Arkadaşlar size başımdan geçen ve maalesef bana acı bir şekilde "Marka" kavramından kesinlikle uzak
durmamı öğreten bir olayı anlatacağım.Şuna inanıyorum ki bu sizin için de çok iyi bir kaynak olacak.
Bu sayede sizde tecrübe sahibi olacaksınız ve "Marka" PC nin neden ibaret olduğunu anlayacaksınız.
2000 li yıllar.Her tarafta artık bilgisayarlar boy gösteriyor gerek televizyonda gereksede gidip gezdiğiniz yerlerde.
Bu böyle olunca bende bir PC istedim ailemden ve şöyle bir karar verdik:PC yi Türkiyenin en iyi (sözde)
PC Markası olan CASPER Computer tan satın alacktık.Benim tabi ozamanlar PC konusunda en ufak bir
bilgim yok,nedir neden oluşur.Ablamda o sıralar bir Bilgisayar kursuna gidiyordu.Böyle olunca o da
kurstaki hocalardan birine danışmış hocada bir liste hazırlamış ve bunu tavsiye ederim demiş.Listeyi tam ,
hatırlamıyorum ama aldığımız PC şu özelliklerdeydi:
MSI anakrt
Celeron 466 Mhz
64 MB Ram
8.4 GB HDD
14" Monitör
16 MB ekran kartı
Kasa,klavye,mouse,speaker
56 k modem.
Win 98 +Lisans
3 ay internet süperonline.(o sıaralar süperonline hack'lenmişti)
2 yıl garanti (YALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!!!!!!)
1100$ toplam
Oha dediğinizi duyar gibiyim, bu sisteme bu fiyatı veren enayi olmalı.Bazılarınız ise şöyle diyebilir o zamanda
o para normal.Hayır değil çünkü ben PC yi aldım arkadaşıma söyledim ve o maalesef şöyle dedi:
"Sen harbiden malsın.ben o PC yi sana 600 $'a bulurdum"Üstelik lisans dahil.Artık yapacak birşey yoktu.
olan olmuştu.Gel zaman git zaman ben PC yi kurcalarken bir defa bozuldu ve bende Pc yi CASPER ınteknik
servisine götürdüm,ses kartı bozulmuştu ses vermiyordu.Götürdüm yaptılar.Bu olaydan sonra iki yıl geçti bu
esnada bilgisayarımın kasasını kimse
açmadı hatta ellemedi bile.Birgün PC nin faturalarına bakarken şunu gördüm: 64 MB ram yazıyordu ama ben
PC yi açtığımda PC 32000 byte (32 RAM) sayıyordu tabi ben şüphelendim.yani anlayacağınız CASPER ın yetkil
servisi 2 yıl garantili bir PC nin tamirde RAM ini sökmüşler ve yerine yarısını takmışlardı.Tesadüfe bakınki o
zamanlar CASPER garantisiz PC leri 30$ a tamir ediyorduve 32 MB ram de 30$ dı.Yapacakları iş ise sadec ses
kartının markasını tespit edip driver ını yüklemek.Ama bu iş için maalesef CASPER nedense PC nin RAM ini sökmeyi
tercih etmiş.Evet bunu yapan zamanın ŞİŞLİ CASPER mağazasıydı.
Şimdi siz şöyle diyebilirsiniz:neden dava açmadın falan.Ben zaten orta okula gidiyordum o sıralar.Ailemin bise
bundan hiç anlamayacağı için olay kapandı.
1100$ verdim 500$ kazık yedim ve yetmemiş gibi birde garantili olmasına rağmen tamir ücreti bile istemeden
RAM im ÇALINDI.
Şunu da söyleyeyim monitörüm ün üzerinde hala CASPER ın damgası var ama içini açtığımda PHILIPS in etiketi var.
Türkiyedeki hiçbir Türk firma PC lerinde kendi parçasını kullanmıyor çünkü kendilerinin tek bildiği üretmek yerine
üretilmiş olan emeğe damgayı,kendi pis damgalarını,basmak.Bu sadece benim için geçerli, değil arkadaşımdada
EXPER var PC nin bir anakrtı var ben o markayı hayatımda ilk kez duydum.(Azza,chess,shuttle,biostar değil)O kadar
dandik bir marka ki inanın adını unuttum.
Üstelik bazıları şunu der:marka PC lerin garantisi var.Sanki toplamanın yok.Toplamada her parçanın kendine ait 3 Yıl
garantisi var,bazılarının 5 yıl bazılarının da 1 yıl garantisi var.Durum böyle iken ben neden marka PC alayım ki.
Üstelik bütün parçaları aynı marka olan bir PC piyasada yok.Sizin marka(sözde)dediğiniz PC lerin içi şu:
İşlemci intel yada amd,Ram oem yada kingston vs. ,ekran kartı atı yada nvidia,anakart asus falan,monitör malum
üstünde başka yazar açın içini başka yazar,cd rom lg olur.Peki soruyorum CASPER bunu neresinde?
Cevap:sizin kazıklandığınız sahnede yardımcı oyuncu.Başrolde kimmi:Marka PC yi alan kişi.
Konuyu uzun süre gündemde tutacağım ki herkes görsün anlasın "Marka" PC nin ne olduğunu.
Bu konuya daha öncede forumda çok ufak değinmiştim.Ve olayı tam olarak yazacağımı demiştim.İşte yazdım
arkadaşlar ve sonuç olarak şunu diyorum:
((((((((((((((((((((((((((((((((((MARKA PC YE HAYIR))))))))))))))))))))))))))))))))))))
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{[[MARKA PC YE HAYIR}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}
PC nize lisanslı windows kurun ama Kasanızın veya monitörünüzün üzerinde kazık yediğinizi belli eden bir logo
olmasın.