Mackerman
1. Pardusta kullanılan Kernel
www.kernel.org sitesinden görebileceğiniz üzere Türk değil anonim bir çalışmadır. Linux adı da Linus bey in tescilli markasıdır.
Aksi iddia edilmedi zaten. Yalnız yazan tam olarak doğru değil, çekirdeğin Pardus ekibi tarafından tekrar ele alınıp, kodlamalarda gereken değişikliklerin yapılıp sunulduğu eksik. Yani Pardus'ta orijinal çekirdek kullanılmıyor. Linux adı da evet Linus Amca'nın tescilli markasıymış aynı Pardus'un Tübitak'ın tescilli markası olması gibi. Bunda ne var merak etmekteyim.
2. Pardusta kullanılan pencere yöneticisi, KDE www.kde.org tan alınma yine anonimdir.
Evet. KDE, GNOME gibi masaüstü sistemleri genelde Linux için yazılmış hatta KDE'nin son sürümünün Windows için olanı da var sanırım. Linux'un felsefesi zaten kodların açık olması ile anonimdir.
3. Birçok Pardusla verilen yazılımda da aynı durum söz konusudur. Örnek Open Office (Sun Microsystem e ait Star Office in kodunun açılmasıyla ortaya çıkmıştır.)
Şimdi neresi Türk?!
Neresi Türk?
Yukarıda hafiften koklattığım gibi gerekli kodlama ve yamaların, aşağıda belirttiğiniz gibi Pisi paketlerinin, Tasma, Kaptan gibi ortamların tasarlanmasıyla Türk. TÜBİTAK'ın resmi bir projesi olduğu için Türk.
Pisi paketleri Türk fakat dünyada bizden başka Pisi paketi kullanan yok. En çok kullanılan paket türleri rpm, xrpm ve deb dir. Yani dünyanın geri kalanı rpm kullanırken biz pisi kullanalım.
Pisi paketleri şu anda sadece Pardus'ta kullanılıyor. Pardus kullanılan ülkelerden en azından Hollanda'yı örnek verebilirim. (Yabancı dilde sitesi açılan ilk Pardus sitelerinden) Ayrıca çeşitli ulusal ve uluslararası makalelerde Pisi paket sisteminden övgüyle söz edilmektedir ve bahsettiğiniz rpm, xrpm, deb paketlerini birçok Linux dağıtımı ortak olarak kullandığı için bu paketlerin kullanımı o kadar yaygındır. Pardus daha genç ve toy sayılır. Şunun şurasında fazla bir geçmişi yoktur ve Pisi bu nedenle o kadar yaygın değildir.
Ben şahsen Pardus u sevmem, bunu fanatiklik veyavatan millet sakarya yapanları anlamsız davranış sergileyenlere de şaşarım.
Renk ve zevk meselesi... Ben de -sözüm meclisten dışarı- sevmediği bir şeyi başkaları da sevmesin diye bazı asılsız iddiaları ortaya atanlara, yapamadıkları birşey yüzünden tamamen kötüleyenlere şaşarım.
Bu arada -vatan millet Sakarya- lafı bana ise "Param Cebimde" lafını yinelemek isterim.
Size ne kadar anlamlı ya da anlamsız gelir, orasını bilemeyeceğim tabii..
Ama isteyen istediği işletim sistemini kullanır bu olayı kan davası gibi yok microsoft kötü yok linux iyi ye çevirmeyin. Linux böyle sevdirilmez. Nasıl sevdirileceği de bu forumda konu olarak var bu yazdıklarımda. Bi zahmet okuyun.
Zaten biz MS kötü Linux iyi demiyoruz. MS'nin şurası kötü Linux'un burası iyi diyoruz. MS tamanen kötü demek bazılarının Pardus'a çamur attığı üzere emeğe saygısızlıktan başka birşey olamaz.
Linux böyle sevdirilmez evet.. Ama sürekli bize göre yanlış olan bir takım kavramlar ortaya atıldıktan sonra meydanı boş bırakmak Linux'u ne kadar sevdirir ya da "Aaa Pardus diye birşey varmış? Acaba nedir, nasıl bir şeydir?" diyenlere ne kazandırır, sizin takdiriniz olmalı.
Dahası linux için trojan virüs vs olduğu root kitlerin daha tehlikeli olduğu bile konuşuldu. Hiçbir sisstem güvenli değildir.
Linux için virüs yoktur demedim şimdiye kadar ki hiçbir yazımda. Sadece dediğim "Sistemimi çökertecek virüsü bir zahmet atarsanız, kaynak kodlarını görmekten mutluluk duyarım." oldu.
Saygılarımla...