Buyrun...


 
 
11-VİSTA'NIN TCP/IP AUTO TUNNİNG ÖZELLİĞİNİ AYARLAYIN.
 
Bu ayarları sadece ciddi bir ağ sorununuz varsa uygulayın ve uyarıları dikkatle okuyun.Ama korkacak bir şeyde yok her ayarı geri kolayca alabilirsiniz. Buyrun 


 
 
 
12-UZAKTAN DEĞİŞİKLİKLERİ SIKIŞTIRMA [(RDC) "REMOTE DİFFERENTİAL COMPRESSİON"] DEVRE DIŞI BIRAKIN VE WİNDOWS ÖZELLİKLERİNİ YÖNETİN.
 
"Remote Differential Compression"  yani "Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma" dosyalarınızı bir yerden başka bir yere taşıdığınızda veya internetten dosya indirdiğinizde Vista dosyayı transfer ederken aynı zamanda kontrol eder. Kontrol etmesinin neticesinde harddiskinize biraz daha yük bineceğinden bu işlem yavaş sistemlerde sorun çıkartabilir. Devam etmek için tıklayın 

 
 
13-OTOMATİK DİSK BİRLEŞTİRMEYİ KAPATIN.
 

Neden?

 
 
 
 
14-KAYIT DEFTERİNİ BİRLEŞTİRİN.
 
Aynı sabit diskiniz gibi kayıt defterinizde zamanla parçalanır ve ilk kurulduğunda ki kompakt yapısı bozulur.Bunun için düzenli aralıklarla kayıt defterinizi birleştirmeniz bilgisayarınızın hızının artmasına yardımcı olacaktır.
Devamı için tıklayın 


 
 
15- SİSTEM YEDEĞİ ALMAYI İPTAL EDİN.
 

 
Vista düzenli olarak her program kurduğunuzda,kaldırdığınızda ve güncelleme yüklediğinizde bir sistem geri yükleme noktası oluşturur.Bu aslında yaralı bir özelliktir. Amaa...

 
 
16-"KENAR ÇUBUĞU" NU KAPATIN.
 
 "Kenar çubuğu" oldukça kullanışlı ve görsel açıdan güzel olsada açılışı inanılmaz yavaşlatır.
  Eğer kapatmak isterseniz bu şekilde kapatabilirsiniz 


 
 
17-PENCERELERİN AÇILMA HIZINI ARTTIRIN.
 
Nasılmı? Buyrun... 

 
 
 
18-"READYBOOST" ÖZELLİĞİNİ KULLANIN.
 
Eğer sisteminizin "ram"i yeterli gelmiyorsa ve hızlı bir flash bellek veya sd kartınız varsa bunu Vista'nın "Readyboost" özelliği sayesinde ram gibi kullanabilirsiniz.Yuvasına takıp  "Sistemimi Hızlandır" demeniz yeterli olacaktır.


 
 
19-DİSKİNİZİ TEMİZLEYİN.
 
Sabit diskinizdeki zamanla çöp dosyalar birikir. Programlar çalışırken geçici dosyalar oluştururlar ve bunlarla işleri bittiğinde bazen bunlar silinmez. Zamanla bu dosyalar sabit diskte hatırı sayılır yer kaplamaya başlarlar.
Bunlardan kurtulmak için tıklayın 

 
 
 
20-BİLGİSAYARINIZIN AÇILMA ZAMANINI HIZLANDIRIN
 

 
Burada Vista yı nasıl daha hızlı açabileceğinizi göstereceğim.İstediğiniz ve size kolay gelen adımları uygulayabilir istediğinizi atlayabilirsiniz.Bu tamamen sizin keyfinize kalmış. Buyrun


 
 
 
21-BİLGİSAYARINIZIN KAPANMA ZAMANINI HIZLANDIRIN.
 

Vista kapanırken her programın kendini kapatmasını bekler.Bu varsayılan olarak "20" sn.dir.Oysa hemen hemen hiçbir program kapanmak için bu süreye ihtiyaç duymaz. Nasıl mı ayarlarsınız?
Buyrun Bu arada uyarıları okumayı ihmal etmeyin.

 
 22- PERFORMANSA İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZDA "YÜKSEK PERFORMANS" GÜÇ PLANINI KULLANIN.
 


 
 
 
 
 
23- SEÇTİĞİNİZ İŞLEMLERE YÜKSEK İŞLEMCİ ÖNCELİĞİ ATAYIN.
 

 
 
İstediğiniz bir işleme öncelik verebilir ve daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz. Tıklayın

 

24-DİLEDİĞİNİZ İŞLEMLERE İŞLEMCİ ÇEKİRDEĞİ ATAYIN.
 

 
Eğer çok çekirdekli bir işlemciye sahipseniz her çekirdeğe ayrı bir program atayabilirsiniz.Tıklayın

25-BANT GENİŞLİĞİNİ ARTTIRIN.
 
Vista default olarak internet bağlantınızın %80'ini kullanır.Geriye kalan %20 "Quality of Service"  kısaca "QoS" tarafından kullanılır.Bunu nasıl ayarlarım?


26-VİSTANIN İŞEMCİNİZİN TAMPON BELLEĞİNİ OPTİMUM KULLANMASINI SAĞLAYIN.
 

 
Vista da işlemci tampon belleğinin büyüklüğü eğer girilmediyse yani kayıt defterinde değeri "0" ise Vista Hardware Abstraction Layer (HAL) (Donanım Ayırma Katmanı) adı verilen bir arayüz ile aygıt sürücülerini kullanarak bunu algılamaya çalışır. Devamı...

 

27- SAĞ TUŞ  MENÜSÜNE "KLASÖRE TAŞI","KLASÖRE KOPYALA" KOMUTU EKLEYİN.
 
 
    Buyrun "Nasıl Eklenir?"e...


28-"TRANSİENT MULTİMON MENAGER" (TMM)'Yİ KAPATIN.
Not: Açılış hızını iyileştirmede işlenmişti fakat çoğu kullanıcı için gereksiz olduğundan vurgulamayı uygun gördüm.Tıklayın


29-VİSTA'DA "SUPERFETCH" TEKNOLOJİSİ VE AYARLARI.
 

 
"Superfetch" Vista2nın kullandığı son derece yararlı bir teknolojidir.Bu teknoloji kullanıcının kullanım alışkanlıklarını kaydederek "Ram"i bu yönde optimize eder.Devamı...


 
 
30-ÖNİZLEME ÖZELLİĞİNİ KAPATIN.
 

Vista varsayılan olarak "Ön İzleme" özelliği aktif olarak gelir.Bu özellik göze hoş görünmekle birlikte sistem kaynaklarından çalan bir işlemdir. Performansı arttırmak için bu özelliği kapatabilirsiniz
Nasıl kapatılır?


31- TARAYICINIZIN DOSYA TRANSFER HIZINI ARTTIRIN.
 

 
Vista'da varsayılan olarak eş zamanlı dosya transfer sayısı iki ile sınırlandırılmıştır.Geçerli HTTP ayarları 2 dosya transfer ederken birini de standby durumunda tutarak çalışırlar.Devamı...

32-AÇILIŞTA BÜTÜN ÇEKİRDEKLERİNİZİ KULLANIN.
 
Vista varsayılan olarak tek çekirdekle açılmaya ayarlanmıştır.Eğer çok çekirdekli bir işlemciniz varsa(Örn.Intel Core Duo or Quad CPU) açılışta niye hepsini kullanmayasınız ki? Uygulayın ve farkı görün!

 

33-VİSTA'NIN AÇILIŞTA "BOOT" DOSYALARINI BİRLEŞTİRMESİNE İZİN VERMEYİN.
 
Vista varsayılan olarak her açılışta ve tekrar başlatmada boot dosyalarını birleştirir(Defrag). Bu gerekli bir işlem olmasına rağmen her açılışta yapılması takdir edersiniz ki açılış zamanını uzatmaktan öte bir işe yaramaz.Bu eğitim de bunu nasıl devre dışı bırakabileceğinizi tekrar nasıl devreye alabileceğinizi ve bunu manuel olarak bilgisayarı kapatmaya gerek kalmadan nasıl yapabileceğinizi göreceksiniz. Buyrun...


34-VİSTANIN KAPANIRKEN SANAL BELLEK DOSYALARINI SİLMESİNİ ENGELLEYİN.


 Tıklayın

35- SANAL BELLEĞİ BAŞKA BİR SABİT DİSKTE OLUŞTURUN.
 
  Bilgisayarınızın belleği (Ram) bilgisayarda yürütülen operasyonlar için kimi zaman yetersiz kalır. Böyle zamanlarda Vista sabit disk  üzerinde yarattığı bir sanal belleği kullanır. "Ram"le bu sanal bellek arasında sürekli bir veri alışverişi olur. Bu sanal belleğin adresi şudur: C:\pagefile.sys. Vista'nın performansını arttırmak için bu sanal belleği ikinci bir sabit diskte oluşturabilirsiniz. Uyarıları dikkatle okumayı unutmayın. Tıklayın


36-"ÖNGÖRÜNÜM"LERİN GECİKME ZAMANINI AYARLAYIN.


 
Fareyi bir objenin üzerine götürdüğünüzde açıklamasının veya önizlenmesinin hızını arttırabilirsiniz.
Nasıl mı?  


SONUÇ OLARAK;

  • Windows Vista'nın piyasaya sürülmesinin üzerinden seneler geçtikten sonra artık hakkında bilinmeyen çok şey kalmamıştır.Yukarıda verilen önerilerin hepsi bu zaman içerisinde binlerce kullanıcı tarafından uygulanmış verimi ve sistem kararlılığına ters etki yapmadığı kanıtlanmıştır.
  • Bunların dışında yapabileceğiniz tek şey daha yüksek konfigürasyona sahip yeni bir bilgisayar almaktır.
  • Bu sebeble herhangi bir yerde bunların dışında sunulan önerilere itibar etmeyiniz.Ya kulaktan dolmadır yada sistem kararlılığınızı ciddi bir şekilde tehlikeye atma riski taşıyorlardır.
NONPASARAN



Son Düzenleme: nonpasaran ~ 09 Şubat 2010 18:10
nonpasaran bu faydalı başlığı için aşağıdaki 2 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Selçuk İslamoğlu
19-04-2009, 02:09   |  #2  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Vay vay vay.. Eline sağlık :)

Güzel bir çalışma olmuş. Aynı şeylerin Windows 7 içinde geçerli olacağını bu konuyu okuyacak diğer arkadaşlara hatırlatalım.

Edit: Sabitlendi...

bwhiteb
19-04-2009, 02:12   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,354 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

gerçekten iyi çalışma söylemeye bile gerek yok aslında. ty.

Ahmet_79
19-04-2009, 02:14   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Tebrikler güzel çalışma olmuş hakikatenAlkışBeğendim

nonpasaran
19-04-2009, 02:16   |  #5  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Sağolun arkadaşlar doğrusunu isterseniz harcadığım emeğin karşılığını böyle beğeni mesajlarıyla almak çok güzel.Yanlız şunu belirtmek istiyorum;bilgisayar bilgim fena olmamasına rağmen bazı konular benim hiç hakim olmadığım konulardı ve tercüme ederken zorlandım.Bu yüzden olası hataları bildirirseniz sevinirim.

H€LL
19-04-2009, 02:35   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
277 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

süper olmuş eline sağlık bunları okuduktan sonra milletin vista kurası gelcek :D

bwhiteb
19-04-2009, 12:57   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,354 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

bir kaç tanesini denedim gerçekten işe yarıyor. görsellik ayarlarını optimize ettimizde biraz hoşuma garip oldu açıkcası ama performans için deger bence. tekrr tşkrlerBeğendim

osmanefe
19-04-2009, 15:56   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,693 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Sağolun arkadaşlar doğrusunu isterseniz harcadığım emeğin karşılığını böyle beğeni mesajlarıyla almak çok güzel.Yanlız şunu belirtmek istiyorum;bilgisayar bilgim fena olmamasına rağmen bazı konular benim hiç hakim olmadığım konulardı ve tercüme ederken zorlandım.Bu yüzden olası hataları bildirirseniz sevinirim.
Eline koluna sağlık süper bir çalışma
bazı konular benim hiç hakim olmadığım konulardı ve tercüme ederken zorlandım
hiçte zorlanmışa benzemiyorsunuz :)

waybe
19-04-2009, 17:30   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,376 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Tebrikler süper bi çalışma  olmuş elinize saglık

Son Düzenleme: waybe ~ 19 Nisan 2009 17:32
Mustafa@PC
19-04-2009, 20:25   |  #10  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Sağolasın gerçekten eksikliği duyulan bir konuydu...

mk1
19-04-2009, 23:03   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
481 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

vista kullanmıyorum ama kullanacak olursam yararlı olacağına inanıyorum sağolasın(win7 ye geçicem direkman)

xaxeix
22-04-2009, 17:42   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
117 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Çok güzel olmuş, ellerine sağlık, bazıları gerçekten işime yaradı.Beğendim

nonpasaran
22-04-2009, 20:08   |  #13  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
xaxeix
Çok güzel olmuş, ellerine sağlık, bazıları gerçekten işime yaradı.Beğendim
sizler yararlanın diye uğraştım zaten o kadar ne kadar çok kişinin işine yararsa o kadar hoşuma giderBeğendim
ayrıca istedim ki vista hakkındaki önyargılar yıkılsın millet xp ye geçmeye çalışıyor hala ama bilmiyorlarki vista dan xp ye geçeceğine xp görünümüne razı olup görüntü ayarlarını ayarlasan aynı hızı yakalıcan zaten.Hem de 3 ayda bir format atmıcan.Kim ne derse desin şimdiye kadar yapılmış en iyi windows sürümü vista güvenli ve stabil.ben 1.5 senedir aynı vistayı kullanıyorum daha bir kere bırakın formatı mavi ekranla karşılaşmadım bile ve aldığım günden 3 kat daha hızlı çalışıyor.
devamınıda hazırlıyorum sanırım 2-3 haftaya hazır olur bu sefer vistadaki yaygın sorunlar  ve eğlenceli,yararlı ipuçlarıyla ilgili olacak onunda hoşunuza gideceğini umuyorumGülümseme

hasanozf
23-04-2009, 17:40   |  #14  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
89 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005

18-"READYBOOST" KULLANIN

4 GB sd kart taktım 3.7 GB'lık alanı ReadyBoost olarak kullanıyor. SD kart biçim olarak ideal. Gerçi 3 GB RAM'e sahip makineye ne kadar ek hız sağlayacak bakalım. Deniyorum şu an. Bu sadece açılışı hızlandırır başka da bi işe yaramaz. Yıllar önce usb'den RAM takviyesi olacak diye efsanevi bir geyik dedikodusu yayılmıştı. Aynı geyik haber ekran kartı RAM'i için de geçerli idi.

8-DİZİN OLUŞTURMAYI DEVRE DIŞI BIRAKIN

bu işlem yapıldığında arama işlemi çile çekme ile aynı oluyor. Dizin oluşturma sisteminin kesinlikle kapatılmasına gerek de yok. Bol arama yapan kullanıcı kesinlikle dizin oluşturma sistemini kapatmamalıdır.

32-AÇILIŞTA BÜTÜN ÇEKİRDEKLERİNİZİ KULLANIN

Bu işlem yapılınca MSN ve antivirüs programı yüklemesi gecikiyor. Sistem hızlı açılabilir ancak ön programlar güç ve geç yükleniyor. Tüm çekirdekleri kullanmaya gerek yok.

---------
Şu an için tespit ettiklerim bunlar. Aslında bu kadar maddeyi yapmaya hiç gerek yok. Paraya kıyıp maksimum RAM miktarını 3 GB'a çıkarmak kafidir.

Hızlı Tarayıcı olarak Opera ve Firefox kullanılabilir. IE'yi öneremiyorum çok berbat.

PC de sadece gerekli programlar yüklü olsun. Ivır zıvırınızı D: sürüsünde saklayıp Vista için C: de bol bol alan bırakılmalı. Taşınabilir HDD varsa tüm ıvır zıvırınızı HDD'ye gönderin.

Oyundur, programdır bu tür şeyleri sisteme kurmadan önce Disk Temizleme ve Disk Birleştiricisini çalıştırın.

Haftalık olarak Disk Temizleme ve Disk Birleştiricisini çalıştırın. Disk Birleştiricisini çalıştırıp çarşıya, pazara, okula filan gidin. Gece ise uyumadan önce çalıştırın.

nonpasaran
23-04-2009, 21:19   |  #15  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
4 GB sd kart taktım 3.7 GB'lık alanı ReadyBoost olarak kullanıyor. SD kart biçim olarak ideal. Gerçi 3 GB RAM'e sahip makineye ne kadar ek hız sağlayacak bakalım. Deniyorum şu an. Bu sadece açılışı hızlandırır başka da bi işe yaramaz. Yıllar önce usb'den RAM takviyesi olacak diye efsanevi bir geyik dedikodusu yayılmıştı. Aynı geyik haber ekran kartı RAM'i için de geçerli idi.
gerçekten de 3 gb ram de bu özellik çok aşırı fayda sağlamaz.Bu daha çok ram i az olan konfigürasyonlar için önerildi.Örneğin benim 2 gb ram im var.Pc nin garantisi sürdüğü için açıp ram ekleyemiyorum.Servis ise sadece ist ve ank da var gibi...Zaten 2-3 gb ramden sonragözle görünür bir etki için 20mb civarında yazma ve okuma hızı olan bir flash bellek kullanmanız gerekiyor bunların fiyatıda 100 lira ve üzeri bu yüzden ram eklemek daha mantıklı.Ama örnekteki gibi durumlarda işe yarar.
bu işlem yapıldığında arama işlemi çile çekme ile aynı oluyor. Dizin oluşturma sisteminin kesinlikle kapatılmasına gerek de yok. Bol arama yapan kullanıcı kesinlikle dizin oluşturma sistemini kapatmamalıdır.
doğrusunu isterseniz bu yazdıklarınızın amacını anlayamadım.Zaten bunun aramayı yavaşlatacağını sık arama yapanların kullanmaması gerektiğini yazmıştım
ayrıca çekirdeklerle ilgili yazdığınıza kesinlikle katılmıyorum.Bu şimdiye kadar uyguladığım bütün pc lerde %50 ila % 100 arası bir hızlanma sağladı adımları doğru uyguladığınıza emin olun
aslında bu kadar maddeyi yapmaya hiç gerek yok demişsiniz
zaten bunun bir paket olmadığını isteyenin istediğini ve verim aldıklarını kullanması gerektiğini bu ayarların her konfigürasyonda farklı etki gösterecebileceğini yazının başında belirtmiştim konfigürasyona göre bazısının işine yarayan bir özellik bir başkasında işe yaramayabilir.1gb ramli bir pc ye readyboost un yaraması 4gb a yaramaması gibi...
sanırım daha dikkatli okumanız gerekiyor.


umit382008
27-04-2009, 13:19   |  #16  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
41 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

arkadaşlar ben burdan bazı şeyleri yapıyom ama olmuyor mesela görsellerden dosyalar slayt ile açılsın diyom olmuyor normal açılıyor bütün görsel ayarlar normal ne yaptıysam hep aynı 2 gün önce format çekmiştim

alloss
27-04-2009, 14:08   |  #17  
alloss avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
628 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Üstad eline sağlık. Hemen bu yazıyı arşivime alıyorum...

egeaegean
27-04-2009, 16:19   |  #18  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
55 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

merhaba, birkaçını uyguladım.. ama sanırım daha fazlası gerekiyor.. teşekkürler..

nonpasaran
27-04-2009, 19:18   |  #19  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
umit382008
arkadaşlar ben burdan bazı şeyleri yapıyom ama olmuyor mesela görsellerden dosyalar slayt ile açılsın diyom olmuyor normal açılıyor bütün görsel ayarlar normal ne yaptıysam hep aynı 2 gün önce format çekmiş
biraz daha açarsan yardımcı olmaya çalışayım slayt derken neyi kastediyorsun?
bahsettiğin bumu?

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 19 Eylül 2009 02:57
sarporama
01-05-2009, 11:06   |  #20  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

çok teşekkürler iyi ve faydalı çalışma

tayartekin
01-05-2009, 11:50   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

süper çalışma.... eline sağlık. hemen notlarıma eklemeliyim :)

Son Düzenleme: tayartekin ~ 01 Mayıs 2009 11:50
nonpasaran
01-05-2009, 12:13   |  #22  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

sağolun arkadaşlar size faydası olsun diye uğraştım başka bişi için değil Ağzı kulaklarına varıyoryeni bir tane hazırladım bu seferkinde sorun çözümleri,kullanışlı eklemeler,daha kolay kullanım sağlayan özellikler olacak.İnanın bazıları çok hoşuma gitti sizinde hoşunuza gideceğine eminim.Fakat 100 civarı eğitim var içerisinde bunları tek tek denemem stabil olduklarını görmem gerektiği için bekletiyorum yakında sizinle paylaşacağım Beğendim

Süleyman.
01-05-2009, 12:30   |  #23  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
nonpasaran
sağolun arkadaşlar size faydası olsun diye uğraştım başka bişi için değil Ağzı kulaklarına varıyoryeni bir tane hazırladım bu seferkinde sorun çözümleri,kullanışlı eklemeler,daha kolay kullanım sağlayan özellikler olacak.İnanın bazıları çok hoşuma gitti sizinde hoşunuza gideceğine eminim.Fakat 100 civarı eğitim var içerisinde bunları tek tek denemem stabil olduklarını görmem gerektiği için bekletiyorum yakında sizinle paylaşacağım Beğendim
Eliniz ayağınız dert görmesin. Çok uğraşıyorsunuz doğrusu...

Mustafa@PC
03-05-2009, 08:10   |  #24  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008
nonpasaran
sağolun arkadaşlar size faydası olsun diye uğraştım başka bişi için değil Ağzı kulaklarına varıyoryeni bir tane hazırladım bu seferkinde sorun çözümleri,kullanışlı eklemeler,daha kolay kullanım sağlayan özellikler olacak.İnanın bazıları çok hoşuma gitti sizinde hoşunuza gideceğine eminim.Fakat 100 civarı eğitim var içerisinde bunları tek tek denemem stabil olduklarını görmem gerektiği için bekletiyorum yakında sizinle paylaşacağım Beğendim
Hadi bakalım kolay gelsin.

xmenevren
03-05-2009, 08:12   |  #25  
xmenevren avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
916 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

söylenecek birşey yok fevkaladenin fevkindenin fevkindesinin bilmem nesi:D