aytemir
Size Komik gelebilir..
Haklısınız.
Bende size soruyorum şuanda pardus kullanmam icin neden soyleyin bana? Turkce olusumu ? Zaten tum sistemlerde bu var ?turk mali oldugu icinmi? alakasi yok? tamamen linux!! Windowsta kullandıgım tüm programlar calisiyormu ?TABİKİ HAYİR buyrun Netcat autocad photoshop? en basitleri ?
Size Türkçe olduğu için cevabını veremeyeceğim. Ama bunun nedeni inanın ki diğerlerinin de Türkçe desteğinin olması değil tamamen sizin bir işinize yaramayacak olması. Yazınızı gözden geçirirseniz demek istediğimi anlarsınız. Türk Malı olduğu için olup olmadığı sorusuna size şöyle cevap verebilirim, hiç yoktan Amerikan malı değil ve bunu kullandığım için param, kişisel bilgilerim(*) vs. yurt dışına gitmiyor. Windows programları çalışıyor mu dediniz. AutoCAD, NetCat, Photoshop gibi programlardan bahsetmişsiniz ki siz tam bu aşamada ne kadar konuya hakim olmadığınızı bize belirtmiş oldunuz. Bizim asıl sorunumuz siz ve sizin gibilere o yazılımların Windows için yazılmış oldukları ve başka ortamlarda eğer Linux sürümleri yoksa ancak ve ancak emülator yardımıyla çalıştırılabilecekleri. Fakat AutoCAD için QCAD, KediCAD(Kendisi bir Türk tarafından geliştirilmiştir. Hani siz o kadar meraklısınız ya belirteyim dedim.) alternatifleri, Photoshop için Gimp adlı alternatifi sunabilirim. Belki son derece gelişmiş yazılımlar değillerdir bu konuda birşey diyemeyeceğim. Ama siz ve sizin gibiler anlamalıdır ki bu bir Pardus veya Linux sorunu değil tamamen üretici kaynaklı bir sorundur.
microsoftun arkasinda ne olursa olsun adamlar iyi birsey yapiyorki herkes kullanıyor...ayrica okadar para ödüyor...millet eger bedava diye pardus alsa sirketlere yüklese bütün pc lere göcer hepsi cildirir ilk günden...ben bir bilisimci olarak elestirme hakkımı kulklanıyorum ve begenmedigimi söylüyorum microsoftun karsisinda bir tane +
Hiçbir Pardus yüklü bilgisayar (ya da Linux olsun) sistem dosyalarıyla oynanıp ayarları katledilmediği sürece kolay kolay çökmez, mavi ekran hatası vermez, açılışta sürücü kontrolüne gerek duymaz, virüs bulaşıp sistem dosyaları zarar görmez. Bu konuda bilişimciliğinizi biraz daha geliştirseniz iyi olacak sanırım. Eleştiri hakkınızı kullanınız hiçbir şey diyecek yoktur sanırım buna fakat sınırı aşmayınız.(Aştınız diye demiyorum)
....bu böyle..Burda pardusu savunan 100kişi varsa önüne bir proje versek al bunu pardusta yap hallet diye apışıp kalacagina eminim...ve burda konusanlarin hicbiri devamli pardus veya linux kullanmiyor..
Bilişimde olamaz diye birşey yoktur. Bu nedenle apışıp kalma olayını size iade eder ve bilişimcilik kelimesini sanırım biraz hafife aldığınız hissini bende uyandırdığını belirtmek isterim. Evet bana deseniz ki şunu yap bana Pardus'ta getir. Yapamam. Niye? Çünkü hiçbir programlama diline tam olarak hakim değilim. Ama emin olun ki yapacak kişiler çıkar ta ki sizin projeniz özellikle Windows ortamıyla alakalı bir proje olmadıkça. Burda konuşanların ne kadarı Pardus'u devamlı kullanıyor bilemeyeceğim fakat en azından ben devamlı Pardus kullanan bir insanım. Hatta yukarda da belirttiğim 'Sistem dosyalarıyla uğraşmadıkça sistem çökmez.' ifadede olduğu gibi sistem dosyasıyla oynayarak çökerttiğim Pardus'tan sonra acilen çalışan bir bilgisayara ihtiyacım olmasına rağmen elimdeki orijinal Windows XP yi yüklemeyip Pardus 1.0 ı yükleyerek devam bile ettim. Size MS'den artı özelliklerden bahsedeyim: Virüs/Antivirüs derdine bağlı bilgisayar çökmeleri YOK, MS Vista'nın pencere hareketleri filan özelliklerini ve daha fazlasını sadece 4MB'lık bir eklenti (Compiz Fusion) ve
32 MB'lik Ekran Kartı ile sağlayabilmeniz, yüklemeyle birlikte gelen ofis paketi vs vs.
benim iş yerimde bir makinada özellikle pardus linux ubuntu opensuse kurdum ve en igrenci pardus...opensuse 10,0,3 vistaya rakip olacak güzellikte buda linuxun tabanini kullanıyor...
İğrençlik görecelidir. Diyeceğim yok.
şimdi microsoftun programini kullanan devletlerin güvenligi tehlikedeymis pardus kullanmamiz gerekiyormus pardusun %100bizmi yazdık kardesim nerden bilmiyorsun tabanında linuxun kodlarında bunun olmadıgını...
Devlet güvenliği konusu biraz farklı ve derin bir konu. Onların bin türlü koruması vardır. Linux açık kaynak kodludur. Bu ne demektir bir araştır derim bilmiyorsan ki "nerden biliyorsun linux kodlarında olmadığını" sözünle bilmediğini düşündürtüyorsun insana. Bu demektir ki herkes kaynak kodu görebilir yani MS'nin yaptığı gibi kapalı kara bir sandıkta değildir. Kamuya açıktır ve isteyen istediği şekilde değiştirebilir. Pardus için değiştiren kim? TÜBİTAK. Böyle birşey yapması mümkün mü? Hayır diyelim çünkü dediğim gibi isteyen herkes kaynak kodları görebilir. Ve programlar resmi sitelerinden kullanıldıktan sonra hiçbir tehlikesi de yoktur. Bilişimcilik olayını sanırım sadece Windows üzerinden ele almışsın.
kalite neyse onu kullanırım...pahali olabilir..emege saygıdan bahsediyorsunuz microsoftun emeginede saygı gosterin...korsan kullanmayin..neden anadol araba dururken opel vectra veya ford veya mercedes bmw kullanıyorsun...? anadolda %100turk yapimi opel motoru yok icinde emege saygı goster ozaman...anadolla mercedesi yan yana kosalar veya doganla neden mercedesi secersin ?
Emeğe saygı gösteriyoruz zaten. Göstermeyen ayıp eder. Kaliteli ve güvenilir olarak neyi görüyorsan onu kullanabilirsin elbette buna da birşey diyen yok. Tercih meselesi sadece. Anadol üretimi devam etseydi, bizim çok sevgili devlet büyüklerimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da bizi dışarı bağımlı etmeselerdi emin ol onu da kullanan çıkardı.
(*) Chip Dergisi'nin bir sayısında bu konu ile ilgili makale yayınlanmıştı. Bir bakmanı tavsiye ederim.
Saygılarımla..