Gereksiz isletim Sistemi !!!

m3hm3t76
05-12-2009, 14:14   |  #201  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj

""""""
2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım endüstrisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı Yazı'nda, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.

Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek organizasyonel yapıyı da kurmak olduğundan yazılım endüstrisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş modelleri irdelendi.

Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı Güzü'nde, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.

Pardus projesinin hayata geçmesi 2004 yılı başında teknik ekibin çekirdeğinin oluşturulması ile başladı. Bu aşamada Türkiye'nin Linux geçmişi, mevcut ve planlanan dağıtımlar, açık kaynak ve Linux camiası ve girişimleri de göz önüne alınarak, var olan bilgi birikimi ve deneyimden en üst düzeyde yararlanmanın yolları arandı. Sonuçta ulusal işletim sistemi geliştirilmesinde görev alması en uygun kişiler Türkiye'nin dört bir yanından seçilerek TÜBİTAK UEKAE bünyesinde katıldılar.

2004 yılının önemli bir kısmı teknik alternatiflerin değerlendirilmesi ile geçti. Farklı Linux dağıtımları incelendi, mevcut dağıtımlardaki eksiklikler, olası gelişim alanları, yapılması gerekenler ve bunların iş gücü ve kaynak gereksinimleri irdelendi. Hedef kitlenin kim olacağı üzerinde beyin fırtınaları yapıldı, bunun sonucu olarak yol haritası alternatifleri belirlendi.

2004 yılı Ekim ayında bu teknik değerlendirmeler sonuçlandı ve yayınlanan Proje Ana Sözleşmesi ile amaç, yöntem ve takvim belirlendi. Pardus'un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamasına” karar verildi.

Teknik hedefi ve yöntemi belirlenen proje hızla ilerlemeye başladı ve 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlandı. Projenin amaçları ve teknik yaklaşımı hakkında Linux camiası ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan Çalışan CD beklenenin üzerinde ilgi gördü. Sonrasında geliştirme daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırıldı ve nihayet 26 Aralık 2005'te Pardus'un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0 Web üzerinden yayımlanmaya başlandı."""

Galiba bu yazı Pardusun Ulusal İşletim Sistemimiz olduğu konusunda yeterince açıklayıcı olmuştur.

Detaylı okumak için

cengo500
13-12-2009, 02:55   |  #202  
Taze Üye
3 mesaj

halkımız cahil daha linux ne onu bile bilmiyor dağıtımlarını bilmiyor, pardus millidir virus girmez deyince gaza gelip kuruyor. pardus iyidir hoştur zaten kendileride kesinlikle milli işletim sistemi yaptık demiyorlar. bir kaç program ekliyorlar ve turkçe arayuz sunuyorlar. kernel türkçedir diye bi şaçmalık zaten yok kernelle sen muatab deilsinki zaten pardus ekibi oturmuş kerneldeki commentleride turkçeleştirmiş falan gibi bi ima olmuş. emek verilmiş yapılmış ama bu emekler devletin sırtından olmasaymış daha hoş olurmuş. ben pardusu kesinlikle ciddi işlerimde kullanmam hele hele savunma bakanlığı için falan asla kullanmam neden derseniz bu pardusun bazı security mesajlarını takip ediyor ve gülmekten ölüyorum. yahu bu arkadaşlar securitiyi o sağdan soldan toplayıp doldurdukları programların guvenlik guncellemelerinden ibaret sanıyorlar.
komedi ya bu guvenlik işiyle uğraşanların sans dan securityfocustan bihaber olduklarınada eminim. biz bu işe başlarken metasploitle oynardık nmapla port tarardık sonraları shell code (amanın canlar shell script değil) yazar olduk. ben os den anlamam ama pardusun securitisi aşırı zayıf ve oradakilerinde securityden zerre anladığına hatta ömürlerinde  asm de kod dahi yazdıklarına inanmıyorum. kısacası pardus hoştur ama boştur. devletin sırtından geçinmeseler bence güzel bir proje olabilirdi ama o harcamaya değmez.

adam başka bir dağıtımın koca paket yöneticisini kendisi yazıyor 5 kuruş almadan biz 2 3 milyar maaş verip bir pakaet yöneticisi yazdırdık diye seviniyoruz oda outsource değilse tabiiki. devletin herşeyde olduğu gibi bu iştende elini çekmesi lazım okadar teknoloji merakları varsa üniversitelerde nice öğretim uyeleri var bu alanlarda uğraşan onlara versinler o paraları.

tanenbaum a avrupa birliği 2 milyon dolar verir yeni birşeyler için bizde parayı toplama bi sisteme sıvarız aklımıza yanalım ne edelim cahiller linux gorsun diye.

ECHELON_
13-12-2009, 04:31   |  #203  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,644 mesaj
Alıntı: cengo500  
halkımız cahil daha linux ne onu bile bilmiyor dağıtımlarını bilmiyor, pardus millidir virus girmez deyince gaza gelip kuruyor. pardus iyidir hoştur zaten kendileride kesinlikle milli işletim sistemi yaptık demiyorlar. bir kaç program ekliyorlar ve turkçe arayuz sunuyorlar. kernel türkçedir diye bi şaçmalık zaten yok kernelle sen muatab deilsinki zaten pardus ekibi oturmuş kerneldeki commentleride turkçeleştirmiş falan gibi bi ima olmuş. emek verilmiş yapılmış ama bu emekler devletin sırtından olmasaymış daha hoş olurmuş. ben pardusu kesinlikle ciddi işlerimde kullanmam hele hele savunma bakanlığı için falan asla kullanmam neden derseniz bu pardusun bazı security mesajlarını takip ediyor ve gülmekten ölüyorum. yahu bu arkadaşlar securitiyi o sağdan soldan toplayıp doldurdukları programların guvenlik guncellemelerinden ibaret sanıyorlar.
komedi ya bu guvenlik işiyle uğraşanların sans dan securityfocustan bihaber olduklarınada eminim. biz bu işe başlarken metasploitle oynardık nmapla port tarardık sonraları shell code (amanın canlar shell script değil) yazar olduk. ben os den anlamam ama pardusun securitisi aşırı zayıf ve oradakilerinde securityden zerre anladığına hatta ömürlerinde  asm de kod dahi yazdıklarına inanmıyorum. kısacası pardus hoştur ama boştur. devletin sırtından geçinmeseler bence güzel bir proje olabilirdi ama o harcamaya değmez.

adam başka bir dağıtımın koca paket yöneticisini kendisi yazıyor 5 kuruş almadan biz 2 3 milyar maaş verip bir pakaet yöneticisi yazdırdık diye seviniyoruz oda outsource değilse tabiiki. devletin herşeyde olduğu gibi bu iştende elini çekmesi lazım okadar teknoloji merakları varsa üniversitelerde nice öğretim uyeleri var bu alanlarda uğraşan onlara versinler o paraları.

tanenbaum a avrupa birliği 2 milyon dolar verir yeni birşeyler için bizde parayı toplama bi sisteme sıvarız aklımıza yanalım ne edelim cahiller linux gorsun diye.

BeğendimAlkış

Mehmet Kök
13-12-2009, 05:12   |  #204  
Yıllanmış Üye
170 mesaj

Üniversitelerde Nice Öğretim Üyeleri Var Bu Alanlarda Uğraşan Onlara Versinler O Paraları Diyorsun da Fason Öğretim Görevlileri Onlar Aramızda Üniversite Bitiren Arkadaşlar Var Şimdi Soruyorum Torpille Asistan Olup Yardımcı Doçent Olduktan Sonra Üniversitede 1 Ders Verip O Dersin Anlatımı da Kitaptan Mıy Mıy Okumak Ne Kadar Hocalık Oluyor Profesörlük Yaşı 30’lara Düşmüş Çalıntı Tezlerle Bu İşler Olmaz Bunlar O Kadar Üstün Zekamı da 30 Yaşına Düşer Bu İşler Üniversite Okuyup Sınıfının Ders Notu Ortalaması Düşük Olanların Doçent Olduğunu Görenler Üzülmüyor mu Torpille İş Görenlere Lanet Etmiyor mu Pardus Linux’a Harcanan Paraya Yazık Türkçe Neresinde Disk Ayarlarına Bir Gir Türkçeyi Görürsün Vatandaş Olarak Bunlara Harcanan Parayı da Aldıkları Maaşı da Helal Etmiyorum Bunlar Hocaymış Turp Sıkayım Böyle Hocalığa Honda Civic’li Bankamatik Hocaları Beni Deli Ediyor Pınar

Son Düzenleme: Mehmet Kök ~ 13 Aralık 2009 17:07
ECHELON_
13-12-2009, 05:30   |  #205  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj
Alıntı: rootorigin  
Üniversitelerde Nice Öğretim Üyeleri Var Bu Alanlarda Uğraşan Onlara Versinler O Paraları Diyorsun da Fason Öğretim Görevlileri Onlar Aramızda Üniversite Bitiren Arkadaşlar Var Şimdi Soruyorum Torpille Asistan Olup Yardımcı Doçent Olduktan Sonra Üniversitede 1 Ders Verip O Dersin Anlatımı da Kitaptan Mıy Mıy Okumak Ne Kadar Hocalık Oluyor Profesörlük Yaşı 30’lara Düşmüş Çalıntı Tezlerle Bu İşler Olmaz Bunlar O Kadar Üstün Zekamı da 30 Yaşına Düşer Bu İşler Üniversite Okuyup Sınıfının Ders Notu Ortalaması Düşük Olanların Bir Yerlere Yükseldiğini Görenler Üzülmüyor mu Torpille İş Görenlere Lanet Etmiyor mu Yazık Pardus Linux’a Harcanan Paraya Yazık Türkçe Neresinde Disk Ayarlarına Bir Gir Türkçeyi Görürsün Vatandaş Olarak Bunlara Harcanan Parayı da Aldıkları Maaşı da Helal Etmiyorum Yazık Bunlara Hocaymış Turp Sıkayım Böyle Hocalığa Honda Civic’li Bankamatik Hocaları Beni Deli Ediyor Pınar
aslında arkadaş 2 milyon diyerek az söylemiş ben şu an adını hatırlayamadığım bir kaynakta (bir dergide idi hangi sayı hatırlamıyorum şu an) pardus projesine 2015 yılına dek yayılacak bir süreçte oldukça yüksek miktarda para ayrılmış milli işletim sistemi mantığı ile ve bu  para rakam vermek doğru olmaz oldukça yüksek
peki pardus ne sunuyor bize atv canlı yayının pardusun geliştiricileri bürolarında kamera önünde çok hızlı olduğunu ve nette müthiş hızlara erişildiğini söyledikten sonra masa üstü pcde uzmanlardan birinin girdiği siteye sanılandan daha uzun sürede girmesi oldukça ilginçti -girdikleri sitede sanırım kendi siteleri idi-

AtoX
22-12-2009, 20:51   |  #206  
AtoX avatarı
Yıllanmış Üye
517 mesaj

Pardus, milletine yaralı ve destek olan bir sistem.

H.Eser
24-12-2009, 18:23   |  #207  
Yıllanmış Üye
159 mesaj

kendine bir pc topladın ama işletim sistemin yok çözüm ya windows lisansı yada linux kurulumu linuxu seçtin diğelim pardus tr klavye destekleyen nerdeğse tek linux (ubuntu hariç) Türkçe kaynağıda yeterince bol tubitak işi en kısa yoldan yaptı işletim sistemini sıfırdan kursaydı şu anda paruds gibi bir şey ortaya çıkamazdı uzun yıllar ve çok büyük maliyetlerle mal olurdu. windows lisansını her pc de yada her yeni işletim sistemi çıktığında yeniden alırım dersen senin bileceğin iş.tübitak  çok kilit bir noktaya çözüm sundu adamları kutlamak lazım. işletimsistemi yazmak okadar kolay olsaydı şu anda bir elin parmaklarını geçerdi

ECHELON_
24-12-2009, 19:34   |  #208  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj
Alıntı: H.Eser  
kendine bir pc topladın ama işletim sistemin yok çözüm ya windows lisansı yada linux kurulumu linuxu seçtin diğelim pardus tr klavye destekleyen nerdeğse tek linux (ubuntu hariç) Türkçe kaynağıda yeterince bol tubitak işi en kısa yoldan yaptı işletim sistemini sıfırdan kursaydı şu anda paruds gibi bir şey ortaya çıkamazdı uzun yıllar ve çok büyük maliyetlerle mal olurdu. windows lisansını her pc de yada her yeni işletim sistemi çıktığında yeniden alırım dersen senin bileceğin iş.tübitak  çok kilit bir noktaya çözüm sundu adamları kutlamak lazım. işletimsistemi yazmak okadar kolay olsaydı şu anda bir elin parmaklarını geç
1.tüm lınux sürümleri yeni çıkan bir kaç özel ve local sürüm hariç hepsi türkçe karakteri destekler
2.pardus kullandın mı bilmiyorum ama pardusun bir çok kullanıcı ara yüzü ingilizce özellikler bazı konfigrasyon ekranları ne yaman çelişkidir anlamadım zaten tamamen türkçe lınux zor çünkü depolardaki paketler ingilizce türkçe bir lınuxten bahsedilecekse önce depolar ve tüm lınux paketleri türkçeleştirilmeli

H.Eser
25-12-2009, 12:07   |  #209  
Yıllanmış Üye
159 mesaj
Alıntı: ECHELON_  
1.tüm lınux sürümleri yeni çıkan bir kaç özel ve local sürüm hariç hepsi türkçe karakteri destekler
2.pardus kullandın mı bilmiyorum ama pardusun bir çok kullanıcı ara yüzü ingilizce özellikler bazı konfigrasyon ekranları ne yaman çelişkidir anlamadım zaten tamamen türkçe lınux zor çünkü depolardaki paketler ingilizce türkçe bir lınuxten bahsedilecekse önce depolar ve tüm lınux paketleri türkçeleş
Türkçe karakter destekleyen linux canlı cd versionu  varsa öğrenmekten mutluluk duyarım
tabiki Pardus hariç

ECHELON_
25-12-2009, 21:30   |  #210  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj
Türkçe karakter destekleyen linux canlı cd versionu  varsa öğrenmekten mutluluk duyarım
tabiki Pardus hariç

cengo500
26-12-2009, 18:04   |  #211  
Taze Üye
3 mesaj

Tutturmuşlar bir türkçe gidiyorlar. Bütün linuxlarda türkçe karakter tanıma var pardusun marifeti değil. Ubuntu fedora centos suse kurulum türkçe olarakta var yani bu türkçeden bir yere varamazsınız ayrıca open office gibi bir sürü yazılım türkçe versiyonunu kendisi çıkarıyor pardusla ilgisi yok. Bu saçmalıklarla insanları yanıltıyorlar. Hayatında linux nedir yeni duyan birisi bunları bilmediği için kanıyor. Ha amacınız windowsu baltalamaksa microsofta para kaptırmamaksa bunun yolu pardus değil. Kurarsınız örgütlenmenizi linuxu ücretsiz tanıtırsınız vs.. paraları oralara sıvarsanız daha hayırlı olur ülke için pardustan daha iyi sonuç verir. Baştakilerinde bu linux olayından anladığını sanmıyorum onlarda milli işletim sistemi diye yanıltılıyor. Pardus hiçbirşey değil, sadece toplama bir linux bugün zaten kendi linuxunu kendin yarat siteleri var nette o düzeye gelmiş siz hala bunu birşey sanıyorsunuz.

Pardusu belki tek birşeyden ötürü destekleyebiliriz diyebileceğim şey, az çok linuxdan anlayan türkleri linux geliştiriciliğine teşvik edip onları projeye gönüllü olarak katarak türkçe açısından çok zengin bir linux dağıtımı yaratmak olabilridi ama bundanda fersah fersah uzaktalar. Bugüne kadar pardus chat odalarında masaüstü arka planı gs mi fener rengimi yapalım muhabbetinden öteye geçemeyen bir kitlesi var.

Kısaca ana işlevi olması gereken bol türk gönüllü geliştirici kitlesi - dikkat gönüllü yani bedava ufak katkılar yapanlar diğer bütün linuxlar  bu şekilde ilerliyor - yaratmakta başarısız her işin kolayına kaçmak isteyenin yaptığı gibi millilik ve türkçe kılıfına sığınıyor. Bir zamanlarda milli diye doğan şahinleri kullandırıp bu tenekelerde canlarını verenlere dedikleri gibi.

Pardusun kadrosu az ama maaşları çok (Türkiye standartlarına göre tabii), kadro çoğaltmakla bu iş olmaz linux ve özgür yazılımda amaç gönüllü kitle toplamaktır ve yaratmaktır ama pardus bunuda beceremiyor. Seminer grupları yok batıdan doğuya bütün ülkeye yayılamıyorlar, hatta doğudaki okullarda pardus tanıtımı bile yapılmıyor umarım bunun sebebi ayrıımcılık değil imkansızlıktır. Anca bol bol gezip dinleniyorlar, pardus ekibi tatilde gibi, bölgesel adamları yok bi kaç bireysel çabayla bunlar olmaz camiası deseniz o hiç mi hiç yok. İş planı yok 1 yıl sonra 5 yıl sonra planı yok bi akşam tolanıp yapalım tarzında devam ediyor.

Küçük olsun benim olsun modunda devam ediyorlar bu gidişlede işten anlayan bir denetleyici kurum elbet birgün başa geldiğinde bu proje sonlandırılacaktır. Pardusun yapması gereken bütün ülkeye yayılmak gönüllüler bulmak türkçeyi genişletmektir paketleri bile yok adam gibi neresi türkçe ordan burdan diğer dağıtımlardan paket topluyorlar pisi diye bir şey yapmışlar içinde doğru dürüst paket yok, niye yok deyince yapacak adam yokmuş ozaman adama sormazlarmı sizin işiniz ne bunları yapacak gönüllü bulup kitle yaratmaktır yoksa elin yazdığı saçmalıkları toplayıp bize linux diye yutturmak değil.

Türkçe masallarına kanmayalım son sözüm budur.

cengo500
26-12-2009, 18:12   |  #212  
Taze Üye
3 mesaj

Tekrarlıyorum kullandığınız türkçe programları pardus ekibi yapmıyor. Zaten bunlar türkçe desteğiyle geliyor o programları yazanlar tarafından veriliyor bu destek, pardustakiler oturup türkçeleştirmiyor. Bazen ingilizce programlara rastlarsanız bunu anlarsınız.

ECHELON_
26-12-2009, 18:29   |  #213  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj
Alıntı: cengo500  
Tutturmuşlar bir türkçe gidiyorlar. Bütün linuxlarda türkçe karakter tanıma var pardusun marifeti değil. Ubuntu fedora centos suse kurulum türkçe olarakta var yani bu türkçeden bir yere varamazsınız ayrıca open office gibi bir sürü yazılım türkçe versiyonunu kendisi çıkarıyor pardusla ilgisi yok. Bu saçmalıklarla insanları yanıltıyorlar. Hayatında linux nedir yeni duyan birisi bunları bilmediği için kanıyor. Ha amacınız windowsu baltalamaksa microsofta para kaptırmamaksa bunun yolu pardus değil. Kurarsınız örgütlenmenizi linuxu ücretsiz tanıtırsınız vs.. paraları oralara sıvarsanız daha hayırlı olur ülke için pardustan daha iyi sonuç verir. Baştakilerinde bu linux olayından anladığını sanmıyorum onlarda milli işletim sistemi diye yanıltılıyor. Pardus hiçbirşey değil, sadece toplama bir linux bugün zaten kendi linuxunu kendin yarat siteleri var nette o düzeye gelmiş siz hala bunu birşey sanıyorsunuz.

Pardusu belki tek birşeyden ötürü destekleyebiliriz diyebileceğim şey, az çok linuxdan anlayan türkleri linux geliştiriciliğine teşvik edip onları projeye gönüllü olarak katarak türkçe açısından çok zengin bir linux dağıtımı yaratmak olabilridi ama bundanda fersah fersah uzaktalar. Bugüne kadar pardus chat odalarında masaüstü arka planı gs mi fener rengimi yapalım muhabbetinden öteye geçemeyen bir kitlesi var.

Kısaca ana işlevi olması gereken bol türk gönüllü geliştirici kitlesi - dikkat gönüllü yani bedava ufak katkılar yapanlar diğer bütün linuxlar  bu şekilde ilerliyor - yaratmakta başarısız her işin kolayına kaçmak isteyenin yaptığı gibi millilik ve türkçe kılıfına sığınıyor. Bir zamanlarda milli diye doğan şahinleri kullandırıp bu tenekelerde canlarını verenlere dedikleri gibi.

Pardusun kadrosu az ama maaşları çok (Türkiye standartlarına göre tabii), kadro çoğaltmakla bu iş olmaz linux ve özgür yazılımda amaç gönüllü kitle toplamaktır ve yaratmaktır ama pardus bunuda beceremiyor. Seminer grupları yok batıdan doğuya bütün ülkeye yayılamıyorlar, hatta doğudaki okullarda pardus tanıtımı bile yapılmıyor umarım bunun sebebi ayrıımcılık değil imkansızlıktır. Anca bol bol gezip dinleniyorlar, pardus ekibi tatilde gibi, bölgesel adamları yok bi kaç bireysel çabayla bunlar olmaz camiası deseniz o hiç mi hiç yok. İş planı yok 1 yıl sonra 5 yıl sonra planı yok bi akşam tolanıp yapalım tarzında devam ediyor.

Küçük olsun benim olsun modunda devam ediyorlar bu gidişlede işten anlayan bir denetleyici kurum elbet birgün başa geldiğinde bu proje sonlandırılacaktır. Pardusun yapması gereken bütün ülkeye yayılmak gönüllüler bulmak türkçeyi genişletmektir paketleri bile yok adam gibi neresi türkçe ordan burdan diğer dağıtımlardan paket topluyorlar pisi diye bir şey yapmışlar içinde doğru dürüst paket yok, niye yok deyince yapacak adam yokmuş ozaman adama sormazlarmı sizin işiniz ne bunları yapacak gönüllü bulup kitle yaratmaktır yoksa elin yazdığı saçmalıkları toplayıp bize linux diye yutturmak değil.

Türkçe masallarına kanmayalım son sözüm budur.

metaroth
24-01-2010, 01:28   |  #214  
Yıllanmış Üye
251 mesaj
kendine bir pc topladın ama işletim sistemin yok çözüm ya windows lisansı yada linux kurulumu linuxu seçtin diğelim pardus tr klavye destekleyen nerdeğse tek linux (ubuntu hariç) Türkçe kaynağıda yeterince bol tubitak işi en kısa yoldan yaptı işletim sistemini sıfırdan kursaydı şu anda paruds gibi bir şey ortaya çıkamazdı uzun yıllar ve çok büyük maliyetlerle mal olurdu. windows lisansını her pc de yada her yeni işletim sistemi çıktığında yeniden alırım dersen senin bileceğin iş.tübitak  çok kilit bir noktaya çözüm sundu adamları kutlamak lazım. işletimsistemi yazmak okadar kolay olsaydı şu anda bir elin parmaklarını geç
of of yaa birşeyden anlamadığınız gayet açık birde bilmiş bilmiş yazıyorsunuz.winrardan dosya çıkarmayı yapınca kendini kral pc ci sanan bir millete göre pisi zaten ooo bin yıllık deneyim :Darkadaşlar sizin gibilere çok kitleyici bir cevap dizisi yazmışlar zaten bende bir şey ekleyeyim.zahmet edip bir internet tarayıcı yazsınlar.kde ARAKLAMA firefox ARAKLAMA ee nasıl milli miş bu.

(yazmacaktım yeminimi bozdurdunuz üleyyn.)