arkadaşlar ya sizde bi anlama sorunu yada bizde anlatma sorunu var çözemedim ama ben yinede bi kere daha anlatmayı denicem size. biz şimdiye kadar hiç bizaman "pardus linux deildir" gibi bi itamda bulunmadık. pardus her ne kadar linux çekirdeği içersede bu çekirdek olduğu gibi alınıp pardusa konulmuş deil. bu çekirdeğin pardusun geliştirdiği zemberek kaptan çomar gibi daha bir çok programla uyumlu çalışması için değiştirildiğini yeniden düzenlendiğini hatta neredeyse baştan yazıldığını sölemeye çalışıyoruz. ve ayrıca bizim pisi yöneticimizde çok başarılı bi paket yönetimi ve bütün linux dağıtımları pisi den övgüyle bahsediyor çünkü pisi işini çoğu dağıtıma göre çok daha temiz kararlı ve güzel yapıyor. ikincisi ben paramı boşa atmadım hayır yapmak boşa mı harcamak?? nese bi bilişimcinin sadece php yi bilgisayara yükleyince server lık yapabileceğini sanması beni çok şaşırttı bunu da belirtmek isterim. zaten php ücretsiz bir uzantı ve yazılımdır ben php ye para ödemekten bahsetmiyorum zaten php ye para veren varsa ona "seni kazıklamışlar" derim :). benim kastım server kurumudur linux ve ms e. senin server olarak kullanman için makineni iis server yüklemen gerek ki buda 300 ytl civarıydı bi kaç sene önce :D şimdi yenileri çıktı daha da pahalı olabilir. ama linux kullanıcılarından her hangi bi para talep edilmez bu konuda çünkü apache2 mysql ve php ücretsiz olduğu için sadece bilgisayarımıza bu programları kurmamız ve gerekli ayarlarını yapmamız yetiyor. ah Atatürk ah lafına katılıyorum Atatürk te istemezdi yılda devletimizden çıkan milyon dolarların microsoft corp. a akmasını. bence Atatürk ümüzde pardus ve Tübitak a sonuna kadar destek verirdi. ama tabi kalıplaşmış fikirleri değiştirmek kolay deil isteyen istediğini kullanır herkes özgür ve hürdür ama bu olayın "gereksiz, iğrenç, berbat, hiç bi işe yaramaz" gibi benzetmelerle yapılmaması gerekir. bu benzetmelerden dolayı kullanmak isteyen arkadaşlar yanlış yargılara kapılıp belki gerçekten sevecekleri bişeyi daha görmeden soğumalarına yol açılmış olur. bizimde anlatmak istediğimiz konu esasen bu güzel eleştirilerde bulunulsa şurasını beğenmedim şu şekilde olsa gibi eleştiriler bizde sizin eleştirilerinize katılıp beğenmediğimizi bile söyleriz. ben pardusta mesela ayar yönetimini yeterli bulmuyorum bunuda rahatlıkla sölerim ki zaten pardus yetkililerine eksikleri ve yapmaları gerekeni benim tasmada görmek istediğim ek ayarları belirttim onlarda tamam 2008 sürümünde isteklerinizin büyük bi kısmını karşılıcaz dediler. bunu diyen insanlara bu emeğe biraz saygınız olsun arkadaşlar.
Gereksiz isletim Sistemi !!!
adam yazmıs pardus=linux daha bana pardus ulusal isletim sistemimimiz diye bogaz patlatıyor madem pardus = linux ozaman linus da senin öz amcandir.....kimbilir...
Mackermanadam yazmıs pardus=linux daha bana pardus ulusal isletim sistemimimiz diye bogaz patlatıyor madem pardus = linux ozaman linus da senin öz amcandir.....kimbilir...Anlamak istemeyene tek lafım şu olacak :
"İyi bakın bakalım ben Pardus=Linux mu yazdım?"baDiberePardus =~
evet özür dilerim pardus=~ linux yazmışssın...doğru....cok farkli birsey ...pardus ayri linux ayri uzaktan yakindan alakasi yok yazmissin...hatta pardusu tübitak icat etti...ve linus amcada ondan caldi degistirdi linuxu kurdu...ne diyelim ayip be linus amca....senin yaptigin...oturda kendine göre ayri bir kernelle ayri bir işletim sistemi yap..ne diye güzelim tübitakin yaptigi pardusun kernelini kullaniyorsun...modifiye ediyorsun...sonrada sahipleniyorsun...kardes haklisin yanlış görmüşüm özür diliyorum tekrar...
Mackermanevet özür dilerim pardus=~ linux yazmışssın...doğru....cok farkli birsey ...pardus ayri linux ayri uzaktan yakindan alakasi yok yazmissin...hatta pardusu tübitak icat etti...ve linus amcada ondan caldi degistirdi linuxu kurdu...ne diyelim ayip be linus amca....senin yaptigin...oturda kendine göre ayri bir kernelle ayri bir işletim sistemi yap..ne diye güzelim tübitakin yaptigi pardusun kernelini kullaniyorsun...modifiye ediyorsun...sonrada sahipleniyorsun...kardes haklisin yanlış görmüşüm özür diliyorum tekrar...Sana diyecek birşey bulamıyorum ve bu tartışma buralara kadar uzandı ya inanamıyorum.Pardus =~ Linux ne demek? "Pardus yaklaşık eşittir Linux" demek. Peki bu ne demek? Pardus Linux'un bire bir kopyası değildir demek.
Bunu söylemekten nefret ediyorum ama tartışmanın seviyesini düşürdüğünüzü belirtmek isterim.
Ne dediysek arkasındayız ama hiçbir zaman Pardus tamamen Linux'un aynısıdır ya da Pardus başka Linux başkadır diye birşey söylemedik.
Saygılarımla..
Herkes beyniyle algılasa sözcükleri , böyle olmayacak işte... (:
Mackerman 12 msjın var ve sanırım 12 sinide bu başlığa atmışsın ve sanırım sadece sıkıldığın zaman buraya girip msj atıp okumak istiyorsun. yani vakitp geçirmek... baydı bea bu boş booş tartışman alakasız büyütmen..
eğerki bir yerde eleştiri varsa orada işte vardır ve emin ol ki o işte doğrudur fakat senin duygularınla degil başkalarının mantığı ile doğrudur.
attığın her msj la forumda görüntü kirliliği oluşmasına sebebiyetsin.
git chat yap klavyeni geliştirmek istiyorsan yada başka başlıklara msj atarak msj sayını yükselt amacın neyse senin bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışma bu bir tek Linux a özgü degil
yalnız şunu belirteyimde ben msjlarına karşılık atamam diger msjında cevap yazın demişsin beni kastetme boş bir yatırım olur. chip forumun chat bölümü varmı? yada magazin?
kolay gelsin...
Pardus Tübitak tarafından geliştirilen bir linux işletim sistemidir. İyidir ya da kötüdür (bana göre çok iyi) kullanırsınız ya da kullanmazsınız bu size kalmış çok biliyorsanız oturun kendiniz bi işletim sistemi yazında millet onu kullansın boş boş konuşmayın. Kimse size zorla kullandırtmıyor.
Ben vista kullanıyorum ama pardusu da çok seviyorum. Benim windows kulllanmam da linux karşıtı olmamı gerektirmiyor. Zamanında çok kullandım pardusu ve çok memnun kaldım.
Sizden ricam bilgisi olmayanlar saçma saçma yazılar yazmasın.
baDiberePardus =~ Linux ne demek? "Pardus yaklaşık eşittir Linux" demek. Peki bu ne demek? Pardus Linux'un bire bir kopyası değildir demek.Linux zaten bir işletim sistemi kernelidir. Bu kerneli kullanan her işletim sistemi bir "Linux dağıtımıdır". Yani Pardus bir "Linux dağıtımıdır", Red Hat bir "Linux dağıtımıdır", Ubuntu bir "Linux dağıtımıdır".Hiç bir Linux dağıtımı diğerinin birebir kopyası değildir zaten. Ama hepsi "Linux"tur. Yani Ubuntu'nun Türkçesi ne kadar Türk malıysa, Pardus da o kadar Türk malıdır.
Selçuk İslamoğluSana tamamen katiliyorum...selcuk bey.....ama arkadaslar anlamiyorlar bunu....bunu anlasalar sorun kalmiyacak...baDiberePardus =~ Linux ne demek? "Pardus yaklaşık eşittir Linux" demek. Peki bu ne demek? Pardus Linux'un bire bir kopyası değildir demek.Hiç bir Linux dağıtımı diğerinin birebir kopyası değildir zaten. Ama hepsi "Linux"tur. Yani Ubuntu'nun Türkçesi ne kadar Türk malıysa, Pardus da o kadar Türk malıdır.ozerr
ayrica birincisi sana şu atasözünü hatirlatiyim....2kişi konuşurken sana düşen şey nedir az çok bilirsin...konu hakkında bilgin yoksada sus sende bilgin olan bölüme yaz 12 mesajı tezini savun...yazdigin mesajda konuyla alakali bir satir yok..en azindan diger arkadaslar görüşümüze katılmasalarda tezlerini ortaya koyuyorlar birşeyler idda etmeye çalışıyorlar sense konuyla alakasiz yazi yaziyorsun ve tahrik ediyorsun.senin seviyene inecek olsam gereken cevabi verirdim zaten.ama inmiyorum sen anlamişssindir 1gr beynin varsa cevabi....
seviye meselesi efendi ol boş boş tartışacağına birşeyler paylaşsaydın. özel msj da attığını sana iyade ediyorum
biz burda yeteri kadar paylaşıyoruz arkadaşlar idda ediyor bizde karşı görüşlerimizi sunuyoruz sonucda forumlar bunun icin senin gibi lüzumsuzlarda parazit yapiyor sadece...madem paylaşmakdan bahsediyorsun lüzümsuz yazmda konuyla ilgili yaz...
boş boş tartışıyorsunuz bu nun neresi paylaşım ha bu forumda. siz paylaşımı iki kişi arasında yapıyorsanız özelden msjlaşın kötü söz sahibinin seni kendi haline bırakııyorum seviyenle kal muhatabım olmazsın. ne kadar yararlı bi paylaşım yaptığını gördüm boş boş seviyesiz yazılarını özelden attığın ve cevabını aldığın msj da da gördü. ne senin bana, benim başkasına ihtiyacım var herkes kendi çabasıyla ögrenir. sadece boyle boş boş tartışarak. milleti soğutmuş olacaksınız. oldun da. size bundan sonra iyi paylaşımlar....
ya hala ne uzatıyosunuz anlamış deilim ben 10. sayfadaki son mesajımda bütün herşeyi yazmışım zaten orayı bi okuyun daha da yazmayın uzattıkça uzattınız be. ve arkadaşlara http://tr.pardus-wiki.org/Yol_Haritası:Pardus-2008 bu linke bakmalarını tavsiye ediyorum pardus Türk malı deil diyen arkadaşlar için. bu linkten bi pardus nasıl yapılıyor öğrenebilirler ve ıvır zıvır bölümündeki 7. topice bakarlarsa yeni kernel ve kernel.drivers yazısını göreceklerini söylemek istiyorum. yani neymiş pardusun kerneli yine her ne kadar asıl linux kerneline bağlı olsada kendine özgü bi kernel ve tamamen Türk yapımı. buda yeterince kapar konuyu vsvs....:)
arkadaşlar eğer pardusa özel kernel yazmaya kalksalar seneler sürer emeğe saygı zaten pardus' dabi linux sürümü
http://img170.imageshack.us/img170/2344/251220062004380002nn1.jpg
Sağ alttaki küçük bölüme dikkat edin:
"Dünya da 400'ün üzerinde Linux dağıtımı (Özgür Yazılım) var.Pardus da bunlardan biri.Dünyanın her tarafında Pardus kullanılmaya başlıyor.İlk beşe rahatlıkla girebiliriz."
Pardus'u basit bir yazılım zannetmeyin.Basit olabilir, ama Linux dünyasında oldukça başarılı bir yazılım.
Ona buna bok atıp yok şu kerneli kullanıyoruz yerine falan diye laf edeceğimize pardusun özgün yazılımları olan PiSi COMAR vb yazılımları da göz önüne almamız gerekir.Tabi ki Windows veya MacOs kullanabiliriz ama bizim diğer işletim sistemlerini kötülemeye hakkımız yok.
Zaten bizim gibi Almanya da linux kernelli bir işletim sistemi kullanıyor en iyi çözüm bence
bence pardus güzel bir işletim sistemi gereksiz değil ama yapmaya ne gerek vardı ben anlayamadım aynı linux alt yapısı diğer linux programlarında mevcut durumda .
pardusun tamamen turkce oldugunu idda eden arkadaslar?
2008 surumunde Trash desktop desktop,ve bilmem ne eror gibi yazılar neden ingilizce yoksa bunların cevirmesini yapamislarmi? kurdugum sürüm 2008...konqueror nedemek mesela masa ustundeki ev dizinine girdigimde desktop niye gelir desktop turkcede bizmi bilmiyoruz? ev dizinine ordanda desktopa girdigimde systemdesktop trash desktop home desktop dan hangisi türkce ? %100 turk işletim sistemi yapmayi birakin %100 turkceye cevirememişiz..Ben Hic begenmedim....Özellikle iş yerinde bir laptopa kurdum gelen müşterilerim meraklarini gidersinler diye ama goruntu negatif.Sagdan soldan toplanılan programlar kodlar toplanıp bir bir linux dagıtımı cıkarmıslar...brawo.emege saygı yinede demi :)
Sayın antivir,
Eğer bilmiyorsanız -ki tarafımdan öyle gözüküyor-, lütfen Linux ve Linux dağıtımları kavramlarını araştırınız. Kısaca şöyle özetleyeyim, Linux bir çekirdektir ve kendi başına pek bir işe yaramaz, Linux dağıtımları ise bu çekirdek üzerinde geliştirilen işletim sistemleridir.
Pardus da diğer Linux dağıtımları gibi - Ubuntu, Mandrive, Truva Linux vs. - Linux üzerinden geliştirilen bir işletim sistemidir.
Şimdi buraya niçin geldim belirteyim. Pardus diğer bir çok Linux dağıtımının yaptığı gibi başka bir -Linux dağıtımı-nın üzerinden geliştirilmedi ve mümkün olduğunda çekirdekten geliştirildi. Pardus geliştirilmesi sırasında YALI, ÇOMAR, KAPTAN, PİSİ gibi Pardus'a özgü ve Linux camiasında övgüyle bahsedilen yazılımlar geliştirildi. Bunun yanında 3. şahıs kullanıcılarının işlerini görebilmeleri açısından OpenOffice, Konqueror gibi yazılımlar Pardus'a ön tanımlı olarak yerleştirildi.
Şimdi pek kıyas yapmak istemesem de Windows'u örnek alacak olursak daha ilk kurulmuş halinde -yani henüz bakir olan ve el sürülmemiş halinde- hiçbir yazılım kurulu değildir ve siz yazılımları sonradan kurarsınız. Hepsinin adı da yabancı dildendir. (Paint, MS Word, MS Excel vs.). Yani anlatmak istediğim Pardus'a eklenen yazılımlar aynı Windows'ta sizin sonradan toplatığınız gibi -sağdan, soldan- gelen yazılımlardır.
Sağdan soldan kodlar toplanıp Linux dağıtımı çıkarmak deyimini kullanmanız büyük bir hakarettir bence.
Saygılarımla..
Herşeye bir cevap bulmuşssunuz brawo..hakli haksız oldugunuz konular tartisilir...Ama bu soruma: ev dizinine ordanda desktopa girdigimde systemdesktop trash desktop home desktop dan hangisi türkce ?cevap verememişssiniz gözünüzdenmi kaçtı yoksa başka bir nedenimi var %100 turkce dediginiz programda boyle ....Bende istemeden ms ornek gostersem onda masaüstü yazarken neden pardusta desktop yaziyor....Tubitak bunu yapamiyormu.?Cokmu zor.?
systemdesktop, Destop, Trash, System.. Bunların hepsi ayrı birer yazılım. Masaüstünde bunları nasıl görüyorsunuz? Masaüstü, Çöp ve Sistem olarak. Home olayına gelince, Linux çekirdeğinden geliştirilen bir dağıtım olduğundan kaynaklanıyordur ve standart bir dizindir. Aynen kök dizindeki, usr, root, var gibi. Aynen Windows'taki Program Files, System, Local Settings, Documenty and Settings gibi.
bu cevap beni tatmin etmedi tamamen turkce yerli ulusal yazılım diyoruz bu basit olaylar olmamalı bence....Microsofttaki program files system lokal settings gibi dizinleri bana ornek gosteremessiniz Cunku ms ulusal işletim sistemimiz degil Turkce oldugu soyleniyor ama %100 turkce oldugu idda edilmiyor.. ..Linux cekirdeginden gelisen bir yazılımda tamamen turkce yapamiyorsak...ne anlami kalir...Open office firefox gibi en onemli programlar toplama...Tarayici ve office programlari olarak neden birseyler yazilmiyor pardusun içine onlar yerine kendi yazdıkları bir office programi koyamazlarmi ? icindeki yazılımlarda tamamen turk mali olamazmi? Yoksa bunlar cokmu zor? işletim sistemini geliştiren bunlarida yapar bence....
Evet yapar fakat,
Bir bakmanızı öneririm, mesela Firefox'u geliştirenler kaç kişi, Pardus'u geliştirenler kaç kişi. Her ne kadar TÜBİTAK işi olsa da emin ol Firefox'unki kadar geliştiricisi yoktur. Bu nedenle bir de şuna bakın: Bahsettiğiniz yazılımlar ne kadar sürede geliştirilmiştir? Elde bulunan kadro ile dediğiniz işlerin yapılması ne kadar süre alır?
Tüm bunları bırakalım.. Ofis, İnternet amaçlı yazılım geliştirmek ne kadar mecburidir? Sonuçta bizim için önemli olan Türkiye'ye Linux, açık kaynak, özgür yazılım felsefesini sevdirecek olan, devlet eliyle geliştirilen bir işletim sisteminin olmasıdır.
Gördüğüm kadarıyla "Türkçe" diline takılmışsınız. Fakat önceden de belirttiğim gibi takıldığınız o isimler birer yazılımdır ve özel isimleri Türkçeleştirmek ne kadar sağlıklıdır. O yazılımlarla aynı görevi yapan isimli yazılımlar yapılmadıkça sanırım siz öyle ayrıntılara takılıp kalacaksınız.
MS ile kıyaslamamın amacı bir iskeletin olduğu ve bu iskeletin üzerine inşa edilmiş olduğunu göstermekti.
Pardus 'un bahsedilen etkenlerden dolayı 100% Türkçe olduğunu iddia edemem fakat "sağdan soldan kodları getirmişler de işletim sistemi yapmışlar- hakaretini de kabul edemem. Umarım takıldığınız bu Türkçe meselesine biraz da yazınıza özen göstererek takılsanız emin olun çok daha yararlı olacaktır.
arkadaşlar bu konu hakkında yerli yersiz bir sürü yorum yapılmış saygıdeğer arkadaşlarımızında dediği gibi. AMa şunu belirtmek isterim ki heryerde olduğu gibi bu sistemde ulusalda olsa ufak tefek şeylerin olması normaldir. İngilizce kelimelerin inciğini boncuğunu aramamız yerine işletim sistemini geliştirenlere büyük bir teşekkür etmeliyiz.sonuçta her ne kadar bazı hataları olsada böyle bir proje geliştirmek ve bunu bu kadar kısa bir zamanda duyurmak büyük bir başarı. Belki bir windows gibi istediğimiz herşeyi yapamayız(bana göre) ama bu sistemi kullanarak hem gelecek için hemde bunu bize ücretsiz sağlayan sewgili arkadaşlar için iyi birşeyler yapabilecegimizi düşünüyorum.
Ve ülkemiz sistemi Pardus'umuzun dahada geliştirilecegine inanıyorum...