Sayın metaroth,
Aşağıda yazacaklarımın büyük çoğunluğu sizin yazdıklarınıza cevabım olacaktır ve diğer arkadaşlar için de bir bilgilendirme olacaktır :
Kaptan masaüstü, taaa Pardus'un 1.0 ya da 1.1 sürümünden beridir var olan birşeydir ve hala Pardus 2009 sürümünde de mevcuttur. Ve taa o 1.x sürümünden beridir, sadece bilgisayar ilk kurulduğunda çalışır ve ilk ayarları yapmak için kullanılır. Pardus 2009'a kadar ayarların yapılmasında Kaptan değil Tasma kullanılırdı ki bahsettiğiniz üzere KDE4'ün sistem ayarları bölümünün daha kullanışlı olduğunun düşünülmesi üzerine Tasma'nın yerine KDE4'ün sistem ayarları bölümü kullanılmaya başlanmıştır. Hiç saf KDE4 gördünüz mü bilmiyorum ancak size şunu söyleyebilirim ki, normalde o sistem denetimlerinde olmayan birçok özellik Pardus'un kullandığı KDE4 Sistem ayarlarına eklenmiş. Yani Tasma'daki tüm özellikler bazılarının KDE4 sistem ayarlarında normalde olmamasına rağmen, Pardus'un kullandığı KDE4 sistem ayarlarında mevcuttur.
Pardus'un hiçbir yeri Türk değildir demişsiniz. Pardus'un bir kısmı Türk'tür. Ancak, size önceden de belirttiğim gibi Ulusallık ya da sizin deyiminizle millilik belki Pardus'un bir pazarlama stratejisiydi. Belki de amacı devlet kurumlarında ve askeriyede kullanılması olduğundan "Ulusal Dağıtım Projesi" adı verildi. Ancak ben Pardus'un Ulusallık veya sizin deyiminizle Millilik olayını düşünmüyorum, çünkü Pardus bir GNU/Linux dağıtımıdır, özgür ya da özgür olması gereken bir yazılımdır ve bu nedenle evrenseldir.Siz yabancılığa takmışsanız, size tamamen bir Türk ürünü olan Windows'ta mutluluklar dilemekten başka birşey elimden gelmez.
Bir kernelin ne kadar zamanda yazılabileceği üzerine bir bilginiz var mıdır? Bakın, Hurd adında tamamen özgür bir çekirdek projesi vardır. 1990 yılında başlanmış yazımına yanılmıyorsam. Ve hala henüz alfa aşamasına ancak geldi ve daha kolay kullanılabilir birşey değil. Yani bugün bir çekirdek yazılmaya kalkışılsa Türkiye'de, ne zamana dek kullanılabilir olabileceğini siz düşünün. Ayrıca dünyanın tek akıllı ülkesi biz değiliz bu konuda. Rusya, Küba, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de benzer dağıtım projeleri vardır.
Özgür yazılımın ne saçmalığını gördüğünüzü çok merak ediyorum ve özgür yazılımın ne olduğunu nasıl işlediğini tamamen öğrenmenizin iyi olacağını düşünüyorum.
Umarım bir yanlışlığın yazılmadığını düşündüğüm bu yazımda, size saçma sapan gelen bir ifade yoktur. Ayrıca ben gayet analitik ve mantıklı düşünüyorum ve sizinle aynı görüşleri paylaşmıyorum.
Saygılarımla.