Arkadaslar bir cogumuz pardusu turkler yaptigina inaniyor dimi ? bende ilk basta oyle diyordum taki pardus deneyene kadar ama gorunen o ki kernelde herhangi bir degisme yok... yazik oraya dokulen paralara... bizi yukseltecek yerde kucuk dusuruyoruz kendimizi. ve kendimizi kandirmaktan baska bir sey yaptigimizda yok... allah sonumuzu hayirli etsin... grafik tasarimi haric diger tum fonksiyonlar berbat otesi...
Gereksiz isletim Sistemi !!!
kevin bildiğim kadarıyla pardus linux kernelini kullanıyor.Pardusu geliştiren tübitak sadece görünümü janjanlayıp içine ek programlar entegre ediyor.Ama kernel linux kerneli.Pardusun kendi altyapısı yok.Yani senin xpyi alıp vista temasıyla temalayıp içine ie7 media player 11 gibi programları entegre etmenle pardus aynı
gökhan19kevin bildiğim kadarıyla pardus linux kernelini kullanıyor.Pardusu geliştiren tübitak sadece görünümü janjanlayıp içine ek programlar entegre ediyor.Ama kernel linux kerneli.Pardusun kendi altyapısı yok.Yani senin xpyi alıp vista temasıyla temalayıp içine ie7 media player 11 gibi programları entegre etmenle pardus aynı
Tercih meselesi...
Doğru linux kerneli kullanılıyor.
bunun yanında ücretsiz arkadaşlar...Birçok proğram içinde yüklü geliyor..Hepimizin alıştığı arayüzden farklı olabilir..
ama acaba bilgisayar kullanmaya linuxla başlamış birisi, windows kullanmaya başlarsa windows ona garip gelmezmi...
Bu arada eğer maddi imkanların elverirde bir laptop alabilirsem işletim sistemi satın alma ile falan uğraşmadan doğrudan pardus kurmayı düşünüyorum...
gökhan19kevin bildiğim kadarıyla pardus linux kernelini kullanıyor.Pardusu geliştiren tübitak sadece görünümü janjanlayıp içine ek programlar entegre ediyor.Ama kernel linux kerneli.Pardusun kendi altyapısı yok.Yani senin xpyi alıp vista temasıyla temalayıp içine ie7 media player 11 gibi programları entegre etmenle pardus aynıEkleyecek bir şey bulamıyorum.
Pardus'tan çok daha başarılı konumda ve Türkçe dil desteğine sahip Linux'lar mevcut.
Arkadaşlar işe birazda şöyle bakalım..iyi ya da kötü bi kernel yazılır fakat pardus linux kerneli kullanmasına ragmen kullanıcı sayısı az..bide sıfırdan tamamen farklı bişe olsa kaç kişi kullanıcak??kaldıki pardusun diğer bütün linux sürümlerinden farklı olarak bizim geliştirdigimiz kendi paket sistemimiz(pisi) var..bu bile büyük bi riskti aslında pardus için..çünkü kimse tarafından desteklenmiyor ve tanınmıyor..deb paket sistemini kullansa emin olun kullanıcı sayısı daha fazla olurdu..ama herseye ragmen bugünkü gelinen nokta büyük bi başarıdır karalayacagınıza destek vermeye bakın..
Bilmeden atıp tutmalarla bir yere varamazsın kevin. Pardus'un maliyeti, askeriyenin bir kısmının pardus'a geçmesiyle çoktan karşılandı ve kar bile sağlandı. 2.si kerneline laf etmişin ama açık kod sistemlerin felsefesini bilmiyosun demekki.
Ben Pardus'u Türkler yaptı diye bir şey duymadım. Bunu ancak bilgisayardan anlamayanlar düşünebilir.
Pardus işletim sistemi olarak gereksiz değil. Bence forumda zaten Linux bölümü varken ayrı bir Pardus bölümü olması gereksiz.
Pardus, ancak iş yerleri için ve standart kullanıcılar için tercih edilebilecek bir işletim sistemi. Onun yerine diğer Linux alternatifleri de düşünülebilir. Ama iş oyunlara, çoğu yalnız Windows altında çalışan özel yazılımlara (örneğin elektronik mühendisliğine özgü programlar) gelince Windows kullanmak zorundasınız. Yani Pardus bence "kötü" bir işletim sistemi değil; ama çok iyi de değil.
emege saygı. Siz dahi buraya bu başlıgı açabiliyorsanız bunu pardusa borclusunuz e tabi kernel dagıtım ne demek onu bi araştırsaydınız bende pardus kullanmıyorum ama denerim kullanmamak demek haksız eleştiri yapmak ta degil
bunuda bir gerçek olarak kabul edelim Türkiyede bir çok kişi pardus sayesinde linux ortamına girmeye cesaret etti sanırım siz de dahilsiniz
Pardus'u kullanmıyorum, Kubuntu kullanıyorum ve Pardus'un Türk Sistemi olarak yaftalanmasından ben de çok rahatsızım o doğru. Fakat içinizden biri hiç tek başına oturup Linux'u "sil baştan" kurmayı denedi mi de yorum yapıyor acaba? WinXP'yi al IE7 kur WMP11 kur diye son derece cılız ve basit bir benzetme kullanılmış, Linux'u al, gerekli toolları kur, KDE yi kur, paketleri kur, bu kadarını yapabileceksen aferin sana :) Dışarıdan bakınca kolay geldiğine eminim, fakat Pardus, gerek Türkçe Dökümantasyon/Destek, gerekse verdiği kullanım kolaylığıyla, size bir şeyler kazandırmak için tasarlanmış bir distro.
Hem Linux'da gerekli gereksiz onlarca distro vardır ve bu durum saygıyla karşılanır, zirâ herkesin istekleri farklıdır. Bu felsefe gayet açık ve netken, tutup da bu "Gereksiz" , şu "Çirkin" gibi yorumları ancak ciddi anlamda *NIX acemileri yapar.
sonuçta hepimiz tekele ve para tuzaklarına karşıyız. Makul fiyatlarda olsaydı bende paşa paşa işletim sistemi satın alırdım. Linux ve openoffice'e devam
Akadaşlar pardus lınux ten çıkışlı ben lınux te kullanıyorum,pardusta xp nin yanında farklı proram kullanmak da iyi bence ama bilginiz varsa ve biraz araştırırsanız o kadar kötü olmadığını görürsünüz.Aynı zaman da evet askeriye de lınux tabanlı yazılımlar kullanıyor ve aynı zamanda birkoç özel şirketlerin güvenliğini lınux ve pardus yazılımlar kullanıyorlar....
Kendi adıma, kısa bir süre Linux kullanmış hiç kimsenin, bir daha Windows yazılımı falan isteyeceğini sanmıyorum, nereden mi biliyorum? Sistemimde CrossOver, Wine , Cedega var, hiç birini kullanıp da bir .exe yi falan açmam genelde, zirâ Linux, siz dışarıdan baktığınızda korksanızda, aslında her şeye sahip bir işletim sistemi.
@wax009
bence bu olay parayla değil, kaliteyle âlakalı, şu açıdan bakalım ; ülkede kaç kişi para verip Windows, MacOS X falan alıyor ki :) Yani milletin %95 lik bir kesimine göre, zaten hepsi bedava. Richard Stallman'ın sözünü aynen aktarıyorum ; "Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of free as in free speech, not as in free beer."
Yani, burada para olarak değil, özgürlük olarak bakmalısınız, 2 "free" kelimesinin arasında dağlar kadar fark var çünkü. Linux kullanmak için 2000 sebep sayabilirim şurada, ama bunu Digg de Linux/Unix altında bile bulabilirsiniz, yazan yazmış zaten :)
arasyurtmanPardus işletim sistemi olarak gereksiz değil. Bence forumda zaten Linux bölümü varken ayrı bir Pardus bölümü olması gereksiz.Bu konu, söz konusu bölüm açılmadan önce çok tartışıldı. Ama sonuçta açıldı. Ben de gereksiz bulmama rağmen, yapılacak birşey yok. Demek ki gerekli görüldü, açıldı.AranelPardus'u kullanmıyorum, Kubuntu kullanıyorum ve Pardus'un Türk Sistemi olarak yaftalanmasından ben de çok rahatsızım o doğru. Fakat içinizden biri hiç tek başına oturup Linux'u "sil baştan" kurmayı denedi mi de yorum yapıyor acaba? WinXP'yi al IE7 kur WMP11 kur diye son derece cılız ve basit bir benzetme kullanılmış, Linux'u al, gerekli toolları kur, KDE yi kur, paketleri kur, bu kadarını yapabileceksen aferin sana :) Dışarıdan bakınca kolay geldiğine eminim, fakat Pardus, gerek Türkçe Dökümantasyon/Destek, gerekse verdiği kullanım kolaylığıyla, size bir şeyler kazandırmak için tasarlanmış bir distro.Bence fazla büyük konuşmuşsunuz. Pardus'un ilk ve 2007 sürümlerini, ve buna ek olarak SUSE Linux denemiş ve bunların kurulumunu kendisi yapmış biri olduğum için bu konuda yorum yaptım. Mesajınız ortaya atılmış olduğu için cevap vereyim dedim:Hem Linux'da gerekli gereksiz onlarca distro vardır ve bu durum saygıyla karşılanır, zirâ herkesin istekleri farklıdır. Bu felsefe gayet açık ve netken, tutup da bu "Gereksiz" , şu "Çirkin" gibi yorumları ancak ciddi anlamda *NIX acemileri yapar.
Pardus'un kurulumu, diğer çoğu Linux dağıtımına göre daha kolay. Katılımsız kurulum özelliği iyi. Ayrıca gelen ek yazılımlar bir artı özellik(ek programlar çoğu Linux'ta geliyor ama neyse).
Linux hakkında uzman sayılamam. Hatta Windows'taki bilgimin yarısı kadar Linux bilgim yoktur. Ama bir kullanıcı gözüyle Linux dağıtımlarına, özellikle de Pardus'a baktığımda çok zevksiz dizayn edilmiş bir işletim sistemi görüyorum. Yani çok önemli olan ilk izleniminin pek iyi olduğunu söyleyemem.
"pisi" paketleri bu işletim sistemine avantaj değil, dezavantaj sağlıyor. Çünkü her programın pisi paketini bulamıyorsun. Ayrıca Wine da her exe'yi desteklemiyor.
Yorumlarımı bunlara dayandırarak yaptım. Daha önce de söylediğim gibi, Linux konusunda pek iyi değilim. Ama kendimin veya herhangi bir kullanıcının bir işletim sisteminde aradığı minimum özellikleri iyi bilirim.ç
Linux açık kodlarını tüm dünyaya yaydı ve kullanıma sundu. İsteyen herkes alır ve kendine yeni bir işletim sistemi dahil, her tür programı yazar. Unutmamak gerekir ki açık kod da olsa işletim sistemi yazmak öyle kolay bir iş değildir.
Mac OS, Amiganın işletim sistemini kopyaladı, windows'da ikisini kopyalayıp bugün kullandığımız sistemlere ulaştı. İnanıyorum ki pardus gelecekte mükkemmel bir sisteme dönüşebilir. Ücretsiz olmasını da saymıyoruz.
Mac OS, ilk çıktığında üzerinde çalışacak program yokluğundan insanları çok üzdü... Windows çıktığında yazılımcılar çok güldü ve işi bilenler hala gülüyor. Ne var ki IBM in aptallığından windows (yani bill amca ) şanslı cocuk olarak dünya bilgisayarlarında avanta yer kaptı ve dünya devi oldu.
Pardusu küçümsemeyin, sizlerde birşeyler yazın, bizden geçti sizler yapabilirsiniz. Türkiye yazılımda büyük potansiyeli olan bir ülkedir. O potansiyellerde sizlersiniz! Yani siz gençler. Apple bir garajda iki genç tarafından yapıldı! Kendinizi de küçümsemeyin!
Arkadaşların bazıları "Pardusu türkler yapmadı" diye bir yanlışa düşüyorlar. Pardus işletim sistemi ile Linuw açık kodlarını (kernel-çekirdek kod) birbirine karıştırıyorlar. Linux açık kod sistemi herkesin yararlanabileceği program ve işletim sistemi (ki o da bir programlar paketidir.) kurabilir. Pardus, linux un açık kodları kullanılarak tümüyle Uludağ Universitesinden bir grup genç tarafından Tubitak bünyesinde yapıldı.
Yani "pardusu türkler yapmadı" fikri tümüyle bilgisizlikten kaynaklanıyor!
anlaşılan sen lünix pek denetlemeden yargılıyosun ben ce mükemmel ben ce iii incele arkadaşım tamammı ve gereksiz yerede böle konu acma okkk
baştan başlayalım pardus tubitak tarafından desteklenen kde tabanlı bir açık kaynak işletim sistemidir. yazık diye yazan arkadaşlara asıl yazık. burun kıvırdıkları sistem http://www.linux.com/feature/122576 sitesinde kullanıcı dostu, çok fazla bilgi gerektirmeden kullanılabilecek TÜRK işletim sistemi (Turkey's Pardus distro is easy to use) diye tanıtıyor. anlamayanlar için hecelemek gerekirse binlerce açık kaynak ve türkiyede başka türkçe linux sistemlerde varken linux.com sitesi pardus'u faydalı buluyor ama biz bulamıyoruz. niye biz yapmışız kesin bir şeyi vardır.
yazık o kadar paraya deniyor. hangi para biri bana bunu açıklasın. kimse bu işten bir para kazandığı yok. ali ışıngör pardus tanıtımı için eşinin firmasını 5 ytl (yazı ile BEŞ YENİ TÜRK LİRASI) fiyat ile ihale ediyor. anlayamayan için açarsak gönül ile sembolik bir ücrete yapıyorlar. para kazanmak isteyen adam bu işi 50000ytl ye yapmasını da bilir.
pardus bu gün yılda 4 sürümü yayınlanan, kendi paket sistemine sahip, zemberek gibi bir kelime kontrol programına sahip gayet hızlı ve kullanışlı bir linuxtur. ama bir yerde okuduğum gibi sağ tıklayınca " yeni klasör" yazısına buna ne gerek var diyen kişilere hitap etmiyor. ne yazık ki.
son olarak devlet vista ya geçmek için mevcut bilgisayarlarının %60 ını yenileyecek. üstüne en iyi ihtimal ile lisans başına 80 ila 100 ytl arasında bir fiyat verecek. donanım sitesi bura. bir hesap edin bakalım 3 yılda bir devlet ne kadar para harcıyor sadece lisans yenilemek için.
pardus an itibariyle devletin elindeki bilgisayarların %85'inde sorunsuz çalışabilecek durumda.
Microsoft reklamlara yüzmilyonlarca dolar harcayıp dünyanın ve hatta evrenin en iyi işletim sisteminin Windows olduğunu iddia ediyor. Üstelik dünyanın en iyi yazılım uzmanlarını çılgın paralarla çalıştırıyor. Ve üstelik dünyanın en iyi altyapısına sahip. Ve üstelik kurmuş olduğu tekel sayesinde kendini daha çok geliştirmek için ihtiyaç duyduğu maddi kaynak konusunda en ufak bir sıkıntı bile çekmiyor. Bütün bunlara rağmen ortaya koyduğu işletim sisteminin ufacık bir spywre ya da kayıt defteri düzensizliğinde içine düştüğü acizliği bu forumdaki bir çok başlıkta görmek mümkün. Yukarıda sayılan imkanların binde birine bile sahip olmayan uludağ üniversitesi ve tübitak konsorsiyumu Windows'un yarısının yarısı kadar bile bir işletim sistemi ortaya koyabilmişlerse (ki koymuşlar) alınlarından öpmek gerekir. Saygı duyuyoruz... Kim ne derse desin...
arkadaşım seni böyle düşündüğün için kınıyorum bence pardus oldukça gerekli bir işletim sistemi kabul ediyorum linux ile bire ibr örtüşüyor çünkü tabanları aynı ancak herşeyin bir başlangıcı olmalı
bizim başlangıcımızda bu olsun. ne si var hem oldukça gerekli hepinizin bildiği svhost.exe bilgilerimize amerikanın erişmesini sağlıyor.sonlandırın bakıyım otomatik res atıo.mit in bilgisayarların da dahi windows kullanılıo biz neden devlet dairelerinde pardus kullanmayalım ayrıca abd microsofta ortak bu ne demek aldığın her vista veya xp amerikanın iğrenç emellerine bir adım daha demek benim bilgisayarımda da xp kurulu ancak bu yazıyı pardustan yazıyorum ben ce bir adım at virt box kur. sonrası zamanlar gelir.
1-Lünix diye ifade edilen GNU/Linux (GNU felsefesini okuyun.)
2-Linux çekirdektir.
3-"Free Software" bedava yazılım anlamında değil Özgür Yazılım anlamında kullanılır.(FSF hakkında araştırın)
4-Uludağ üniversitesi diye bir şey yok o bildiğiniz Uludağ (Ulusal Dağıtım) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.
5-Pardus; ubuntu gibi arkasını eski bir dağıtıma(debian) dayamamış. Her şey yeni. Pardus'un sitesinden pisi, zemberek, yalı, çomar, müdür bi araştırın.
6-Pardus KDE masaüstünü kullanır. Normal KDE den daha güzeldir.